Engellilerin kamu kurumlarına atanma kurası ay sonunda yapılacak

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, "Kamu kurum ve kuruluşlarımızdan topladığımız talepler neticesinde aralık ayının son haftasında engelli kardeşlerimizin kamu kurumlarına atanması için bir kura töreni düzenleyeceğiz." dedi.

Haberler 04.12.2019 - 09:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Selçuk, bir otelde, 3 Aralk Dünya Engelliler Günü dolaysyla eriilebilirlik temasyla düzenlenen programdaki konumasnda, engellilerin haklarnn dünyann en önemli meselelerinden birisi olduunu belirtti.

Hükümetleri döneminde ilk defa engellilik alannda yaanan sorunlara kapsaml ve modern çözümler gelitirildiini anlatan Selçuk, 5378 sayl Engelliler Hakknda Kanunun çkarldn, Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann riyasetinde, Türkiyenin 2007de Birlemi Milletler Engelli Haklar Sözlemesini imzalayan ilk ülkelerden biri olduunu söyledi.

Engellilere yönelik yaplan çalmalara ilikin bilgi veren Selçuk, Engelli Haklar zleme ve Deerlendirme Kurulunun daha aktif hale getirileceini aktard.

Selçuk, Engelli Haklar zleme ve Deerlendirme Kurulunun ve dier tüm paydalarn katlm ile hazrlanan Engelli Vizyon Belgemizi ve Engelli Haklar Eylem Planmz yaknda yaymlayacaz. Ayrca engelli bireylerimize yönelik Ulusal Erken Müdahale Eylem Plann da hazrlyoruz. diye konutu.

Selçuk, 17 ylda ücretsiz seyahatten özel eitime, rehabilitasyon merkezlerinden sala kadar birçok alanda engellilerin hayatn kolaylatracak admlar atldn vurgulad.

Kurumsal yatl bakm hizmetleriyle beraber evde bakm yardm ve belediyelerle gerçekletirilen Yal Destek Program (YADES) gibi uygulamalarla engellilerin aile yannda bakmn desteklemeye önem verildiini aktaran Selçuk, 2007de balatlan evde bakm yardm kapsamnda 2018de yarm milyondan fazla engelli için 7 milyar liraya yakn kaynak aktarldn anmsatt.

Yaamlarn kendi balarna sürdüremeyen engellilere ve ailelerine yatl bakm hizmetlerinin sürdürüldüünü dile getiren Selçuk, 354 bakm merkezinde 27 bini akn engelliye hizmet sunulduunu kaydetti.

Engelliler için 52 ilde 68 merkezde gündüzlü bakm hizmeti verildiini belirten Selçuk, Bunu 2020nin ilk çeyreinde 81 ilimizde yaygnlatrmay hedefliyoruz. dedi.

Bakan Selçuk, Bakm Hizmetleri Kalite Standartlarn yaynlayp kalite deerlendirmeleri yaplarak engellilere sunulan hizmet kalitesini bir üst çtaya çkarmay hedeflediklerini bildirdi.

- 395 bin engelli kardeimizi i hayatyla buluturduk

Engelli çaltrma zorunluluu, Engelli Koçluu, EKPSS ile kamuda engelli memur atamas, giriimcilik destei gibi uygulamalarla engellilerin çalma hayatna katlmlar konusunda da büyük ilerlemeler kaydedildiini aktaran Selçuk, kamu dahil, belli i yerlerinde engelli çaltrma zorunluluu getirildiini hatrlatt.

Selçuk, Kolaylatrc, tevik edici politikalar yoluyla, engelli kontenjanmzdaki oranlar yldan yla artrarak yüzde 80lere kadar çkm durumdayz. Uyguladmz istihdam politikalar ile bugüne kadar 395 bin engelli kardeimizi i hayatyla buluturduk. ifadesini kulland.

Engelli Koçluu destekli modelin yaygnlatrlmas çalmalarna devam edildiinin altn çizen Selçuk, 2002de kamuda çalan engelli says 5 bin iken, bugün bu rakamn 10 kat artarak 56 bine yükseldiini vurgulad.

Bakanlkta 1563 engelli çaltn ifade eden Selçuk, bu rakam yeterli görmediklerini, gelecek dönemde bu sayy daha da artrmay hedeflediklerini bildirdi.

Bakan Selçuk, Buradan atama bekleyen engelli kardelerimize de bir müjde vermek isterim. Kamu kurum ve kurulularmzdan topladmz talepler çerçevesinde aralk aynn son haftasnda engelli kardelerimizin kamu kurumlarna atanmas için bir kura töreni düzenleyeceiz. açklamasn yapt.

- Eriilebilirlik Ödülleri veriyoruz

Eriilebilirliin engellilerin hayatn dorudan etkileyen konularn banda geldiine iaret eden Selçuk, eriilebilirlikle ilgili mevzuat çalmalarna yönelik stratejinin dört balk altnda yürütüldüünü anlatt.

Selçuk, bunlarn binalar, açk alanlar, toplu tama araç ve sistemleri, bilgi ve iletiim teknolojileri olduunu dile getirdi.

Bakan Selçuk, 2012de Engelliler Hakknda Kanunda yaplan önemli bir deiiklikle ilk defa eriilebilirlik konusunda denetimlere balandn, valilikler bünyesinde Eriilebilirlik zleme ve Denetleme Komisyonlar oluturulduunu kaydetti.

Denetimlerde eriilebilir olduu tespit edilen bina, açk alan ve toplu tama araçlarna Eriilebilirlik Belgesi verildiini vurgulayan Selçuk, bu kapsamda bugüne kadar 867 belge verildiini belirtti.

Selçuk, bugün eriilebilirlii ve bu alandaki farkndal artrmak için ilk kez salk, eitim, konut, ulam, kamu hizmet binalar, sosyal hayata katlm kategorilerinde her yl 3 Aralkta Eriilebilirlik Ödülleri verileceini bildirdi.

Engellilerle yakndan ilgilenen Bakan Selçuk, konumasnn ardndan, 7 kategoride verilen eriilebilirlikle ilgili ödülleri sahiplerine takdim etti.

Sesli betimleme ve iaret diliyle anlatlan programda, 6 yandaki Arda Yiit Eski, Braille Alfabesiyle Kur-an Kerimden sure okudu, Dumlupnar Üniversitesi Tarih Bölümü örencisi 1997 doumlu görme engelli Murat Akkoyu da yaam hikayesini anlatt.

Ana Sayfaya Git