Engelli çocukları için yapmadıkları fedakarlık kalmadı

Siverek ilçesinde yaşayan Köprü ailesinin zihinsel engelli çocukları için yaptıkları fedakarlıklar, duyanları şaşırtıyor.

Haberler 30.01.2018 - 09:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Köprü ailesi 15 yl önce, zihinsel engelli büyük çocuklar Fatihin tedavisi için stanbula gitti. Burada maddi zorluklar içinde yaam mücadelesi veren ailenin, stanbulda dünyaya gelen 4 çocuundan 2si daha zihinsel engelli olarak dodu.Fedakar baba Ferhat Köprü, çocuklarnn sal için stanbuldaki çeitli hastanelere bavurarak gerekli tedavi yöntemlerine bavurdu.

Uzun tedaviler sonucunda doktorlarn, çocuklarn toprak, temiz hava ve daha fazla güneten yararlanmalar gerektiini tavsiye etmeleri üzerine Köprü ailesi, 15 yldr stanbulda kurduklar düzeni bozarak çocuklar için tekrar Sivereke geldi. Tüm hayatlarn engelli çocuklarna adayan Köprü ailesi, 15 yldan sonra geldikleri Siverekte birçok maddi zorlua ramen çocuklarnn gelecei için her eyi göze alacaklarn belirtti. çocuklarn okulda da parkta yalnz brakmayan aile, onlarla sportif faaliyetlerin yan sra oyunlar da oynayarak birlikte zaman geçiriyor.

2003 ylnda çocuklar için gurbet yolunu tuttular

2003 ylnda ilk engelli çocuu Fatihin tedavisi için hiç bilmedii stanbula gittiklerini belirten baba Ferhat Köprü, Fatih için buradaki doktorlarn hepsi bize stanbulu tavsiye ediyordu, stanbula gidildiinde tedavi olunabilecek diye, bizde tüm zorluklar göze alarak stanbula gittik. Tedavinin uzamas sonucu tamamen stanbula yerlemek zorunda kaldk. Bu süre zarfnda da, dünyaya gelen dört çocuumuzdan ikisi daha engelli dodu. Ben de Allahtan umut kesmeyerek elimdeki tüm imkanlar kullanarak, çocuklarmn tedavi olmas için çaltm ve faydasn da gördüm. Buraya göre stanbulda çok daha iyi hastaneler ve doktorlar vard dedi.

Doktorlarn tavsiyesi üzerine 15 yl aradan sonra tekrar memlekete döndüler

Doktorlarn tavsiyesi üzerine kurulu düzenlerini bozup, tekrar Sivereke yerletiklerini söyleyen Ferhat Köprü, çocuklarmzn tedavileri sonrasnda doktorlar, bu çocuklarn güne, toprak ve çamurla daha fazla temaslarnn olmas gerektiini söylemeleri üzerine, bir buçuk yl önce Sivereke gelip tekrardan yerletik dedi.

Doktorlarn tavsiyesi olumlu çkt

Sivereke gelmeleriyle beraber çocuklarnda hem zihinsel ve hem de fiziksel olarak deiimler gördüklerini belirten baba Ferhat Köprü, stanbulda yeterince yaplan tedavi sonucunda, Sivereke geliimizle beraber, çocuklarmzda gerek fiziki ve gerekse zihinsel deiikler fark ettik. çok olumlu oldu. Özelikle u an çocuklarmn eitim gördüü Siverek Özel Eitim Uygulama Merkezi çok iyi uygulamal eitim veriyor. En küçük kzm Sema Nur bu okula üç ay devam ettikten sonra, imdi normal anasnfna balad. Siverekte temiz hava olsun, geni alanlar olsun, toprak, çamur veya günei olsun, çocuklarma çok faydas oldu diye konutu.

Aileler engelli çocuklar bir yük olarak görmesin

çocuklar engelli olan anne babalara tavsiyelerde bulunan Ferhat Köprü, Kesinlikle anne babalar çocuklar engellidir diye dlamasnlar. Engelliler de bizden biridir, bir bireydir. Yani biz neysek onlar da odur. Onun için onlarla zaman geçirsinler, onlara tedavisi ne gerektiriyorsa tedavilerini ettirsinler. Engelliler çok daha fazla efkat ve sevgiye muhtaç, bundan dolay, sevgi ve efkati kesinlikle çocuklarndan esirgemesinler dedi

Toplum tarafndan hem çocuklarmz ve hem biz dlanyoruz

baba Ferhat Tekin, Engelli anne ve babas olarak, insanlarn bize bak bile farkl oluyor. Örnein bir parka gidiyoruz, çocuklarmz dier çocuklarla oynadnda, bakyoruz ki dier anne babalar çocuklarn bizim çocuklardan uzaklatryor. Sanki çocuklarmzda bir bulac virüs var gibi. Toplumda bu gibi hareketlerle dlandmz his ediyoruz diye konutu.

Engelliler için sosyal alanlar hiç yok

Siverekte engellilere yönelik sosyal alan ve tesislerin olmadn söyleyen baba, Engellilerin rahatça gezip dolaabilecekleri bir sosyal alan, bir park veya bir havuz maalesef Siverekte yok. Engellilerin hayatn kolaylatracak admlarn atlmasn Siverek Belediyesinden bekliyoruz dedi.

Siverek Özel Eitim Uygulama Merkezi Müdürü brahim Halil Özer ise yapt açklamada; Geçen sene velilerimiz, stanbuldan geldiklerini ve bu okula çocuklarn kayt yapmak istediklerini söylediler. Biz de onlarn kaytlarn aldk. Kendilerinin bize söyledikleri uydu; stanbuldaki doktorlar, hava kirlilii, çocuklarn rahat ortamlarda olamamalarndan dolay, daha güneli, daha rahat ve güvenli bir yerde yaamalar gerektiini söylemeleri üzerine Sivereke geldiklerini söylediler. Sene banda velilerimizin üç çocuunu da okulumuza kayt ettik. çocuklarda çok hzl bir ekilde gelime gözlendi. Sema Nur adl örencimiz, okula ilk geldii zaman yürümekte bile zorlanrken, ilerleyen zamanlarda tek bana ayakta durma ve yürüme becerilerinde ilerlemeler kaydetti. Ve imdi Sema Nur örencimiz normal bir anaokuluna kaydettik. nallah beklentimiz odur ki Elif ve Fatihin de bir an önce geliim göstermesi ve normal bir okulda normal bir örencilerle eitim görmeleridir ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git