Emniyetten 81 ilde 'Uber' yasağı

Emniyet Genel Müdürlüğü, tüm dünyanın kullandığı Uber uygulamasına karşı harekete geçti. 81 ile Uber şoförlerine ve yolcularına para cezası kesilmesi talimatı gönderildi.

Haberler 28.12.2016 - 09:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Akll telefon uygulamas üzerinden araç çarma hizmeti veren ve bir süredir stanbulda da faaliyette olan ABDli Uber irketine kesilen ceza, sistemin sorgulanmasna yol açt. irket, yasal mevzuata uygun çaltklarn ileri sürerken, Emniyet Genel Müdürlüü, Uberle ilgili tüm illere talimat göndererek korsan tamaclk yapmak suçundan ceza kesilmesini istedi.

LK SEFERDE 2 BN 532 LRA CEZA KESLECEK

Talimata göre, yolcu tad tespit edilen Uber sürücüsü araç sahibi deilse sadece ceza kesilecek. Ceza, ilk yakalamada 2 bin 532, ikincide ise 4 bin 220 TLye çkyor. Eer yolcuyu tayan sürücü araç sahibi ise trafik cezas dnda araç 60 gün balanacak.

YOLCUYA DA CEZASI VAR

Habertürkün haberine göre; ayrca yolculara da 281 lira ceza kesilecek. 12 Aralkta gönderilen talimatta, sahibinin kullanmad araçlarn balanmamas gerektii belirtildi ve Anayasa Mahkemesinin 11 Eylül 2014 tarih ve 2014/52 sayl karar gösterildi. 12 Aralktan önceki uygulamada, yolcu tad tespit edilen Uber araçlar, sürücünün kim olduu gözetilmeksizin 60 gün balanyordu.

TAKSCLER RAHATSIZ

Emniyet yetkilileri, Uber sistemi ile çalan araçlarn tarifeli yolcu tama yetkisinin bulunmadn, bu yöntemin korsan taksicilik alanna girdiini belirtti. Yetkililer, belediye snrlar içinde tarifeli yolcu tamaclnn sadece, ticari taksi, M plakal minibüs, halk otobüsü ve belediye otobüslerine ait olduunu kaydetti.

GEçEN HAFTA KESLECEK CEZAYI UBER KARILADI

Geçtiimiz hafta trafik ekipleri, Uberin UberXL aracn balad ve araçtaki yolculara 281 TL ceza kesti. Cezann Uber tarafndan karland belirtiliyor.

UBER AçIKLAMA YAPTI: VERGMZ ÖDÜYORUZ

Konuya ilikin açklamalarda bulunan Uber Genel Merkezi, stanbuldaki UberXL araçlarmzda Ulatrma Bakanlndan ve stanbul Belediyesinden gerekli belgeler temin edildi ve vergimizi vererek çalyoruz. Gerekli belgelere (D2) sahip olduumuz için korsan diye tabir edilen yasad tamaclk unsurlarna uygulanan cezalar bize uygulanmamal.

Kanunun farkl ekillerde yorumlanmas yenilikçi teknolojilerin önünü kapatyor. Amerikada New York, San Francisco, Los Angeles, Fransada Paris Uberin en yaygn olarak kullanld ehirlerden. Uber, ulam teknolojisiyle ehirlere katk salamak için bütün dünyada bakanlklar ve belediyeler ile el ele çalyor deerlendirmesinde bulundu.

Ana Sayfaya Git