Elazığ'da 3 bin yıllık Urartu kalesi bulundu, çalışmalar başladı

Elazığ'ın Hazar Gölü ve kayak merkezi ile ön plana çıkan Sivrice ilçesinde Urartular dönemine ait yaklaşık 3 bin yıllık kale kalıntıları bulundu

Haberler 27.08.2017 - 11:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Elazn Hazar Gölü ve kayak merkezi ile ön plana çkan turizm ilçesi Sivricede Urartular dönemine ait yaklak 3 bin yllk kale kalntlar bulundu. Alanda kaz çalmalar balatld.

Sivrice Belediyesinin imar çalmas için anlurfa Kültür Varlklar Koruma Bölge Müdürlüüne bavurmasnn ardndan balayan çalmalar kapsamnda Hazar Gölünün kysnda Karacal Mahallesi mevkisinde yaklak 3 bin yllk kale kalntlar olduu tespit edildi. Tespitin ardndan Elaz Müze Müdürlüü sorumluluunda kalenin ortaya çkarlmas için 16 günlük kaz çalmas balatld. Yaplan çalmada ksa sürede sur duvarlar, su küngleri, kaya mezarlar, toprak kaplar ve gözetleme kulesi kalntlarna ulald.

KAZILAR DEVAM EDYOR

Kazlarda ilk günler olmasna ramen çok önemli bulgulara ulatklarn belirten Müze Müdürlüü Arkeologlarndan Ergül Demir, yaklak 2500-3000 yllara ait bir yerleim yerinde çalma yaptklarn ve kaleye ait d duvar surlarn aça çktn söyledi.

Kazlarda pimi topraktan yaplm kap ve kacaklarn bulunduunu vurgulayan Demir, uan bir buçuk metre derinlie indik. Tahminen 2500-3000 yllk yerleim yeri olduunu düündüümüz bir alanda çalyoruz. Kalenin güney yamacnda o dönemin su ihtiyacn karlamak için döenmi olan küngler aça çkartld.

Sivrici bölge olarak önemli bir turizm bölgesi. Buna art bir deer olarak da kalenin eklenmesiyle bölge turizmi daha çok canlanacak. Bölgemize faydas olacak. Kaz 16 gün sürecek. çalmalar iyi gidiyor ve istediimiz sonuçlar erken almaya baladk. Dönem için bölgenin stratejik konumunu yanstan bir yerde. Alan tüm bölgeye hakim. Depremlerden dolay baya bir ypranm. Kaz yaplan alan kalenin kuzey etekleridir. Etekte yaplan kazlarda kalenin d surlar aça çkartlm. Kaleye ait burç yaps gün yüzüne çkartld. Kale içilik ve kullanlan malzeme bakmndan gelimi. Yaplan aletler kaliteli. Demir ve Orta ça dönemini yanstan seramik bulgulara ulald. lerleyen dönemlerde daha somut verilere ulalacana inanyoruz dedi.

Ana Sayfaya Git