'Ejder yaşayacak'

Tam 7 kardeşi genetik kaynaklı ani kalp durmasından ölen 6 yaşındaki Ejder Özkan, kardeşlerinin aksine özgürce koşup oynayarak çocukluğunu yaşayabilecek.

Haberler 24.01.2017 - 10:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ejder Özkann hayat 6 yanda sonlanabilirdi. Tpk ayn hastalk nedeniyle yaamlarn kaybeden dier 7 kardei gibi. Yanl okumadnz. 12 çocuklu Özkan ailesinin 7 çocuklar gönüllerince koup oynayamadan ve çocukluklarn yaayamadan ani ölümle göçüp gittiler dünyadan.

Ejder gibi onlar da genellikle koarken veya efor gerektiren bir aktivite yaparken baylyordu. 4ü erkek 3ü kz olan çocuklarn en küçüü Mehmet irin, öldüünde 8 aylkt. Aile Saray 4, Cemile ve Remziyi 5, Ahmeti 5 buçuk, Recaiyi 6, Suar ise 6 buçuk yanda topraa verdi. Ac üstüne ac yaanyordu evde. Ölen çocuklarnn 2sini bayldklarnda hastaneye yetitirdiler ama çocuumuzun hastal nedir sorusuna yant alamayp hep Banz sa olsun cevabyla karlatlar.

Dier 4 çocuklarnn ölümü sokakta arkadalaryla oynarken gerçekleti. Küçücük bedenler aniden yere ylp bir daha dorulamad. Her ölüm biraz daha korkuttu Özkan ailesini. Hiçbir ey inaat içisi baba Abdülvahab Özkan (52) ve anne Emine Özkann (47) çaresizliini gideremedi. Gittikleri doktorlarn tümü benzer eyler söyledi ve baylmay basit baylma veya epilepsi nöbeti olarak deerlendirdiler.

DORU TEHS KURTARDI

Tüm bu aclar Diyarbakrn Bavar Köyünde yaand. Son ölüm 2009da gerçekleti. Tam kendilerini toparlar gibiyken bu kez 6 yandaki Ejderde baylmalar balad. Bölgedeki doktorlar bu baylmalarn kalple ilgili olabileceini düünüp aileyi bu defa stanbul Medipol Üniversitesi çocuk ve Genetik Aritmi Merkezine yönlendirdi.

Merkezin Direktörü Prof. Dr. Volkan Tuzcu bakanlndaki çocuk elektrofizyoloji ekibi, Ejderin tehisini koymakta gecikmedi. çocukta, efor testi srasnda baylma ve ani ölümlere yol açan çok tehlikeli, katekolaminerjik polimorfik ventriküler taikardi adl genetik kökenli aritmi (Kalp ritim bozukluu) hastal olduu anlald.

En küçük hareket, kalbin karnck bölgesinden kalbi durduracak derecede hzl ve anormal ritim odaklarn harekete geçiriyordu. Adrenalin dearj ile ortaya çkan bu ritim, ar heyecan veya korku gibi uyaranlarla da ortaya çkabiliyordu. Ejdere önce ilaç tedavisi uyguland ama ritim bozukluu biraz basklansa da tekrarlanan efor testi halen bozuk sonuç veriyordu.

Bu nedenle kalbe giden sol taraftaki sinire müdahale edilmi ve bu sinir kesilmi. Snrl bir cerrahi yöntemle yaplan müdahale sonrasnda tekrarlanan efor testi çok daha iyi sonuç verdi. Tedaviye yurtdndan getirilen bir ilaç eklendikten sonra Ejderin aritmisi tamamen kontrol altna alnd. 7 çocuunu ayn genetik kalp hastalndan kaybettiini fark eden baba Abdülvahab Özkan, Ejderin salna kavumasndan sonra çok mutlu.

10 BNDE 1

Katekolaminerjik polimorfik ventriküler taikardi, kalp kasnda elektriksel yap bozukluuna yol açan; efor, heyecan, korku gibi aktiviteler sonucu ritim bozukluu ortaya çkmas ile karakterize genetik bir hastalk. 10 binde 1 görülüyor. Sakin durumda yaplan EKG veya ekokardiyogram testlerinde hiçbir anormallik görülmüyor. Yaplan genetik test ile hastala yol açan DNA mutasyonunun bulunmas sayesinde dier hasta aile bireyleri ortaya çkyor.

BAYILMAYA DKKAT!

çocuk ve gençlerde görülen ani ölümlerin büyük çounluu genetik kökenli ritim bozukluu kaynakl. Hastann birinci derece yaknlarnda ayn hastaln olma olasl yüzde 25-50. Ani ölümler, kalp ritim bozukluunun aniden ortaya çkmas ile kendini gösteren bu hastalklarn bazen ilk bazen de son bulgusu olabiliyor. Baylma da gözden kaçrlmamas gereken belirtiler arasnda.

Birinci derece yaknlarnda genç yalarda ani ölüm görülenlerin mutlaka elektrofizyoloji eitimi alm kardiyologlara bavurmalar öneriliyor. Bu tür hastalklarda ilk bulgu ani ölüm olduundan, annda müdahale için kalabalk yerlere otomatik defibrilatörler (ok veren pil) yerletirilmesi öneriliyor.

Spor sahalar, uçaklar, alveri merkezleri, okullar, devlet hizmet binalar, polis veya itfaiye araçlar gibi yerlere yerletirilen bu küçük çanta büyüklüündeki cihaz, herkesin kullanlabilecei basitlikte.

4 KARDEN TEDAVS DAHA KOLAY OLACAK

Özkan Ailesinin daha önceki çocuklarna konulan yanl tehisleri unutmas zor olsa da srlarn aça çkmas umutla dolmalarna yol açm.

imdi Ejderin heyecanlandnda baylan annesi ve hayatta olan dier 4 kardeinde de ayn hastaln olup olmad aratrlacak ve belki de bu sayede yeni canlar kurtarlacak.

Prof. Dr. Tuzcu, Ejderin hayatta olan en büyüü 25 yandaki 4 kardeinde de bu hastaln olma ihtimali çok yüksek. Sorunu tehis ettiimiz için onlarn tedavisi daha kolay olacak diyor.

Ana Sayfaya Git