Elektrik talebinde rekor kırıldı: 3 Keban Barajı'na denk

Geçtiğimiz pazartesi Türkiye'nin pek çok şehrinde elektrik kesintileri yaşanırken Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, artan sıcaklıklara dikkat çekerek, talebin Cumhuriyet tarihinin rekor seviyelerine ulaşıldığını belirtti.

Haberler 05.08.2021 - 00:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyenin pek çok ehrinden geçtiimiz pazartesi günü elektrik kesintileri yaand. Konuyla ilgili Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlndan yaplan açklamada mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava scaklna dikkat çekildi. Açklamada Son zamanlarda hava scaklklarnn mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle elektrik talebinde youn bir art meydana gelmitir. Artan talep nedeniyle son birkaç haftada elektrik tüketiminde Cumhuriyet tarihinin rekor seviyelerine ulalmtr denildi. stanbulda kesintisi yaanan ilçelerden olan Avclar ve Sultangazide hem yüksek talep, hem de scaktan kaynakl kablolarda yanmalar, patlamalar meydana geldi.

KLM DEKLNN BÜTÜN ETKLERN YAIYORUZ

Elektrik Mühendisleri Odas ubesi Yönetim Kurulu Bakan Cemil Kocatepe de yaanan elektrik tüketimi artnn snan havalar olduuna dikkat çekti. Kocatepe, klim deiikliinin bütün etkilerini yayoruz. Bir taraftan orman yangnlar, cierlerimiz yanarken bir taraftan da ehirlerde konfora yönelik soutmalar devreye giriyor youn olarak. Ne kadar scaklk artarsa soutmalar o kadar çok devreye girecektir. Bizim elektrik enerji tüketimimiz artar diye konutu.

YAKLAIK 3 KEBAN BARAJINA DENK

Kocatepe, lgili kurumlarn sitelerinden baktmzda gördük. 2 Austos saat 14.00 itibariyle 53 bin 743 megavatlk bir puanta, yük deerine ulam. Bu geçen senenin en yüksek puant deeri 49 bin 556 megavat 4 bin 187 megavat daha yüksek. Evet bu sene de havalar daha scak. Yarn öbür gün daha da scak olduunda bu daha da yükselebilir. Kurulu gücümüzün 98 bin megavatlarda olduu belirtiliyorken, bu zaten bir anlk bir eydir. Geçicidir ama bu olacaktr bunu karlayamamak yönetimle ilgili bir sorundur. 3 tane Kebann ürettii eyi fazla olarak üretmi dedi. Kocatepe, Bizim bütün sistemimizi emre amade hale getirmemiz lazm. Bunlarn bakmn, iletmesini doru yapmamz lazm. Kurulu gücümüzü doru idare etmemiz lazm. Hangi saatte bunun yükselebileceini aa yukar tahminlerde bulunmamz , buna göre de sistemimizi kurmamz lazm diye konutu.

STANBUL TÜM ENERJNN YÜZDE 16SINI TÜKETYOR

Kocatepe, elektrik kablolarnda patlama ve yanmalar ile trafolardaki artan arzalarla ilgili olarak ise, Yüklenmeden kaynakl olur. Yani bu kablonuzun kesiti o elektrii tamaya yetmiyor. Trafodaki gücünün çekilen enerjiyi karlamyor. Daha fazla güç çekiliyor. Onun içinde trafo devre d oluyor. Kabloda snyor yüklendii için. Yanma oluyor. Onlarla ilgili koruma sistemleri vardr ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git