Engellilere hayat oldu

Diyarbakır'da belediyenin açtığı merkezle dört duvar arasından kurtulan engelliler hayata tutundu

Haberler 28.08.2021 - 00:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda, merkez Yeniehir Belediyesince be ay önce faaliyete geçirilen Engelsiz Yaam Merkezi, açlan el sanatlar ve müzik kurslaryla engellilerin sosyal yaama dahil olmasna imkan sunuyor.

lçede yaayan engellilerin talepleri üzerine Yeniehir Kaymakam ve Belediye Bakan Vekili Murat Beikci, engellilerin sosyalleebilecekleri ve el becerilerini gelitirebilecekleri bir merkezin kurulmas için çalma balatt.

5 ay önce hizmet vermeye balayan ve 60 engellinin faydaland merkezde, ahap boyama, tak-tasarm gibi meslek edindirme kurslarnn yan sra satranç ve masa tanesi gibi sportif aktiviteler ile müzik kursu da yer alyor.

Kurslar dnda kafe hizmetinin de verildii merkeze gelen engelliler, meslek edinmelerinin yan sra sosyal yaama dahil olmann da mutluluunu yayor.

Merkezin eitmenlerinden Botan Moray, AA muhabirine, engellilerin sosyal aktivitelerini gelitirebilmesi için mesleki beceri ad altnda kurslar açtklarn söyledi.

Merkezden 60 kiinin faydalandn belirten Moray, yeni tip koronavirüs tedbirleri kapsamnda kursiyerleri farkl gün ve saatlerde arladklarn dile getirerek, öyle dedi:

Kurslar dnda merkeze gelen engelli vatandalarmza ikramlarda bulunuyoruz. Sohbet ediyoruz. Bir kafeye nasl gidiliyorsa ayn ekilde buraya geliyorlar. Hayata adapte etmek için onlarla zaman geçiriyoruz. Doum günleri olduunda burada parti eklinde beraber yapyoruz. Onlar dört duvar arasndan çkarp daha nezih bir alanda sosyallemelerini artryoruz. Merkeze gelenler arasnda yal engellilerimiz de var. Buraya bir kafe niyetiyle gelip zaman geçiriyorlar. Müzik kursumuz var, hem kurs hem de küçük konserler veriliyor. Amaç hayat onlar için elenceli hale getirmek.

Merkeze gelenlerin hayata baklarnn deitiini aktaran Moray, Hayata baklar Ben de artk bir eyler yapabiliyorum. ekline dönütü. Evde oturup dört duvar arasnda kalmaktansa televizyon izlemektense buraya gelip el becerilerini gelitiriyorlar. Boyama yapabiliyorlar, tak yapabiliyorlar. Burada bir nevi onlar hayata adapte ettik, daha çok hayata balandlar. ifadelerini kulland.

Moray, kursiyerlerin ileriki aamada kurslardan örendikleriyle ürünler yapp satabileceklerini ve bundan gelir elde edebileceklerini aktard.

Bedensel engelli 3 çocuk babas Murat Karaturgut, çocuklukta geçirdii felç nedeniyle 46 yldr engelli olduunu söyledi.

Kaymakam Beikcinin kendileri için açt merkezin memnuniyet verici olduunu dile getiren Karaturgut, merkezin hem el beceri salama hem de içine kapank baz arkadalarnn sosyallemelerini salama açsndan olumlu yanlarnn olduunu aktard.

Merkezin kendileri için önemine deinen Karaturgut, Daha önceden evimize kapanyorduk, dar çkmyorduk. Buraya gelerek arkada ediniyoruz, kurslarda bir eyler öreniyoruz. El sanatlar noktasnda becerimiz geliiyor. Örendiklerimizin ileriki süreçte maddi katks da olur. Kendimize küçük bir yer açtmzda üretip satabiliriz. Böyle bir merkezin her ilçede açlmas gerekiyor. dedi.

Ferdi rtürk de merkezde erbane ve el sanatlar kurslarna katldn söyledi.

Merkezde yeni edindiimiz arkadalarla sohbet edip dertletiklerini aktaran rtürk, böylelikle biraz rahatladklarn dile getirdi.

Merkeze gelmeden önce zamannn çounu evde geçirdiini ve hiçbir sosyal aktiviteye katlamadn belirten rtürk, Merkeze gelerek hayata tutundum. Buras hayatma çok anlam katt. Bütün engelleri amaya ve hedeflerimize devletimizle birlikte ulaacamza inanyorum. Buradan bütün engelli kardelerime sesleniyorum. Hayatta tutunmak için önümüzde bir hedef olmal. Engelleri amaya geliyoruz, elbet bir gün bu engeller alacak. sözlerine yer verdi.

Ana Sayfaya Git