Ehliyet ve pasaportta yeni dönem! Son tarih 2 Nisan

Güner, "Ehliyet ve pasaportun emniyetten alınarak nüfus müdürlüklerine devri konusunda çalışmalar son aşamaya geldi. 5 Mart’tan itibaren yavaş yavaş devralmaya başlayacağız. 2 Nisan’da ise tümüyle bize devredilmiş olacak" dedi.

Haberler 06.02.2018 - 08:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çileri Bakanl Nüfus ve Vatandalk leri Genel Müdürü Sinan Güner, 7den 70e herkesin merak ettii konular hakknda konutu. Güner, pasaport ve ehliyetlerin 5 Marttan itibaren pilot illerde nüfus müdürlüklerinden verilmeye balanacan, 2 Nisantarihinde ise tümüyle emniyetten nüfus müdürlüklerine geçeceini söyledi. Bugüne kadar 16 milyon kiinin çipli yeni Türkiye Cumhuriyeti kimlii aldn kaydeden Güner, Din hanesi istee bal olarak çipe yükleniyor, isteyen vatandamz din hanesini bo brakabilir dedi. Güner, özetle unlar söyledi: Ehliyet ve pasaportta yeni dönem Son tarih 2 Nisan

17 MLYON KYE YEN KMLK

Bugün itibaryla 17 milyon kiiye yeni kimlik kart datld. Günlük 75 bin ila 80 bin aras yeni kimlik üretip datyoruz. Günlük bavuru ise ortalama 75 bin. Her sene nüfusun yüzde 25ine yeni kimliklerini vermeyi hedefledik. 2017 yln baz alrsak 4.5-5 sene gibi yani 2022de bitirmeyi düünüyoruz. Vatandamz için belli bir tarihe kadar almas gerekmiyor.

DN HANES STEE BALI

Yeni kimlik kartlarnda din hanesi zaten görünürde yok, istee bal çipe yükleniyor. Kii istemezse din hanesini bo brakabilir. Farkl dine mensup vatandamz da bal olduu dini çipe yükletebilir. Tümüyle kiinin kendi tercihine kalm.

GAYRMÜSLMLERE KOD KULLANILIYOR MU?

Nüfus kütüklerine kod kullanmak gibi bir durum söz konusu deil. Döngüsel bir polemik yaratlyor. Bir de TC kimlik numaralar neden çift rakamla bitiyor? Tek rakam neden yok polemii var. Matematiksel algoritma mant içerisinde üretilmitir. Son rakam bütün Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaralarnda çifttir. Taklit edilmemesi, birbiriyle çakmamas için.

Ehliyet ve pasaportta yeni dönem Son tarih 2 Nisan

ÖLÜLERE DE TC NUMARASI

TC kimlik uygulamasna geçilmeden önce ölenlere de TC kimlik numaras verildi. Bunun mant da kiinin aile ve soy balantsnn belirlenmesidir.

ELEKTRONK MZAYA KANUN DAYANAK

Vatandan ilemlerini kolaylatrmak için Nüfus Kanununda deiiklie gidildi. Elektronik imza artk kanunen de geçerli oldu. Islak imzal-mühürlü evrakla ayn deere getirildi. Vatandamz nüfus müdürlüklerine gitmeden e-Devlet üzerinden ald belgeler artk kanunen de geçerli duruma getirildi. Vatanda artk sabka kaydn, nüfus kayt örneini, ikametgh kdn, vukuatl nüfus örneini gibi evraklar e-Devlet üzerinden alabiliyor. Vatandaa duyurulmas ve bunun yaygnlatrlmas için kamu spotu hazrlatyoruz, vatanda e-Devlet sistemini kullanamaya, buradan yapabilecei ileri bilmesine yardmc olacaz.

YAZLIKçILAR OY KULLANABLECEK M?

Nüfus ve Hizmetler Kanununda önemli bir deiiklikte 2 yerleim yeri adresi kullananlarla ilgili oldu. Vatandalarmz oturduu yerleim yeriyle birlikte yazlnn veya kulland ikinci yerleim yerinin de adresini kullanabiliyordu. Yazlna elektrik, su balamak için ikinci adres kullanyordu. Bunlarn farkl deerleri vard. Diyelim ki aracna plaka veya silah ruhsat almak istiyor; bu ilemler için yerleim yerinin adresi geçerliydi. Örnein yerleim yeri adresi Ankara olan kii bu ilemleri için bu adresi kullanmak zorundayd, Marmaristeki yazlk adresi kullanamyordu. Yaplan deiiklikle yerleim yeri adresiyle dier adresin hukuki deeri ayn oldu. imdi herkes u soruyu soruyor Mademki bu iki adresin hukuki deeri ayn oldu o zaman yazlktan gelmeden oy kullanalm? Burada karar verici merci Yüksek Seçim Kuruludur. YSKnn önüne sunmu olduk.

YEN DOAN BEBEE HASTANEDE KMLK

Nüfus Kanununda yaplan yeni deiiklikle hastanede yeni doan bebek direkt kayt altna alnabilinecek. Örnek hastanelerde bir bebek dodu, anne-babas ismini koymusa ve koyma karar verdiyse o hastanenin yönetimine giderek bunu beyan edecek. Benim çocuumun ismi budur ismiyle kaydedin diye, artk o ailenin nüfus müdürlüüne gelmesine gerek kalmayacak. Bizim sisteme düecek, onun kimlik müracaatn alm olacaz. Kimliini düzenleyip adreslerine göndereceiz. Teknolojik donanml büyük hastanelerde bu uygulamay balatyoruz.

EHLYET VE PASAPORTLAR

Ehliyet ve pasaportun emniyette alnarak nüfus müdürlüklerine devri konusunda çalmalar son aamaya geldi. Bir sknt yaanmamas için tüm testleri yaptk. Türkiyede günde 8 bin civarnda pasaport için bavuru yaplyor. Emniyet kendi sistemi üzerinde bakyordu, biz ise MERNS üzerinden yani kendi kullandmz sistem üzerinden balanacaz. 5 Marttan itibaren yava yava devralmaya balayacaz. Önce 10 vilayet, sonra 10 vilayet öyle devam edecek. 2 Nisanda ise tümüyle bize devredilmi olunacak.

YEL VE GR PASAPORTLAR LLERDE ALINACAK

Yeil ve gri pasaportlar il müdürlüklerinde, dier umuma mahsus pasaportlar ise tüm müdürlüklerimizden alnabilecek. Emniyetten daha fazla, daha geni bir alanda hizmet vereceiz. Datmda herhangi bir gecikme olmayacak, ayn süre içerisinde vatanda pasaportunu alabilecek. Vatandan ii kolaylam olacak. Ayrca bu hizmetlerin bize geçmesiyle Emniyet Pasaport Dairesi ve ubeleri kapanacak, ehliyet hizmetini veren polislerle birlikte toplamda 5 bin polis asli görevlerine dönecek.

AB DOLAIMINA UYUMLU

AB ile yürüttüümüz vize serbestisi süreci var. Vereceimiz AB ile yaplan anlamaya uygun pasaportlar. AB ile vize serbestisi olursa bu pasaportlar geçerli olacak.

ELEKTRONK ARV

Eletronik ariv çalmas balattk, stanbuldan Hataydan kamyonlarla belgeleri getirdik. Osmanlca 320 milyon evrak tarayacaz. Buradan nüfus kütükleri çkaryoruz, sadece tarama deil restorasyon da yapyoruz. Osmanlca arivler, nüfus ban ortaya çkartyoruz. Biz bunlar bitirdiimiz zaman TC kimlik numaralaryla ilikilendireceiz. Böylece herkesin soy ba resmi olarak da ortaya çkacak.

SURYELLERE VATANDALIK

Nitelikli Suriyelilere kimlik verilmesiyle ilgili de çalmalar yürütüyoruz. Bunlarla ilgili gerekli dosyalar hazrladk. Kimlik verilme çalmalarn tamamladk, burada karar verecek merci bakanlar kuruludur. Bakanlar Kurulu kararyla vatandala geçecek Suriyelilere kimlik verilmesi ilemi de tamamlanm olacak.

Ana Sayfaya Git