"Elit" kuzular özenle büyütülüyor

Şanlıurfa'da yüksek süt verimi ve etinin lezzeti nedeniyle "elit" diye tabir edilen damızlık koyunlardan doğan ivesi cinsi kuzular, veteriner hekimler gözetiminde hayata tutunuyor.

Haberler 27.01.2020 - 10:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyede küçükba hayvancln önemli merkezlerinden anlurfada elit diye tabir edilen damzlk koyunlardan elde edilen üstün özellikli ivesi cinsi kuzular, veteriner hekimler kontrolünde özenle büyütülüyor.

Güneydou Anadolu Bölgesinde yüksek süt verimi ve etinin lezzetiyle öne çkan ve Arap koyunu olarak da adlandrlan ivesi cinsi koyunlar, anlurfal besicilerin ilk sradaki tercihi oluyor.

Koyunlardaki süt verimliliinin ve etinin lezzetinin artrlmas amacyla Tarm ve Orman Bakanl Tarmsal Aratrmalar ve Politikalar Genel Müdürlüü (TAGEM) koordinesinde vesi Koyununun Halk Elinde Islah Projesi yürütülüyor.

Bu kapsamda GAP Tarmsal Aratrmalar Enstitüsü Müdürlüü (GAPTAEM) bünyesindeki Tek Tek Aratrma stasyonunda ivesi koyunlar ve kuzular için aratrmalar yaplyor.

Yaklak 200 koyunun bulunduu tesiste yln ilk kuzular dünyaya gelmeye balad. u ana kadar 160 kuzunun doduu tesiste, ilk 10 günlerini anneleriyle geçiren kuzular daha sonra annelerinden ayrlarak farkl bölmelerde veteriner hekimler gözetiminde özel bakmla büyütülüyor.

Sabah ve akam olmak üzere günde iki kez belli saatlerde emmeleri için annelerinin yanna braklan kuzularn sürü içerisinde annelerini bulma çabas ve süt içme anlar güzel görüntüler oluturuyor.

Koyunlar da birbirlerine benzeyen aralarnda ikizlerin de bulunduu kuzularn bulup süt vermeye çalyor.

- Ksa sürede annelerini buluyorlar

GAPTAEM Veteriner Hekimi Serkan Kapucuk, AA muhabirine yapt açklamada, hayvanlarn süt verimi ve kuzu doum arlklar üzerine çalma yaptklarn söyledi.

Koyun ve kuzularn 15 günde bir tartlarak kilosunun ölçüldüünü belirten Kapucuk, elde edilen verileri ise sürekli önceki dönemlerle karlatrp, beslenme teknikleri gelitirdiklerini ifade etti.

Hayvanlarn bakmn en iyi ekilde yapmaya çaltklarn anlatan Kapucuk, öyle konutu:

Aralk ay ile birlikte bu yln ilk kuzular domaya balad ve doumlar devam ediyor. Kuzularn çou yaklak 2 ay anne sütü ile beslenmekte. vesi koyunlarmz burada doal mera koullarnda yetitii için yavrular sabah anneleri meraya çktnda ondan ayryoruz ve gün içinde onlar kuzu büyütme yemiyle besliyoruz. Sabah kuzular annelerinden ayrld için akama kadar büyük bir özlem duyuyor. Akam sürü istasyona geri döndüünde kuzular annelerine koarak ksa sürede kavuuyor. Bu kadar kalabalk sürünün içinde kuzular ve anneleri birbirlerini bularak özlem gideriyor. Yavrular hemen annenin altna girerek sütü emiyorlar.

Ana Sayfaya Git