Elektrik ve doğal faturaları değişiyor

Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı kapsamında tüketicilerin bilinçlendirilmesi ve daha önceki tüketimleriyle kıyaslama yaparak enerji tasarrufu sağlamaları amacıyla elektrik ve doğalgaz faturalarına yeni detaylar eklenecek.

Haberler 07.01.2018 - 12:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanl tarafndan hazrlanan Ulusal Enerji Verimlilii Eylem Plan 2017-2023ten derledii bilgilere göre, söz konusu dönemde enerji verimliliine ilikin 55 faaliyet belirlendi. Plandaki 55 eylemin etki ve uygulama süreleri bir yldan 40 yla kadar deiiyor. Bu önlemlerle Türkiyenin her geçen gün artan enerji talebinin 2023e kadar yüzde 14 azaltlmas hedefleniyor.

ENERJ TASARRUFU çN...

Türkiyede 15 ylda toplam 30,2 milyar dolarlk enerji tasarrufu salanmas öngörülüyor. Enerji verimlilii sayesinde ayrca 2,5 milyar dolarlk 3 bin megavat kapasiteli doalgaz santralinin kurulmasna gerek kalmayaca hesaplanyor. Plandaki eylemler tarmdan, sanayiye, ulama, binalarda enerji verimlilii uygulamalar ve çatlarda güne santralleri kurulmasna kadar birçok alanda gerçekletirilecek. Söz konusu yatrmlar kamu ve özel sektör tarafndan yaplacak. Plan kapsamnda 2023e kadar kümülatif olarak 23,9 milyon ton edeer petrol tasarruf salanacak ve bu tasarrufun salanmas için 10,9 milyar dolar yatrm gerçekletirilecek.

BNALAR çN ULUSAL VER TABANI OLUTURULACAK

Eylem plan kapsamnda, Türkiyede binalara ilikin balca özelliklerle birlikte kentsel ve krsal alanlardaki binalarn says ve tipolojisini içeren bir envanter gelitirilecek. Belirli ölçekteki binalarn gerçek enerji tüketim ve emisyon verilerinin toplanmas, kyaslama yaplmas ve binalarn enerji verimlilii açsndan deerlendirilmesinin yaplabilecei bir ulusal veri taban oluturulacak. Binalarda enerji verimliliinin artrlmas ve halkn bilinçlendirilmesi için klavuz ve rehber dokümanlar hazrlanacak. Yeni binalarn C olan asgari enerji performans snfnn B veya A snfna yükseltilebilmesi için yaplacak yatrmlar özendirilerek, bina sahiplerine dorudan veya dolayl destek salanacak.

GÜNETEN ÜRETLEN FAZLA ELEKTRK çN MAHSUPLAMA

Binalarda yenilenebilir enerji kaynaklarnn kullanmna yönelik engeller azaltlacak, idari süreçler daha kolay ve hzl hale getirilecek. Bu kapsamda, güne paneli kullanlan binalarn ebeke iletmecileriyle mahsuplamas kolaylatrlacak. Üretilen elektriin ve s enerjisinin öz tüketimden fazlasnn satna yönelik gerekli düzenlemeler de eylem plan kapsamnda gerçekletirilecek.

ELEKTRK VE DOALGAZ FATURALARI DEYOR

Bu arada, tüketicilerin bilinçlendirilmesi ve daha önceki tüketimleriyle kyaslama yaparak enerji tasarrufu salamalar amacyla, elektrik ve doalgaz faturalarna yeni detaylar eklenecek. Tüketicilerin verimli olmayan alkanlklarndan kaçnmas, enerji verimlilii iyiletirme önlemleri, enerji tüketen ekipmanlarn tasarruf olanaklar hakknda bilgiler içeren bir uygulama, mevzuat gelitirilip enerji tedarik irketleriyle i birlii içinde hayata geçirilecek. Böylece oluturulan ortak bir formatla faturalarda tüketimle ilgili temel istatistiklere yer verilecek, kullanm alkanlklar analiz edilerek uyarlar yaplabilecek.

6 KOMSYON KURULACAK

Eylem plannda yer alan kategoriler baznda 6 ayr izleme ve denetleme komisyonu kurulacak. Bu komisyonlarda ilgili kurum ve kurululardan uzman düzeyinde en az bir kii yer alacak. Söz konusu komisyonlar bu yl mays ayndan balamak üzere altar aylk aralklarla her yln mays ve kasm aylarnda eylemlerin gerçekleme düzeyine ilikin gelimeleri deerlendirip ek önlemleri ilan edecek. Bu kapsamda 2018in enerji younluunun azaltlarak verimliliin salanaca ve yeni çalmalarn da ortaya konulaca odaklanma yl olmas planlanyor. Eylem plan çerçevesinde, enerji sektörünün ayrca daha çok yerli ve yenilenebilir kaynaklarla büyümesi amaçlanyor.

Ana Sayfaya Git