El Cezeri Bilim Müzesi açılıyor

Batman'ın tarihi Hasankeyf ilçesinde El Cezeri Bilim Müzesi açılıyor.

Haberler 15.06.2019 - 10:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Batman Valiliinin giriimleri ve GAP Bölge Kalknma daresinin destekleri ile Batmann Hasankeyf ilçesinde 13üncü yüzyln büyük mühendisi ve evrensel bilim tarihinin dehalarndan biri olduu belirtilen El Cezerinin tasarlad eserlerin sergilenecei El Cezeri Bilim Müzesi açlyor.

Vali Hulusi ahin, Batmanda açlacak olan bilim merkezinde sergilenmek üzere tasarlanan l Kültür ve Turizm Müdürlüüne getirilen El Cezeri eserlerini inceleyerek, yetkililerden eserler hakknda bilgi ald.

Bilim merkezinin yan sra El Cezeri Bilim Park projesinin de hayata geçirilmesi için çalmalarn yürütülmesini isteyen ahin, iki projenin Batman turizmine önemli katk sunacan ifade etti.

ncelemeler srasnda Vali Yardmcs Haluk Koç, l Özel dare Genel Sekreteri Abdulkadir Özer ile l Kültür ve Turizm Müdür Vekili hsan Aslanl hazr bulundu.

El Cezeri Kimdir?

Sibernetik (insani müdahaleye gerek duymayan) alann kurucusu kabul edilen, fizikçi, robot ve bilim insan smail Ebul z Bin Rezzaz El Cezeri, 1136 ylnda Diyarbakrn Cizre ilçesinin Tor mahallesinde domutur. 1206da Cizrede vefat etmitir.

Fizik ve mekanik alanlarnda younlam, pek çok ilke ve bulua imza atmtr. Robotikle ilgili bilinen en eski yazl kayt, Cezeriye ittir. Cezeri, kaotik bir dönemde bilimi, teknolojiyi, sanat ve ehirlemeyi elden brakmayan Dahi mühendis olarak bilinir.

Artuklu saraynda kesintisiz 25 yl (1181-1206) saray mühendisi görevini sürdürmü olan Cezeri; su saatleri, mum saatleri, el ykama ve abdest alma aparatlar, kan almada kullanlan ölçme aletleri, otomatik müzik düzenekleri, çeitli robotlar, zamann tarm devriminde çok etkili olan su terfi araçlar, su pompalarn çaltran makineler, fskiyeler, sürekli kaval sesi çkaran tertibatlar yapm, metal döküm tekniini bilen dahi bir mühendistir.

Ana Sayfaya Git