Endemik Çiçeklerin Kadim Kent Diyarbakır'da

Ev sahipliği yaptığı onlarca medeniyetin izini taşıyan, zengin kültürel dokusuyla göz kamaştıran Diyarbakır'da, endemik çiçekler, "Ovabağ Geveni", "Diyarbakır Geveni", "Kabamayasıl", "Dicle Koruğu" ve "Bey Çiviti" görsel şölen sunuyor.

Haberler 02.05.2019 - 10:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

UNESCO Dünya Kültür Miras Listesinde yer alan tarihi Diyarbakr Surlar, slamn 5. Harem-i erifi olarak kabul edilen Ulu Cami, çkale Müze Kompleksi, peygamber makamlar ve türbeleri ile ilgi gören kadim kent, sahip olduu doas ve nadide bitki türleri ile de güzel manzara oluturuyor.

Bu bitkiler arasnda bölgede nadir görülen, kayalklar arasnda ba gösteren, Ergani ilçesindeki Zülküf (Zülkifl) Peygamber Türbesinin bulunduu alanda yetimesi nedeniyle Makam çiçei olarak adlandrlan çiçek de ilgi görüyor.

lkbahar yamurlarnn ardndan renk cümbüüne bürünen tarihi kentteki endemik bitkiler, Dicle Üniversitesi (DÜ) öncülüünde yürütülen Diyarbakrn Biyolojik çeitlilii Envanter çalmas kapsamnda kayt altna alnyor.

DÜ Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Botanik Anabilim Dal Dr. Öretim Üyesi Hülya Hogören, AA muhabirine yapt açklamada, bölgenin biyolojik çeitlilik bakmndan esiz bir güzellie sahip olduunu söyledi.

Türkiye genelinde 11 bin 500 civarnda bitki bulunduunu, bunun 4 bin kadarnn Güneydou Anadolu Bölgesinde yer aldn dile getiren Hogören, bunun büyük bir zenginlik anlamna geldiini belirtti.

Hogören, Dicle ve Frat nehirlerinin varlnn, 3 bin metreye varan yükseltilerin, geni düzlüklerin bu zenginlie katk sunduuna iaret etti.

Tür koruma eylem plann uygulamaya koyduk

Kente özgü bitkileri literatür çalmas yaparak, kayt altna aldklarn ifade eden Hogören, unlar kaydetti:

Diyarbakrn Biyolojik çeitlilii Envanter çalmas kapsamnda bölgedeki 4 bin bitki türünden bin 148inin kentte varln tespit ettik, Diyarbakra has olan da 5 endemik türümüz var. Bunlar Ovaba Geveni (Astragalus Ovabaghensis), Diyarbakr Geveni (Astragalus Diyarbakirensis), Kabamayasl (Ajuga Xylorrhiza), Dicle Koruu (Rosularia Blepharophylla) ve Bey çiviti (Isatis Demiriziana).

Bu bitkilerin bir ksmnn çiçeklendiini bir ksmnn ise yalardan dolay geç çiçek açtn aktaran Hogören, Bu bitkilerin bir ksm için tür koruma eylem plann uygulamaya koyduk. diye konutu.

Ana Sayfaya Git