Elektrik hatlarına 'havalı' temizlik

Türkiye'de de uygulanmaya başlanan yöntemle yüksek gerilim hatlarındaki izolatör temizliği, artık helikopterle yapılıyor.

Haberler 19.08.2019 - 00:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yüksek gerilim hatlarnda zamanla kirlilik ve çevre koullarna bal iletim performans azalan izolatörler (yaltkan malzeme), helikopterden sklan saflatrlm suyla temizleniyor.

Elektriin kaynandan vatandaa ulamas için çalan Türkiye Elektrik letim A (TEA), kaliteli iletim için teknolojiyi de kullanyor. Dünyadaki uygulamalar da yakndan takip eden kurum, yüksek gerilim hatlarndaki izolatörlerin temizlii için Türkiyede bir ilki gerçekletirdi.

Geçen sürede toz, kum, kimyasal atklar, tarmsal ilaçlar, deniz tuzu gibi nedenlerle kirlenen ve iletim sisteminin performansn azaltan izolatörlerin temizlii, helikopterden sklan saflatrlm suyla yaplyor.

Klasik yöntemin dndaki bu çalma hem ekonomi hem de zaman anlamnda tasarruf salyor. Helikopterli temizlikte elektrik kesintisi de uygulanmyor.

44 bin 551 izolatör temizlenecek

zolatör temizleme çalmalarnda, helikoptere monteli su tank, yüksek basnçl pompa, ykama teçhizat ve safl artrlm su kullanlyor.

Helikopterin kabini ve dier iç bölümü ise yüksek gerilim hatlar için özel olarak hazrlanyor. Helikopter, yüksek gerilim hatlarna iyice yaklatktan sonra bir süre havada bekleme pozisyonuna geçiyor. Bir noktadaki temizlik ilemi ise yaklak 2 dakika sürüyor. Bu süre zarfnda helikopterdeki görevli, basnçl pompa ile yüksek gerilim hatlarndaki izolatörleri temizliyor.

çalmalar kapsamnda Türkiye genelinde 44 bin 551 izolatörün temizlenmesi hedefleniyor.

Tele helikopter takld ihbar yaplyor

TEA 21. Bölge Müdürü lker Bal, yapt açklamada, elektriin kaliteli, sürekli, çevreye duyarl, ekonomik ve güvenli bir ekilde iletimini salamay amaçladklarn söyledi.

Teknolojiyi yakndan takip ettiklerini belirten Bal, helikopterle izolatör ykamann da bunun örneklerinden olduunu aktard.

Helikopterin Ege Bölgesindeki çalmalarna devam ettiini dile getiren Bal, unlar kaydetti:

Helikopterle izolatör ykamann en büyük faydas, enerjiyi kesmeden kaliteli ekilde çalma yapmaktr. letim hatlarmzda en çok arzaya sebep olan hususlardan biri kirliliktir. Kendi elemanlarmzla temizlik yapmamzn hem süre hem de maddi olarak dezavantajlar vard. Helikopterli yapld zaman bunlarn hepsinden tasarruf salam olduk. Önceden sadece çok kirli olduunu düündüümüz bölgelere klasik usul müdahale ediyorduk ama imdi tüm izolatörler temizlenecek. Halkmz da bu uygulamaya yabanc. Bazen polisi arayp tele helikopter takld eklinde ihbarlar yaplyor.

Bal, helikopterli temizlik çalmasnn 2 yl süreceini dile getirdi.

Egeden tüm Türkiyeye

TEAta mühendis olarak görev yapan Serhat Erman ise uygulamann Türkiyede ilk olduunun altn çizdi.

Türkiyenin zorlu bir corafyaya sahip olduunun altn çizen Erman, Yerden eriimin mümkün olmad enerji hatlarmz var. Bu çalmalar bir hava aracyla yapmak çok büyük avantaj. Bir dier avantaj da çok ksa sürede çok fazla i yapyorsunuz. Helikopterin 1 günlük mesaisi normalde 1 haftalk i. Ege Bölgesindeki helikopterli bakm çalmamz tüm Türkiyede yaplacak.

Ana Sayfaya Git