Engellerini Halk Oyunları ile Aşıyorlar

Diyarbakır'da Kayapınar Belediyesi Engelsiz Yaşam Merkezi'nde rehabilite edilen zihinsel engelli öğrenciler halk oyunları ile engellerini aşıyor.

Haberler 06.04.2019 - 00:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda Kayapnar Belediyesi Engelsiz Yaam Merkezinde rehabilite edilen zihinsel engelli örenciler halk oyunlar ile engellerini ayor.

Merkez Kayapnar Belediyesinin tahsis ettii binada Beyazay Derneince iki yl önce kurulan merkezde, engellilerin, sanat ve spor kurslarna katlarak sosyallemeleri salanyor.

Merkezde bu faaliyetler kapsamnda, zihinsel engelli gençlerden halk oyunlar ekibi oluturuldu. Verilen eitimle ksa sürede yöresel oyunlar örenen engelliler, törenlerde sergiledikleri oyunlar ile büyük beeni topluyor.

stanbul, çanakkale ve Diyarbakrda katldklar yarmalarda derece de elde eden gençler, yetenekleriyle kupa ve madalya da kazand.

Halk oyunlar ile engellerini atlar

Halk oyunlar eitmeni Ahmet Deneri, Kayapnar Halk Eitim Merkezi araclyla merkezde kalan engellilere eitim verdiini söyledi.

Engellilerin topluma kazandrlmas amacyla eitimi sürdürdüklerini ifade eden Deneri, engellilere çeitli eitimlerin yan sra yöresel oyunlar oynamay da örettiklerini aktard.

Deneri, bu aktivite ile engellilerin sosyalletiklerini, öz güvenlerinin gelitiini anlatarak, 8 kiilik ekibin baarl olduunu vurgulad.

Balarda çok zorlansalar da zamanla her eyin yoluna girdiini dile getiren Deneri, Önce onlarla konumaya, onlarn hayatn örenmeye çaltm. Yaadklarn örenince yola çktk ve zamanla oyunlarmza baladk. Aileler buraya geldiinde, çocuumuzda bir gelime, düzelme var diyor. ifadelerini kulland.

Deneri, halk oyunlarnn bölgenin kültürü olduunu, bu kültürü de engelliler ile yaatmak istediklerini aktararak, engelli bireylerin de bu kültüre ayak uydurup, engelsiz akranlar gibi baaryla oyunlar oynadn kaydetti.

Halk oyunlarna yönelik düzenlenen yarmalardan gençlerin birçok madalya ve kupa ile döndüüne iaret eden Deneri, çanakkale ve stanbulda düzenlenen yarmalarda ekibimiz derece ald, madalya ve kupa ile geri döndük. Geçen sene baka bir yarmada ise ekibimiz, engelsiz örencileri dahi geçip birinci oldu. Ödül olarak kupann yan sra 4 günlük tatile hak kazandlar. eklinde konutu.

Delilo, Esmerim ve uane oyunlarn tam örenen gençlerin, zamanla dier oyunlar da oynayacaklarn belirten Deneri, çocuklar halk oyunlar ile engellerini atlar, topluma kazandrldlar. Amacmz onlarn engelli durumlarn ortadan kaldrmaktr. Zamanla bunu baardmz gördük. diye konutu.

Ölene kadar oyun oynamay brakmam

Ekipte yer alan gençlerden Mehmet Pekdemir, ekibe katld için mutlu olduunu söyledi.

Kursa katlmadan önce yöresel oyunlar bilmediini anlatan Pekdemir, ald eitim ile yöresel oyunlar örendiini ve zamanla ekip ba olduunu aktard.

Pekdemir, arkadalaryla elenceli vakit geçirdiklerini ifade ederek, Burada oyun oynamay örendim. Ölene kadar da oyun oynamay brakmam. dedi.

Azad Demirci de uzun süredir bu alanda eitim aldn, zamannn çok güzel geçtiini kaydetti.

Demirci, Önceden oyun oynamay bilmiyordum ama eitim alarak örendim. Arkadalarmla yarmalara katlmak istiyoruz. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git