Engelli ulaşımı işgal altında!

Diyarbakır’da kimi kaldırımlarda görme engelli vatandaşların yürümesini kolaylaştırmak için döşenen taban takip taşları, işgal altında.

Haberler 07.08.2017 - 09:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn merkez ilçelerinin tamamnda kimi kaldrmlarda görme engelli vatandalarn yürümesini kolaylatrmak için döenen taban takip talar, aaç, tabela ve esnaf tezghlar nedeniyle adeta igal edilmi durumdu.

Yllardr bu sorunu gündeme getirdiklerini ve her kesimden insanlarla görümeler gerçekletirdiklerini belirten Alt Nokta Körler Dernei Diyarbakr ube Bakan Akif Karaka, herkesten olumlu mesajlar aldklarn ancak icraatta hiçbir ey göremediklerini söyledi.

Yürüme eritlerini kullanamyoruz

Belediyenin bu noktada esnaflara yaptrm uygulamas gerektiini söyleyen Karaka, bu sorunun müzakere ile çözülebileceine inanmadn, tek çözümün ceza olduunu dile getirdi.

Engellilerin en büyük problemlerinden birinin ulam olduuna dikkat çeken Karaka, Engelliler kanununa göre ehir içerisinde görme engelli vatandalarmzn rahat kaldrmlarda yürüyebilmeleri için taban takip talar yapld. Esnaflarmzn gereksiz igalleri nedeniyle biz bu yürüme eritlerini kullanamyoruz. Dondurma dolab, çeitli muhtelif eyalar, döner tezghlar ve kraathane sandalyeleri gibi materyallerin kaldrmlar igal etmesi engelli vatandalarmzn ilerini zorlatrmaktadr. dedi.

Cezai ilem uygulamalar gerekir

Srf tabelay kaldrmamak için engelli taban talarndan taviz verildiini vurgulayan Karaka, erit, saa, sola gidiyor. Engelliler de çok rahat yürüyemedikleri için skntlar yayorlar. Kaldrmlarda, esnaf tarafndan braklan eyalar bal bana problem oluturuyor. Belediyeler, bu kaldrm igallerine kar cezai ilem uygulamalar gerekir. Yürüdüümüz yollarda her türlü esnaf eyasyla karlayoruz. diyerek sitem etti.

Kaldrmlardaki rampalarn içler acs bir durumda olduunu söyleyen Karaka, bir kaldrma tekerlekli sandalyenin çkmas için rampann 8 derece olmas gerektiini belirtti.

Yürüme eridinde bulunan engeller nedeniyle yaralanabiliyoruz

Diyarbakr kaldrmlarnn çounun 8 derece olmadn iddia eden Karaka, tekerlekli sandalye kullanan bir engellinin, 8 derece olmaya rampadan kaldrma çkamayacan, çkabilse bile rampalarn önüne park edilmi olan arabalar yüzünden yine sorun yaayacan ifade etti.

Karaka konumasnn devamnda, Yürüme eridine konulan eyalar ve engeller nedeniyle yaranabiliyoruz. Kafamz yarlabiliyor. Yeni belediyelerimize önemli görevler düüyor. Esnaf arkadalarmzn uyarlmas ve cezalandrlmas gerekiyor. Yürüme eridinin önüne park edilen araçlar için de çalmalar yaplmaldr. Trafik polislerimiz ceza kesmelidir. eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git