Enkazdan eşi ve 3 çocuğunu kurtaran babanın evlat acısı

Van'da 6 yıl önce meydana gelen 7,2 büyüklüğündeki depremde enkaz altında kalan eşi ve 3 çocuğunu kurtaran Sıddık Karakaş, depremde yaşamını yitiren büyük kızının acısını yüreğinde taşıyor.

Haberler 23.10.2017 - 08:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Merkez üssü Tabanl köyü olan 23 Ekim 2011deki depremde 15 yandaki kz Rümeysay kaybeden Karaka, ei Mevlüde, kzlar Sümeyye (18), Nisa (13) ve olu Yusuf Tahay (10) enkaz altndan kurtarabildii için Allaha ükrediyor.

Depremin içlerinde hançer yaras açtn, çok büyük zorluklar ve maddi imkanszlklarla büyüttüü 15 yandaki kzn kaybettiini anlatan Karaka, AA mubabirine, 25 yl boyunca kurduu hayatnn yerle bir olduunu, 6 yl geçmesine ramen o günleri dünmü gibi yüreinde hissettiini söyledi.

Pazar günü arkadalaryla mezarla gittiini, ayrlaca srada deprem olduunu belirten Karaka, hayatnda ilk kez böyle iddetli bir depremle karlatn ve o anda Yer yarlacak ve biz de yer altna gireceiz. diye düündüünü dile getirdi.

Karaka, depremden geriye bir semaver ve demlik ile ölen kznn fotoraflarnn kaldn ifade ederek, eyalarn kymetsiz görünebileceini ancak manevi deerinin kendileri için çok yüksek olduunu kaydetti.

- Tünel kazarak ailesini kurtarm

Sarsnt durduktan sonra arkadalaryla ailelerinin yanna komaya baladklarn ancak yklan binalardan yolu bile göremediklerini ifade eden Karaka, ac dolu günleri öyle özetledi:

Evin yanna geldiimde babam bana Ne oldu, çocuklar nerede? diye sorduunda, Baba, bir tek ben kaldm. diye cevap verdim. O srada birileri bard, Enkazn altndan çocuk çkyor. dedi. Baktm, benim kzm enkazn altndan yürüyerek çkt. 5 yandaki kz, 5 katn enkazndan Allahn yardmyla çkt. Yoksa küçücük kz üzerindeki enkaz nasl kaldrabilir ki? Kaynvalidem ve yaknlarm geldi. Sonra da bir umutla dier çocuklarm ve eimi aramaya baladk. Enkaza girdiimde tekrar deprem oldu. O srada kardelerim Girme. dedi ama ben Yavrularm öleceimi de bilsem kurtarmam lazm. dedim. Sonrasnda tünel yaparak içeri girmeye çaltm.

Bir gün önce aldm tüp açk kalm ve gaz szyordu. çocuklarm tüpün gazna, enkazn tozuna ramen yaamaya çalyordu. çocukluk arkadam benimle geldi. Ona Gelme. dedim çünkü depremler devam ediyordu. Ben ölürsem çocuklarm için öleceim ama senin ailen madur olacak. Bana çocukluumuz beraber geçti, ölümümüz de beraber olsun. dedi. Tünelden girdiimizde eimi, kzm ve olumu çkardm. Üzerleri hep kan olmutu. Dier kzm aramaya baladm. O srada Allah bize bir an önce oradan çkabilmemiz için araç gereçleri salamt sanki. Hangi malzemeye ihtiyacmz olsa hemen elimizin önünde bulabiliyorduk.

Enkazda tünel kazdktan sonra çaty söküp molozlar delmeye çalt srada kznn cansz bedeniyle karlatn gözyalar içinde anlatan Karaka, kznn her zaman Allahm beni genç olarak dünyadan al, huzuruna günahkar olarak gelmeyeyim. diye dua ettiini ve genç yata hayata gözlerini yumduunu söyledi.

çok zor artlar altnda büyüttüüm evladmzn cesedi önümdeydi. Allah kimseye göstermesin. Bir umut hastaneye götürdük, doktorlar urat ama kzm vefat etmiti. diyen Karaka, kzn kaybetmenin üzüntüsünü yaadn söyledi.

Depremden sonra yklan evleriyle tüm eyalarnn da kullanlamaz hale geldiini dile getiren Karaka, hayatn normale dönmesinin ardndan kredi çekerek evini yeniden kurduunu, ei ve çocuklaryla yeni bir hayata baladklarn anlatt.

Deprem süresinde en büyük destekçisinin ei olduunu vurgulayan Karaka, sözlerini öyle tamamlad:

Depremde eimle birbirimize çok destek olduk. Enkazn altnda kalmt ve salk durumu da iyi deildi. Tüp gazna ve enkaz tozuna maruz kald için zehirlenmiti. Onu baka illerdeki yaknlarnn yanna göndermek istedim. Eim, Biz birlikte nasl piknie gittiysek, güzel günleri birlikte yaadysak, bugün de birlikte kalacaz, öleceksek de aç kalacaksak da donacaksak da birlikte olacaz. diyerek beni yanlz brakmad.

imdi Allah devletimizi var etsin, kaloriferli evlerde oturuyoruz. Bir kzm üniversiteye gönderdim. Enkaz altndan çkardm kzm, Krklareli Üniversitesinde Uluslararas likiler Bölümünü okuyor. çocuklarm çok zor artlar altnda büyüttüm.

- Allah kimseye evlat acs yaatmasn

Depremden ei tarafndan kurtarlan Mevlüde Karaka da deprem günü yaadklarn öyle anlatt:

O gün çocuklarmla oturuyordum. Eime piknie gitmek istediimizi söyledim. Kaybettiim kzm o gün hiç yemek yemek istemiyordu. çocuklarmla yemek yediim srada sofradayken mutfan camlar patlad. Kyamet kopuyor sandm. Depremden önce hava kzl renge bürünmütü. Tüpü kapatamadan bina ykld. nenin ucu kadar k yoktu. Evin tavan kanepelerin üzerine düdüü için biz arada kalarak kurtulduk.

Tüp gaz ve enkazn kokusundan nefes alamyorduk. Kzlarma seslenerek hayatta olup olmadn kontrol ediyordum. Küçük kzmn çkarldn duyunca, o çktna göre büyük kzm da çkmtr sandm. O srada kzm enkazdan çkarld. Kzm enkazdan çkarlrken bir de kefenlenirken gördüm. Allah kimseye evlat acs yaatmasn.

Ana Sayfaya Git