Engelleri yıkalım!

Onlar toplumumuzun yüzde 10’nun oluşturuyor. Dile kolay, akrabamız, komşumuz, eşimi ve dostumuz 8 milyon engelli. Peki engelli vatandaşlarımıza gerekli hassasiyeti gösterebiliyor muyuz? Binalar dikerken, yollar yaparken onları ne kadar dikkate alıyoruz? Bu soruların yanıtını almak için Söz haber ekibi engellilerin görüşlerini aldı.

Haberler 04.02.2018 - 10:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hayatn her alannda zorluklar yaayan engelli vatandalarn

HERKES ENGELL ADAYI

Mehmet Akif Karaka, engelli vatandalarn yaam olduu zorluklarn fazlalna dikkati çekerek, Ulamda, eitimde, çalma hayatnda yaam olduumuz birçok sorun var. Bunu eriebilirlik anlamnda ilk bata ele alacak olursak kamusal alanlarda olsun ehir yaplanmasnda olsun birçok alanda sorunlarmz var. Kaldrmlar engelliler için tam olarak eriime uygun deil. Engelli rampalarnn, tekerlekli sandalyeli vatandalarmzn hiç kimseye ihtiyaç duymadan rahatlkla inip çkabilecei düzeydeki 6 veya 8 derecedeki eimde bulunmamas nedeniyle bu noktada zorluk yaamaktayz dedi.

KALDIRIM GALLER BÜYÜK SIKINTI YAATIYOR

Karaka, konumasn öyle sürdürdü: Vatandalarn kaldrm igalleri, görme engelliler için döenen taban takip eritlerinin üzerine esnaflarn dolap kraathanelerin, lokantalarn masa sandalye vs gibi eyalar koymalar engelliler için ulam anlamnda büyük sknt yaratyor, bunun yan sra ehir içi halk otobüslerinin, engelli eriimine uygun olmamas ve engellilerin halk otobüslerinden ücretsiz yararlanma hakkndan dolay oförlerin zaman zaman hakaretvari konumalar bir engelli olarak rencide edici olarak buluyorum diyerek öyle devam etti. Otobüslerde rampa bulunmamas bir yerden bir yere giderken hangi durakta olduumuzu söyleyecek bir sesli anons sisteminin olmamas engelliler için büyük bir engeldir. Toplumsal bilincin gelimemi olmasndan kaynaklanan engellilere acyarak yaklamlarda bulunmak ve onlara bir eyleri reva görmeyerek rencide ediliyor. Oysaki bizde her an engelli olabiliriz diye düünmeleri gerek kansndaym.

HAYATIN HER ALANINDA VARIZ

Gurbet pek de, günlük hayatta karlat zorluklar deerlendirirken, çou engelli kadnlarn darya çkamamaktadr. Gerek trafikte olsun, gerekse insanlarn duyarszlndan oldukça sknt yaamaktadrlar. Bir kadn görme engelliyse darya çkmamal düüncesi yaadmz toplumda en sk karlatmz problemler arasnda. Bu durumda halk bilinçlendirmek için eiticiler bulunmal seminerler düzenlenmeli ve bu bilinci alanmal. Bir görme engelli olarak bizde hayatn her alannda varz, insanlar bu gerçei artk kabul etmeli dedi.

ENGELLLERE YARDIMCI OLALIM

eref Dilek ise kendilerinin bütün engelleri atn ancak dier insanlarn en olduklarn ifade ederek, Engelli arkadalarmz dar çktklarnda, toplu tama araçlar kullandklar zaman çounlukla zorluklarla karlayorlar. Gerek otobüs oförleri olsun, gerek halk tarafndan olsun hor görülüyorlar. Engeli olmayan halkmzdan rica ediyorum engelli olan insanlara yardmc olmalarn istiyorum. Mesela kardan karya geçerken veya bir adres sormalar durumunda yardmc olmalar gerek. ahit olduum bir olay anlatmak istiyorum bir gün otobüsle bir yere giderken arka koltukta oturan iki gencin konumasna istemsiz kulak misafiri oldum. Karlatklar görme engelli bir vatanda kendi aralarnda acmaszca rencide edici ifadelerle anlatyorlard ve bu hususta ailelerin çocuklarn eitmeleri gerektiini düünmekteyim diye konutu.

KAYIRMALARDAN DOLAYI E GRMEMZ ZORLAIYOR

Engellilerin istihdam sorununa dikkati çeken Serhat Cindemir, Bende görme engelliyim ayn zamanda Kayapnar Spor Kulübü üyesiyim. Bir engelli olarak belli noktalarda zorluk çekiyorum bu da çounlukla ulam sorunu. Halk otobüslerinde geçerli olan engelli kartmz kullandmz da oförlerin sitemli dolu baklarna maruz kalyoruz. Bu da bizim açmzdan oldukça rencide edicidir. Yetkililer engelli spor kulüplerine gerekli yardm yapmyorlar bu durumun düzelmesi gerek. Engellileri engel durumlarna göre ayrp yani görme, iitme, vs sistem kurup, bütçe ayrp, sosyal anlamda faaliyetlerini artrabilirler. Sosyal hayatta bende varm demek isteyip de çalmak isteyen , engeli olanlar i bulma konusunda kayrmalardan dolay ie giremiyorlar böyle ciddi bir sorunumuzda var dedi.

Kübra Karaalp da yaad skntlara yönelik öyle konutu: Yaklak olarak bir ay önce, yal bir engelli vatandan vilayet duranda beklerken onu almayan bir halk otobüsü oförünü bir sonraki durak olan kasaplar durana kadar takip edip oföre beni neden almadn diye sitemde bulunduuna ve oföründe sen yal birde engellisin, git belediyenin otobüsüne bin, ben seni almam arabama diyerek argo kelimeler kullandna ve otobüsün içinde inin arabadan, engellileri istemiyorum dedii bir olaya tanklk ettim. Bu tür olaylar bizleri derinden yaralamaktadr. nsanlarn bize acyarak bakmalarn istemiyoruz. Bizlerde birer bireyiz. Ve kendi ayaklarmz üstünde yaamak istiyoruz eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git