Erciş'teki Kırgız Türkleri, kültürlerini yaşatıyor

VAN'ın Erciş İlçesi'ne 1982 yılında getirilen Pamir Kırgızları, oluşturulan Ulupamir köyünde kültürlerini yaşatıyor. Han Otağı Kültür Evi, Kaymakam ve Belediye Başkan Vekili Mehmet Şirin Yaşar tarafından açılırken, Kırgızlar amaçlarının kendi kültürlerini tüm dünyaya tanıtmak olduğunu söyledi.

Haberler 28.10.2017 - 09:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Zorlu doa koullar ve hastalklar nedeniyle 1980li ylnda Afganistann Pamir Yaylasndan göç etmek zorunda kalan, dönemin Cumhurbakan Kenan Evren tarafndan da 1982de Türkiyeye getirilen Krgz Türkleri, Ercie 30 kilometre uzaklktaki Altndere mevkisinde oluturulan Ulupamir köyünde kültürlerini yaatyor. Kendilerine özgü yaamlar, çadrlar ve atlaryla fotoraf sanatçlarnn yan sra yerli ve yabanc turistlerin de ilgisini çeken Krgzlar, köye gelen misafirlerini, kurduklar büyük çadrda arlyor. Köydeki Krgzlar, eski Türk ve Krgz kültürünü yaatmak için Han Ota (büyük ve süslü çadr) Kültür evi açt. Açla Erci Kaymakam ve Belediye Bakan Vekili Mehmet irin Yaar, AK Parti l Bakan Zahir Soanda ve kurum amirleri de katld.

DAVETLLERN ATLARLA KARILADILAR

Açla katlan davetlileri, köy giriinde bayrakl koreografilerle atl Krgz gençler karlad. Han Otann açl sonras Kaymakam ve Belediye Bakan Vekili Mehmet irin Yaar ile dier katlmclar, eski Boz-üy Han Keçe çadrlarnda yöresel kyafetleri giyerek Krgz türkülerini dinleyip, ok at yapt. Katlmclar daha sonra Krgz gençlerinin at üzerinde Kök Börü oyununu izledi. Ulupamir köyünün geni bir kültür hazinesine sahip olduunu ve ilçeye renk kattn belirten Kaymakam ve Belediye Bakan vekili Mehmet irin Yaar, Ulupamir köyümüz geni bir kültür hazinesine sahiptir. kültürleriyle ilçemize renk katmaya devam ediyorlar. Bugün burada bulunmamzn nedeni eski Türk ve Krgz kültürünü yaatacak olan Han Ota Kültür Evinin açldr. Bu kültür evinin açlmasyla ilçemizde hem kendi kültürlerini yaatayacak hem de ilçemize daha fazla turistin gelmesini salanacaktr dedi.

Ana Sayfaya Git