Emine Ayna'ya 27,5 yıla kadar hapis istemi

Terör soruşturması kapsamında eski Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Emine Ayna hakkında, "silahlı terör örgütü kurma veya yönetme" ile "terör örgütü propagandası yapmak" suçlarından 16 yıldan 27,5 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Haberler 23.04.2017 - 10:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Cumhuriyet Basavclnca Ayna hakknda hazrlanan iddianame, 4. Ar Ceza Mahkemesince kabul edildi.

ddianamede, PKKnn yasama organ konumunda olan Demokratik Toplum Kongresinin (DTK) kuruluu ve yaplanmas hakknda detayl bilgiye yer verildi.

- DTKnn PKK/KCK ile balantl faaliyet yürüttüü anlalmtr

DTKnn, Abdullah Öcalann dört ayakl paradigmasnn üçüncü ayan oluturan bir örgütlenme ve sözde kurucu meclis ilevi gören bir yaplanma olduu bildirilen iddianamede, örgüt üyelerinden elde edilen deliller ve dinlenen tape kaytlarnda DTKnn sözde Kuzey Kürdistan Parlamentosu olarak nitelendirildii kaydedildi.

DTKnn örgütün hedefi olan sözde demokratik özerklik stratejisini hayata geçirmek amacyla Öcalann talimatlar dorultusunda kurulduu aktarlan iddianamede, u ifadelere yer verildi:

DTK, örgütün hedefleri dorultusunda sözde demokratik özerklik gerçekletirmek amacyla siyasi parti, dernek, sendika ve sivil toplum kurulularn örgütleyerek, bu hususta toplant, çaltay ve konferanslar düzenlemitir. DTK, örgütlenme olarak KCK ile özdelik göstermitir. KCK yaplanmas içerisinde örgütlenen sözde kent, ilçe, mahalle meclisleri ile köy komünlerinin DTKnn bileenleri olduklar ve sözde meclis üyelerinin siyasi parti, dernek, sivil toplum kurulular temsilcilerinin yan sra seçilen baz milletvekilleri ve belediye bakanlarnn da DTKnn delegesi ve üyesi olduklar tespit edilmitir. DTKnn PKK/KCK ile balantl faaliyet yürüttüü anlalmtr.

- Saldrlar Kürt halknn direnii, meru savunmas olarak görmülerdir

ddianamede, DTK tarafndan 14 Temmuz 2011de devletin birlii ve ülke bütünlüünü bozmak amacyla PKK/KCKnn hedefi dorultusunda sözde özerlik ilan edildii anmsatld.

27 Aralk 2015te DTK Olaanüstü Kongresinde alnan kararlar dorultusunda okunan sonuç bildirgesine yer verilen iddianamede, unlar kaydedildi:

Bildirgede, demokratik özerk bölgelerin oluturulmas istenmitir. Silahl terör örgütü PKKl teröristler tarafndan kazlan çukurlar, kurulan barikatlar ve güvenlik güçlerine yönelik gerçekletirilen silahl, patlayc maddeli saldrlar Kürt halknn direnii, meru savunmas olarak görmülerdir. Ülkenin birliini ve bütünlüünü bozmak amacyla terör örgütünün hedefi dorultusunda gerçekletirilen sözde özyönetim ilanlarna sahip çkld görülmütür.

Aynann karar alma merci olan DTKnn genel kurul, daimi meclis, koordinasyon kurulu ve komisyonlarda görev ald kaydedilen iddianamede, bu organlarn çalmas kapsamnda çaltay, konferans, kongre, sempozyum gibi çeitli toplantlar düzenleyerek, örgütsel nitelikte eylemlere katldnn tespit edildii ifade edildi.

ddianamede, eylemlerindeki younluk, süreklilik ve çeitlilik nedeniyle Aynann dier DTK üyeleriyle dört ülke topraklar üzerinde sözde, Kürt ulusal birliini salamak, devletin birliini ve bütünlüünü bozmak, toplumsal ayrmaya sebep olmak amacyla halk kitlelerini etkilemeye çalt için silahl terör örgütü yöneticisi olmak suçunu iledii belirtildi.

Aynann deiik tarihlerde birden fazla kez iddete çar niteliinde konuma yapt aktarlan iddianamede, bu konumalarda terör örgütü PKKnn cebir, iddet ve tehdit içeren yöntemlerini meru göstermek suretiyle terör örgütünün propagandasn yapmak suçunu iledii bildirildi.

- stenilen ceza

ddianamede, eski DBP E Genel Bakan Emine Ayna hakknda silahl terör örgütünü kurma veya yönetme ile terör örgütü propagandas yapmak suçundan 16 yldan 27,5 yla kadar hapis cezasna, mahkumiyeti halinde Türk Ceza Kanununun ilgili maddesinde öngörülen hak yoksunluklarna hükmedilmesine karar verilmesi isteniyor.

Terör soruturmas kapsamnda 23 Martta gözaltna alnan Aynann, tutuklama talebiyle çkarld nöbetçi mahkemece adli kontrol hükümlerince serbest braklmasna karar verilmiti.

Ana Sayfaya Git