Elektrik faturaları ile ilgili flaş açıklama!

Elektrik faturaları ile ilgili milyonları ilgilendiren açıklama. Faturaları düşürebilirsiniz. Yüzde 20'ye kadar tasarruf sağlanabiliyor. Elektrikte tüketim rekoru yaz aylarında kırılıyor. İşte bu yüzden enerji tasarrufuna en çok dikkat edilmesi gereken mevsimdeyiz. Faturaları düşürmek aslında çok basit. Önlemleri belki çoğumuz biliyoruz ama ya unutuyoruz ya da ihmal ediyoruz. Bu nedenle hayat boyu lazım olacak 20 pratik öneriyi sizler için hazırladık.

Haberler 12.06.2021 - 00:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Havalar sndkça serinlemek ve gdalarmz korumak için kullandmz cihazlarn çalma süreleri daha da uzuyor. Bu da enerji tüketimini artrd için faturalarn yükselmesine neden oluyor.

Peki yazn cepleri serin tutacak formül var m? Bu konunun detaylarn, elektrik tarifeleri karlatrma ve tedarikçi deitirme sitesi encazip.comun kurucusu çaada Krmla konutuk.

PERDENN FONKSYONU BÜYÜK

1- Souk havay kaçrmayn: Klima kullanrken pencereleri açmak klimann etkisini azaltr ve scak havann içeri girmesine neden olur. Bundan dolay yazn klima açksa, pencereler kapatlmal. Ayrca klima çalrken perdeleri de kapatn.

2- Vantilatör kullann: Klima yerine vantilatör kullanlabiliyorsa tercihinizi vantilatörden yana yapn. Ancak çok scak günlerde klima ile vantilatörü ayn anda kullanabilirsiniz. Böylece klimann salad souk hava mekann içinde daha iyi yaylr. Klima derecesini düük tutup hissedilen scakl artrarak elektrikten tasarruf salarsnz.

3- Nem alma modunu deneyin: Ülkemizde genellikle yüksek nem oranndan dolay hissedilen scaklk çok daha yüksek olur. Klimanz nem alma modunda çaltrmay denemek çounlukla istenilen scakln hissedilmesini salayacaktr. Nem alma modu, soutma modundan daha az elektrik tüketir. Klimanz yoksa, daha düük bir bütçe ile bir nem alma cihaz da temin edebilirsiniz.

4- Güne nlarn eve sokmayn: Yazn perdeler açkken evin içi, güne nlarndan dolay daha scak olur. Scakl azaltmak için özellikle keten vb. kumalardan yaplm ve süzerek içeri alrken sy azaltan perdeler kullann.

5- Uzun günlerden faydalann: Yazlar günler uzar. Akamüstü günein kavurucu etkileri azaldnda lamba kullanmak yerine, perdeleri açn ve gün ndan daha fazla yararlann.

6- Açk renkli tercih edin: Açk renk perdeler kullanmak, sy yanstacandan klima veya vantilatör ihtiyac azalr. Ayrca pencerelere panjur ya da kepenk yaptrmak, kn souktan yazn scaktan korur.

KURUTMADA GÜNE ETKS

7- Du suyunun derecesini düürün: Havalarn snmasyla kombinin su derecesi düürülmeli. Ilk suda du almak serinlemeye de yardmc olur.

8- Saç kuruturken scak hava etkisi: Banyo sonras saç kurutma makinesi kullanmak yerine havluyla nemini alarak doal olarak kurumasn salamak hem saçlarn ypranmasn önler hem de elektrik tasarrufu salar.

9- çamarlar darda kurutun: Scak günlerde çamarlar, kurutma makinesi yerine güne nlarndan yararlanarak kurutun. Böylece hem çamar kurutma makinesinden enerji tasarrufu salanr hem de çamarlar, kurutma makinesinde krmadndan ütü ihtiyac azalr.

10- Yaltm her mevsimde önemli: Is yaltm yaptrmak, kn souktan koruduu gibi yazn da scaktan korur.

SU ISITIRKEN NCE DETAY

11- Frnlar evi deil, yemei stsn: Frn kapan skça açmak s kaybna neden olacandan yemek hazrlanana kadar kapa açlmadan kontrol edilmeli. Ayrca frn kapa sk sk açldnda yüksek s eve dolar ve soutma ihtiyac artar.

12- Enerji tasarruflu ürünler: A enerji verimlilii snfna dahil klima, beyaz eya ve elektronik aletler kullanmak enerji tasarrufu salar ve uzun vadede ciddi maliyet avantaj sunar.

13- Her zaman tasarruflu ampuller kullann: Yaz ya da k mevsimi fark etmeksizin her zaman enerji tasarrufu ampulleri tercih edin. Tasarruflu ampuller, dier ampullere göre çok daha az snr ve bu da ortama daha az s yaylmasn salar.

14- Buzdolabnn bakm: Contas gevemi bir buzdolab hava kaçracandan içindeki havay belirli bir derecenin altnda tutmak için daha çok enerji harcar. Ayrca buzdolaplarnn kapan çok sk açp kapatmayn ve uzun süre açk brakmayn.

15- Ocaklar evi de str, kettle sadece suyu: Elektrikli ocak, su stcsndan daha fazla enerji harcad gibi daha fazla snn ortama yaylmasna neden olur. çay suyunu kettle kullanarak stmak sadece enerji ve zamandan tasarruf salamaz, ayn zamanda ortamn gereksiz snmasnn da önüne geçer.

BOYADA RENK SEçM

16- D cephede açk renkleri tercih edin: Özellikle d cephe duvarlarlarnda açk renk tercih edin. Güne n açk renklerde daha iyi yansr ve böylece güne nlarnn stc etkisi azalr. Evin iç duvarlarn da açk renkle boyamak aydnlatmada lamba ihtiyacn azaltr.

17- Yazlk kyafetlere aln: çamar makinesini gerektii kadar doldurmadan çaltrmayn. Yazlk kyafetler, klklara göre daha ince olduundan makineler daha çok kyafetle dolacaktr. Bu ekilde de çamar makinesinin kullanm skl azalr ve elektrikten tasarruf salanr.

18- Doal havadan faydalann: Özellike rüzgarl günlerde hava akmnn evin içinde yaylmasn salayarak ortam soutabilirsiniz.

19- Kullanmadnz cihazlar kapatn: Televizyon da dahil olmak üzere tüm elektrikli aletler s yayar. Bu snn ortama yaylmasn önlemek için kullanmadn cihazlar kapatn ve hatta prizden çkartn.

20- Üç zamanl tarife: Üç zamanl tarifelerde gece dönemindeki elektrik fiyat, normal tarifeye göre bir hayli düüktür. Bu tarifeye geçerek çamar makinesi gibi dier cihazlar da 23:00ten sonra çaltrarak tasarrufunuzu artrrsnz. Ayrca elektrik tedarikçinizi deitirerek faturada az da olsa düü salarsnz. Tedarikçi deitirmenin iyerlerindeki avantaj yüzde 20lere kadar çkyor.

Ana Sayfaya Git