Einstein’ın genel görelilik kuramı kanıtlandı

Albert Einstein’ın genel görelilik teorisi, yüz yılı aşkın bir süre sonra ilk kez kanıtlandı. Bilim insanları, ilk kez uzayın derinliklerinde bir kara deliğin arkasında ışık tespit etti.

Haberler 30.07.2021 - 00:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ABDde Stanford Üniversitesindeki bir gökbilimci ekibi, ünlü teorik fizikçi Albert Einsteinn görelilik teorisini kantlayan ilk gözlemde bir kara deliin arkasndan gelen tespit etti.

Nature adl bilimsel dergide yaymlanan çalma, Dünyadan yaklak 100 milyon k yl uzaklktaki bir kara delii çevreleyen X-n yanklarn analiz etti. Bu durum, nesnenin youn yerçekiminin uzay çarptmas ve tekrar görüntüye döndürmesinin bir sonucu olarak meydana geldi.

Söz konusu yanklar, bilim insanlarnn kara deliin iç yapsn haritalamak için kullandklar diskten gelen X-n nn parlamas sonucunda olutu.

Einsteinn, kütleli nesnelerin yerçekimi olarak hissedilen uzay-zamanda bir bozulmaya neden olduunu belirleyen görelilik teorisi, daha önce bu durumu tahmin etmiti.

çOK BÜYÜK BR ADIM

Aratrmann ortak yazarlarndan Roger Blandford, Yüz yl önce, astrofizikçiler manyetik alann bir kara delie nasl davranabilecei hakknda tartmaya baladklarnda bunun bir gün kantlanabileceine dair bir fikirleri yoktu. Bunu dorudan gözlemleyebildiimiz Einsteinn genel

EINSTEIN 1915TE TEORY ORTAYA ATTI

Bununla birlikte, Stanford Üniversitesi astrofizikçisi Dan Wilkins, aratrmay yürütürken bir dizi parlak X-n parlamas gözlemledi ve ardndan teleskoplar beklenmedik bir ey kaydetti: X-nlarnn daha küçük ve farkl renklerde olan ek parlamalar...

Einsteinn 1915te kaleme ald ünlü teorisi, kütleli nesnelerin uzay-zamanda yerçekimi olarak hissedilen bir bozulmaya neden olduunu belirledi.

Ana Sayfaya Git