"Er-Rızk Camisi taşınıyor

Hasankeyf'te bulunan kültürel mirasın korunması için şu ana kadar 6 eser baraj gölü alanından çıkarılırken, taşınacak son eser Er-Rızk Camisi'nin kaldırılması için de harekete geçildi. Yaklaşık bin 700 ton ağırlığa sahip camiyi kaldırma işlemi 3 aşamada tamamlanacak. Er-Rızk Camisi taşındıktan sonra yeni yerinde ibadete açık olacak.

Haberler 16.10.2019 - 10:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hasankeyfte bulunan kültürel mirasn korunmas için u ana kadar 6 eser baraj gölü alanndan çkarlrken, buradaki son eser Er-Rzk Camisinin de kaldrlmasna balanld.

Devlet Su leri (DS) Genel Müdürlüünden yaplan açklamaya göre Türkiye, Ilsu Baraj ve HES Projesi kapsamnda tarihi ve kültürel varlklarn korunmas konusunda dünyaya örnek olacak nitelikte çalmalar gerçekletirdi.

Bu çerçevede Hasankeyfteki kültürel mirasn gelecek nesillere aktarlmas için youn mesai harcanrken, DS Genel Müdürlüü koordinasyonunda yürütülen çalmalar srasnda ulusal ve uluslararas bilim insanlarndan oluan komisyonlarn da görüleri alnd.

Söz konusu çalmalar neticesinde Ilsu Baraj göl alanndan etkilenmeyecek Hasankeyf Yukar ehir yeniden düzenlenerek açk hava müzesi haline getirildi.

Baraj göl alanndan etkilenen Hasankeyf Aa ehirde yer alan tarihi ve kültürel varlklar ise bütüncül bir yaklam ve son derece titiz yöntemlerle bu alandan tanarak, nihai yerlerinde konumlandrld.

- Tanma 15 günde tamamlanacak

u ana kadar 6 eser baraj göl alanndan çkarlrken, tanacak son eser Er-Rzk Camisinin kaldrma ilemlerine de balanld. Arl yaklak bin 700 ton olan caminin kaldrlmas 3 aamada gerçekletirilecek.

lk aamada 1,7 metrelik, ikinci aamada 1,7 metrelik ve son aamada 1,2 metrelik ksmn kaldrlmas planlanrken, birinci aamann kaldrma ilemlerine balanld. Kaldrma ilemlerinin 15 günde tamamlanmas hedefleniyor.

Proje kapsamnda, Zeynelbey Türbesi, Artuklu Hamam, mam Abdullah Zaviyesi, Orta Kap, Kzlar (Eyyubi) Camisi Dou ve Bat Bloku, Kzlar (Eyyubi) Camisi Kuzey ve Güney Duvar, Süleyman Han Camisi külliyesi, taç kap ve çeme, Süleyman Han Camisi külliyesi, minaresi tanmt.

Er-Rzk Camisinin tanacak bölümleri arasnda minare, harim duvar, taç kap ve giri bölümü yer alyor.

Ilsu Projesi kapsamnda yaplan tama ilemleri, tanan yaplarn tarihlendirildii dönem, tama mesafesi, yaplarn arl ve ilemlerin maliyeti açsndan dünyann en geni kapsaml çalmas olarak deerlendiriliyor.

Tanan veya tanacak eserlerdeki ilemlerin tamamlanmasyla Hasankeyfin ülkenin en güzel turizm merkezlerinden biri haline getirilmesi amaçlanyor. Böylece, yurt d ve yurt içinden ziyarete geleceklerin, bata Batman olmak üzere, çevre illerin geliimine katk salamalar hedefleniyor.

- Yeni yerinde ibadete açk olacak

DS 16. Bölge Müdürü Ali Naci Kösal, Er-Rzk Camisinin en geç 1,5 ay içerisinde Kültürel Park Alanna tanmasn planladklarn söyledi.

Ilsu Baraj HES Projesi kapsamnda kültürel çalmalarn devam ettiini dile getiren Kösal, bir yandan Ilsu Barajnda su tutma ilemleri devam ederken bir yandan da eski Hasankeyfteki tarihi eserlerin tama ilemlerini sürdürdüklerini aktard.

Kösal, u ana kadar 6 eserimizi tayarak Arkeoparktaki Kültürel Park Alannda yeni yerlerine yerletirdik. Yamaç Külliyesini yerinde koruma altna aldk. Bugün de tanacak en son eser olan Er-Rzk Camisinin tanma ilemlerine baladk. dedi.

Teknik olarak 6 aydr camide çalmalarn sürdüüne iaret eden Kösal, Eser 4,5 metre yükselterek platform ile götüreceiz. Bu eseri de tamak zorundayz çünkü barajda su yükseliyor. Eseri en geç 1,5 ay içerisinde buradan çkartmay planlyoruz. Er-Rzk Camisi tandktan sonra yeni yerinde ibadete açk olacak. diye konutu.

Ana Sayfaya Git