EMO: Elektrik kesintilerinin nedeni yönetim hataları ve beceriksizlik

Elektrik Mühendisleri Odası, ülke genelinde yaşanılan elektrik kesintilerinin yönetim hatalarından kaynaklandığını belirtti ve TEİAŞ'ın özelleştirilmesi kararından vazgeçilmesini istedi.

Haberler 04.08.2021 - 00:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Elektrik Mühendisleri Odas (EMO) Ankara ubesi, ülke genelinde yaanlan elektrik kesintilerine ilikin bir açklama yapt.

EMO Ankara ubesinden yaplan açklamada, Özelletirme kapsamna alnan Türkiye Elektrik letim A. (TEA) kaynakl olduu örenilen elektrik kesintilerinin üretim-tüketim dengesinden kaynakland ve yaklak 5.000 MW`lk bir üretim açndan bahisle kesintilerin gezdirildii bilgisi edinilmitir denildi.

TEA verilerine göre 30 Temmuz 2021 gününe kadar maksimum anlk talebe göre arz fazlasnn olduu bir sistemde arz açndan bahsetmek yönetim beceriksizlii deildir de nedir? sorusu yöneltilen açklamada Doalgaz kaynakl kurulu güçten bile yönetim hatalar nedeniyle yeteri kadar faydalanlamam ve arz aç bahanesi ile kesintilere bavurulmutur ifadeleri yer ald.

TOPLUMSAL FAYDAYI GÖZETEN KAMUSALLIK GÜNDEME GETRLMEL

Açklamada u ifadelere yer verildi:

Dünya genelinde hzl bir dönüüm ile yenilenebilir enerji kaynaklarna geçildii göz önüne alndnda; bugünler de güne nmnn da etkisiyle yaygnlaan orman yangnlar ile mücadele eden ülkemiz, elektrik enerjisi üretiminde ne yazk ki mevcut güne potansiyelimizin kullanmnda yetersiz kalmtr. Hidroelektrik üretimin dütüü kurak yaz günlerinde oluan talep artlarnn, güne enerjisi kaynakl üretim ile kapatlmas mümkün iken kurulu güç kapasitesinin yetersizlii nedeniyle bu olanaktan yararlanamamaktadr.

Açklamada, TEAn özelletirilmesi karar iptal edilmeli, bütünlüklü yaps bozulmamaldr. Artk özelletirmelerin deil, toplumsal fayday gözeten kamusalln yeniden ve ivedilikle gündeme getirilmesi gerekmektedir denildi.

Ana Sayfaya Git