Engelliler sosyal güvenlik şemsiyesi altında

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından engellilerin tedavi, tıbbi cihaz ve ilaç bedelleri karşılanıyor, istihdamları teşvik ediliyor, erken emekli olmalarına imkan sağlanıyor.

Haberler 04.12.2021 - 00:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ülke nüfusunun tamamn sosyal güvenlik emsiyesi altna alana SGK, toplumun dezavantajl kesimlerine ayrcalklar sunuyor.

Yaklak 5 milyon engelliye sosyal güvenlik hizmeti sunan Kurum, engellilere tedavi, istihdam ve emeklilikte birçok avantaj hayata geçiriyor.

Engellilerin tedavide ihtiyaç duyduu, iitme cihaz, protez-ortez, iitsel implantlar (koklear implant, beyin sap implant, orta kulak implant) gibi birçok tbbi malzeme SGK tarafndan Salk Uygulama Teblii (SUT) kapsamnda karlanyor.

Ayrca, yüzde 40 ve üzeri engeli olanlara özel salk hizmeti sunucular ile SGK sözlemesi olmayan resmi salk hizmeti sunucularnda di tedavisi imkan da sunuluyor.

ENGELL STHDAM EDEN YERLERNE DESTEK

Engellilerin istihdam halinde iverenlere SGK tarafndan sigorta prim teviki avantaj salanyor. Özel sektöre ait i yerlerinde çaltrlan engelli sigortallarn, asgari ücret üzerinden hesaplanan sigorta primi iveren hisselerinin tamam devlet tarafnda (yüzde 15,5) karlanyor.

Bu yl 5 puanlk prim indiriminin yannda içi bana aylk 733 lira 39 kuru ila 1896 lira 8 kuru arasnda prim teviki uygulanyor.

Bunun yannda, ilave istihdam teviki ile bir önceki yl ortalama sigortal saysna ilave olarak ie alnan engelli çalan için dier ie alnan çalanlardan farkl olarak 6 ay fazlasyla toplamda 18 ay süreyle imalat ve biliim sektöründe 1341 lira ila 3 bin 577 lira 50 kuru, dier sektörlerde 1341 lira 56 kuru iverene prim destei salanyor.

DAHA KISA SÜRE VE DAHA AZ PRMLE ERKEN EMEKLLK

SGK, engelli olarak çalanlara ve sigortalyken çalma gücünde kayp olanlara ya art aranmakszn daha az süre ve primle erken emeklilik imkan da tanyor.

Engelli emeklilii için doutan ya da sonradan meydana gelen en az yüzde 40 ve üzerinde raporu olan 4/a (SSK) kapsamndaki kiiler, bu raporlar ile vergi indirim belgesi alarak, ie balama tarihi ve engel derecesine göre ya art aranmakszn prim gün says ve sigortallk süresini tamamlayarak emekli olabiliyor.

SGK, engelli sigortallardan maluliyeti tespit edilenlere de malullük ayl balyor.

çalma gücü kayb yüzde 40 ile yüzde 49 arasnda olan engelliler en az 18 yl çalp, 4 bin 680 gün prim ödeyerek, yüzde 50 ile yüzde 59 arasnda çalma gücü kayb olanlar en az 16 yl çalp, 4 bin 320 gün prim ödeyerek yallk ayl almaya hak kazanyor.

çalma gücü kayb yüzde 60 ve üzeri olan engelliler ise en az 10 yl çalmalar ve 1800 gün prim ödemeleri halinde malullük ayl hakk elde edebiliyor.

AIR ENGELL çOCUU OLAN ANNELERE ERKEN EMEKLLK

Kurum tarafndan engellilerin yannda engelli yaknlarna da avantajlar sunuluyor.

Emeklilik veya yallk ayl balanmas talebinde bulunan kadn sigortallardan baka birinin sürekli bakmna muhtaç derecede ar engelli çocuu olanlarn, prim ödeme gün saylarnn dörtte biri, hem toplam prim ödeme gün saysna ekleniyor hem de eklenen bu süreler emeklilik ya hadlerinden indiriliyor.

Ana Sayfaya Git