Elektronik kelepçe yaygınlaşıyor!

Kadına şiddete karşı elektronik kelepçeli önlemde il sayısı 15'e çıktı

Haberler 01.10.2019 - 10:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çileri, Adalet ve Aile, çalma ve Sosyal Hizmetler bakanlklar i birliinde Kadna Yönelik iddetle Mücadelede Teknik Yöntemlerle Takip Sistemlerinin Kullanlmasna Yönelik Pilot Uygulama Protokolü kapsamnda elektronik kelepçe uygulamasnn yürütüldüü pilot il says, Adana, Aydn, Eskiehir, Denizli, Malatya, Mersin, Samsun, Sakarya ve Trabzonun da eklenmesiyle 15e çkt.

6284 sayl Ailenin Korunmas ve Kadna Kar iddetin Önlenmesine Dair Kanun kapsamnda, pilot uygulama için üç bakanlk arasnda 8 Mart 2015te protokol imzaland.

Protokole göre elektronik kelepçe uygulamas, pilot il olarak belirlenen Ankara, Antalya, Bursa, stanbul, zmir ve Gaziantepte hayata geçirildi.

Söz konusu protokol, 28 Haziran 2019da yenilenerek Adana, Aydn, Eskiehir, Denizli, Malatya, Mersin, Samsun, Sakarya ve Trabzonun da pilot illere dahil edilmesine karar verildi.

Yenilenen protokol ile Türkiyede kadna yönelik iddetle mücadelede elektronik kelepçe uygulamas yaplacak il says 15e çkt.

- Elektronik kelepçe uygulamas

Kadna yönelik iddetle mücadele kapsamnda teknik yöntemlerle takip sistemlerinin kullanlmasna yönelik uygulama çerçevesinde, iddet uygulayan kiiler ayak bileine elektronik kelepçe taklarak izlenebiliyor.

Denetimli Serbestlik Müdürlüü ekiplerince taklan elektronik kelepçeler, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüü Denetimli Serbestlik Daire Bakanl bünyesinde kurulan Elektronik zleme Merkezinden takip ediliyor.

Uygulama kapsamnda, kolluk birimleri tarafndan teknik yöntemlerle takip uygulamas önerilen vakalar, ehirlerde kurulan iddet Önleme ve zleme Merkezine (ÖNM) gönderiliyor. Söz konusu vakalarn seçiminde risk düzeyi, tedbir ve ihlal gibi hususlar dikkate alnyor.

Elektronik kelepçe uygulamasnda iddet uygulayann madura zarar vermesini engelleyecek asgari mesafe belirlenirken, iddet uygulayan ve iddet madurunun ev ve i adreslerinin birbirine yaknl, bulunduklar ehrin yüzölçümü ve kolluk birimlerinin etkin müdahale süresi kriter alnyor.

- 7/24 izleniyor

Sistem, Elektronik zleme Merkezindeki izleme personeli tarafndan 7/24 esasna göre takip ediliyor.

hlal tespit edilmesi halinde ilk olarak izleme personeli tarafndan iddet uygulayanla irtibata geçilerek gerekli uyarlar yaplyor.

hlalin devam halinde, iddet uygulayan ve iddet madurunun bulunduu bölgenin koordinat bilgisi kolluk birimleriyle paylalyor. E zamanl olarak iddet maduru ile de irtibata geçilerek, güvenli bir konuma geçmesi amacyla gerekli yönlendirme yaplan madurun güvende olduu teyit ediliyor.

lgili kolluk birimi tarafndan, iddet uygulayana gerekli müdahale yaplarak konu hakknda cumhuriyet savcsna bilgi veriliyor. Gerekli ilemler yaplarak ihlal tespit tutana ÖNM ve Aile Mahkemesine ulatrlyor.

Ana Sayfaya Git