Erdoğan: Ekonomik savaştan galip çıkacağız

Cumhurbaşkanı Erdoğan 100 günlük eylem planını açıkladı. Erdoğan: “Bir ekonomik savaşla karşı karşıyayız. Endişe etmeyin, biz bu savaştan galip çıkacağız” dedi.

Haberler 04.08.2018 - 09:08 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, yeni sistemin 100 günlük eylem programn Cumhurbakanl Külliyesindeki Betepe Millet ve Kongre Merkezinde açklad.

Cumhurbakanl Hükümet Sisteminin hayata geçmesinin ardndan 3 aamal bir planla ilk 100 günlük, ikinci 100 günlük ve 6 aylk icraat programn belirleyen Erdoan, Cumhurbakanl Kabinesine bu planlara göre çalmalarn yapmalarn istedi. Geçtiimiz gün yaplan kabine toplantsnda bakanlar, ilk 100 günlük proje ve çalmalaryla ilgili tek tek sunum yapt. Son halini alan icraat plann Cumhurbakan Erdoan açklad.

BZ BU EKONOMK SAVATAN GALP çIKACAIZ

Bir ekonomik savala kar karyayz. Hiç endie etmeyin, biz bu savatan da galip çkacaz. ifadesini kullanan Erdoan, Yastk altndan dövizlerinizi, altnlarnz çkartn, TLye dönütürün. Yerli, milli direniinizi tüm dünyaya kar ortaya koyun. dedi.

Cumhurbakan Erdoan, öyle konutu:

Kredi derecelendirme kurulularnn tamamen tarafl raporlar sebebiyle karlatmz zorluklar amak için d borçlanmada çin piyasasna yöneliyoruz. Bu dorultuda ilk defa çin Yuan cinsinden tahvil ihrac yapyoruz.

GÜVENLK BRMLERMZ GÜçLENDRYORUZ

Güvenlik birimlerinin güçlendirileceini belirten Erdoan, unlar söyledi:

Emniyete 3 bin polis amiri, 22 bin 500 polis memuru, 7 bin bekçi; jandarmaya 500 subay, 4 bin 156 astsubay, 10 bin 175 uzman erba Sahil Güvenlik Komutanlna 44 subay, 98 astsubay, 300 uzman erba alarak güvenlik birimlerimizi güçlendiriyoruz.

MUSUL VE BASRA BAKONSOLOSLUKLARIMIZ YENDEN FAALYETE GEçRYORUZ

Münbiç konusunda Amerika ile yürüttüümüz ortak çalmalarn, aramzdaki dier sorunlardan etkilenmeden sürmesini bekliyoruz ifadesini kullanan Erdoan, Musul ve Basra bakonsolosluklarmz, 100 günlük dönem içinde yeniden faaliyete geçiyoruz. dedi.

YEN ADL YILLA BRLKTE YARGIDA HEDEF SÜRE UYGULAMASINA GEçYORUZ

Bakan Erdoan, 100 Günlük craat Programmz çerçevesinde, yeni adli ylla birlikte yargda hedef süre uygulamasna geçiyoruz. eklinde konutu.

Erdoan, FETÖnün yarg sisteminde yol açt tahribat süratle giderme noktasnda önemli mesafe katedildiini söyledi.

Cumhurbakan Erdoan, Yarg birimlerince yaplan 40 milyon tebligattan 28 milyonunun elektronik ortamda gerçekletirilebilmesini mümkün klacak bir altyap oluturuyoruz. dedi.

Erdoan, çocuklara kar ilenen cinsel istismar suçlar konusunda, toplumun beklentilerine cevap verecek cezai düzenlemelerin yaplmasn salyoruz ve salayacaz. Asla bundan taviz yok. ifadesini kulland.

çEVRE VE EHRCLK BAKANLII

Erdoan, çevre ve ehircilik Bakanlnn da ülkenin çehresinin deiiminde en önemli hizmetleri gerçekletiren kurumlardan biri olduunu dile getirdi.

TOK vastasyla 81 vilayetin tamamnda ina edilen 837 bin konutla, vatandalarn barnma sorunlarnn çözümüne öncülük ettiklerini, ülke için hayati öneme sahip Kentsel Dönüüm Projelerini hzla sürdürdüklerini belirten Erdoan, halen ülke çapnda 1 milyon 300 bin bamsz birimde dönüüm çalmasnn sürdüünü söyledi.

Atksu artma hizmetlerini nüfusun yüzde 86sna kadar ulatrdklarn, kat atkta da yüzde 75i bulduklarn anlatan Erdoan, Denizleri temiz tutmak için yürüttüümüz çalmalar sayesinde, mavi bayrakl plaj ve marina saysn 459a çkardk. Ülkemiz genelinde çevre düzeni planlarnn ve ky kenar çizgilerinin tespitine yönelik çalmalar tamamladk. dedi.

Kanal stanbul

ehirlerimizin marka deerlerini gelitirmeye yönelik projeler balattklarn, bunlarn en önemlisi stanbul Uluslararas Finans Merkezi Projesi olduunu söyleyen Erdoan, öyle konutu:

100 Günlük craat Program çerçevesinde, Kanal stanbul Projesinin tanmaz devirlerini tamamlayacak, çevre düzeni planlar ve imar planlarn onaya sunacaz. Görüldüü gibi bu proje finansman itibariyle 22 milyon metrekare arazinin TOKye devriyle tamamlanyor. Türkiyenin bu büyük stratejik projesini hayata geçirmeye kararlyz. Bunun bize kazandrd çok önemli stratejik bir durumda boazda yaadklarmzdr. Malum Selimiyenin önünde bir Romen tankeri yand ve 7 ay akn bir süre devam etti. Ksa bir süre önce yine Kandilli civarnda yalya kuru yük gemisi bindirdi. Yine bu sabah bir gemi tanker arza yapt, boaz tkand. Biz bu projeyle hem alternatif üretiyoruz hem de bu alternatifle 2 tane butik ehir kuruyoruz. Bunlar bizim rezerv alanlarmz oluturacak. Burada dikey mimarinin deil yatay mimarinin egemen olduu ehircilii hakim klacaz. stanbul buna hasret. Bir Süvey, Panama kanal olacak da niçin bir Kanal stanbul olmasn. Mimarlarmz çalmalarnn son safhaya getiriyorlar. En ksa zamanda yap-ilet-devret veya kamu-özel ortakl ile bu projeyi hayata geçireceiz. Bunun durdurulmas diye bir ey yok. Biz bunu olmazsa olmaz görüyoruz ve yapacaz.

- MLLET BAHçELER

Erdoan, seçim vaadi olan Millet Bahçelerinden 5ini bu dönemde tamamladklarn, 6snn inasna, 22sinin de projelerine baladklarn, bunlarn açln yapacaklarn anlatan Erdoan, unlar kaydetti:

En önemlisi Atatürk Havalimann 29 Ekimde stanbul 3. Havaliman bittikten sonra oraya tayacaz. Atatürk Havalimanndaki çalmalarmz en ksa zamanda balatacaz ve Türkiyenin en büyük millet bahçesi Atatürk Havaliman olacak. Her taraf beton ynlar ile dolu. Artk bu beton ynlarndan geri dönüle kurtulmamz lazm. Açln yapacamz Millet Bahçelerinden ikisi stanbul-Kayaehirde, biri Baruthanede, biri Esenlerde ve biri de Konya Meramda bulunuyor. nasna balayacamz millet Bahçeleri de, stanbul Kayaehirin 2, 3 ve 4üncü etaplar, Pendik, Valideba, Küçükçekmece, Ayazma ile Diyarbakr Dicle Vadisidir. Projesini hazrlamaya balayacamz Millet Bahçeleri arasnda; stanbul Atatürk Havaliman, Zeytinburnu Betelsiz, Ankara AKM sahas ve Gölba, Konya, Yozgat-Sorgun ile stadyumdan dönütürülecek olan Adana, Batman, Diyarbakr, Eskiehir, Gaziantep, Giresun, Hatay, Malatya, Mersin, Sakarya, Samsun, Sivas, Trabzon Akçaabat ve Avni Aker yer alyor. Söz verdik mi yaparz. ki kere iki dört.

Erdoan, 100 gün içinde 17 bin adet konut ve i yerini hak sahiplerine teslim edeceklerini, 16 bin konut ve i yerinin de temelini atacaklarn vurgulad.

EMLAK BANKASI

Dar gelirlilere yönelik projeler kapsamnda 15 bin 523 konutu sata çkartacaklarn, 15 bin 506 konutun inasnn da ihalesini tamamladklarn dile getiren Erdoan, unlar kaydetti:

Sat mümkün gözüken 50 bin kamu konutuyla ilgili envanter çalmasn tamamlyor, ilk etapta 5 bininin sat için ilemlere balyoruz. Kamu kurumlarna tahsisli atl durumda tutulan Hazine arazilerinin ekonomiye kazandrlmas için 20 ilde deerlendirme çalmas yapyoruz. Daha önce bu amaçla tespit edilmi 9 milyar lira deerindeki tanmazlarn uygulayc kurumlara devrini bitiriyoruz. Konut, arsa ve gayrimenkul arlkl çalacak ekilde Emlak Bankasn tekrar faaliyete geçirmeye yönelik bavurular gerçekletiriyoruz. mar bar kapsamnda 13 milyon kaytsz yapyla ilgili ilemleri tamamlyoruz.

çALIMA, SOSYAL HZMETLER VE ALE BAKANLII

Erdoan, çalma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlnn ülkede en büyük hizmetleri verdikleri kesimlere hitap ettiini vurgulad.

Türkiyenin dünyann en gelimi ve geni kapsaml sosyal güvenlik sistemine sahip ülke olduuna dikkati çeken Erdoan, sözlerini öyle sürdürdü:

Türkiyede, kendi iradesiyle tercihini baka yönde kullananlar dnda, sosyal güvenlik emsiyesinin dnda hiçbir vatandamz yoktur. Salk sigortas primini gücü nispetinde ödeyen ödüyor, ödeyemeyenlerin primini devlet üstleniyor. Emeklilik konusunda bizdeki kadar esnek ve kolaylatrc uygulamalar, dünyann baka hiçbir ülkesinde yoktur, bulamazsnz. çalanlarmzdan yllarca kesilen tasarruf tevik ve konut edindirme yardm ödemelerini biz iade ettik. u rakamlara özellikle dikkatinizi çekmek isterim. Tasarruf tevik fonu için 4,5 milyon kiiye 15 milyar lira, konut edindirme yardm için 8 milyon kiiye 3,5 milyar lira geri ödeme yaptk. Bunu bizden önceki iktidarlar ne yazk ki içisinden memurundan kesmiti. Devlet memuruna, içisine borçlu olur mu? te olmutu. çok ksa sürede ödemelerini yaptk ve borcumuz kalmad.

Bakan Erdoan, kadnlar, çocuklar, yallar, engelliler, gençler, örenciler, isizler, ehit yaknlar, gaziler, hastalar bata olmak üzere, milletin her kesimine yönelik sosyal destek projeleri uyguladklarn, geçtiimiz 16 ylda 242 milyar lira tutarnda sosyal yardm yaptklarn bildirdi.

EMEKL MAA VE KRAMYELER

Yeni dönemde sosyal yardm veri taban oluturarak farkl kurumlar tarafndan verilen hizmetleri daha etkin hale getireceklerini ifade eden Erdoan, çalanlarmz ve emeklilerimizi, ülkemizin imkanlarn seferber ederek, insanca yaayabilecekleri bir gelir düzeyine çkarmann gayreti içinde olduk. Emeklilerimize taahhüt ettiimiz 1.000 liralk ikramiyenin ilkini Ramazan Bayramnda ödemitik. 100 Günlük craat Programmz çerçevesinde, emeklilerimize ikinci ikramiyelerini, inallah Kurban Bayram öncesi takdim ediyoruz. Ne aldanan, ne aldatan olacaz. Milletimize verdiimiz 1000 lirann altnda emekli maa brakmama sözümüzü yerine getiriyoruz. Bu kapsamda olan 150 bin kiiyle ilgili hazrlklarmz tamamladk, yasal düzenlemeyi bekliyoruz. deerlendirmesini yapt.

Erdoan, yeni dönemde vatandalar sosyal yardmdan ziyade istihdama yönlendirecek yeni bir anlay öne çkartmay planladklarn, mesleki eitim kurslar ve desteklerle vatandalarmz üretken hale getirmenin onlara yaplacak en büyük ve kalc yardm olduuna inandklarn ifade etti.

Piyasann ihtiyaçlar dorultusunda nitelikli i gücü yetitirilmesine yönelik programlarn katlmc saysn 248 binden 375 bine yükselteceklerini anlatan Erdoan, unlar söyledi:

Bu kapsamda önceliimiz imalat ve biliim sektörleridir. Sosyal Hizmet Merkezlerimizin saysn 298den 313e çkararak ihtiyaçlarn tespit için ziyaret ettiimiz hane saysn 526 binden 826 bine çkartyoruz. Er ve erbalarn ailelerinin de salk hizmetlerinden faydalanabilmelerini temin ediyoruz. Engelli Salk Kurulu Raporlaryla ilgili sorunlarn çözümüne yönelik yeni bir sistemi, bu dönemde hayata geçiriyoruz. Milletimize söz verdiimiz ekilde her yl 100 bin gencimizin sosyal çalma programlarndan yararlanmas dorultusunda ilk uygulamay balatyoruz. stihdamn artrlmas için iverenlere saladmz teviklere ilave olarak, kadnlara, gençlere ve engellilere sunulan imkanlar geniletiyoruz.

KNC BR DENZ SONDAJ GEMS ALINACAK

Enerji alannda Akkuyu Nükleer Santralinin ilk ünitesi 2023te hizmete alnacak, Sinop Nükleer Santrali için çalmalar devam edecek.

rnak ve Artvine doalgaz vermeye balanacak. Denizlerdeki hidrokarbon arama faaliyetleri için ikinci bir deniz sondaj gemisi alnacak.

Soma ve Tunçbilekteki üretim yaplmayan kamuya ait kömür sahalar özel sektörün iletmesine açlacak.

Yaklak 4,8 milyar dolar yatrm tutar olan toplam 3 bin megavat gücündeki güne enerjisi santralleri için ilana çklacak. Eskiehir Alpuda bin megavat kurulu güce sahip termik santral inas için ihaleye çklacak. Adana-Yumurtalkta bir milyar dolarlk petrokimya tesisi yatrm için arazi tahsisi yaplacak.

BESLENME YARDIMINA BARINMA YARDIMI DA EKLENECEK

Cumhurbakan Erdoan, Gençlik ve Spor Bakanl vastasyla gelecein teminat olan gençler için çok büyük yatrmlar gerçekletirdiklerini belirterek, bu kapsamda spor tesislerinin saysn bin 575ten 5 bin 50nin üzerine lisansl sporcu saysn 278 binden 8,5 milyona; spor kulübü saysn ise 6 binden 14 binin üzerine çkardklarn bildirdi.

Sporu yaygnlatrmak için 150 mahalle tipi spor sahas, 20 okula spor salonu, 10 tane de futbol altyap merkezini faaliyete geçireceklerini aktaran Erdoan, Yeni yaplacak 9 stadyumdan birinin yer teslimini, 3ünün ykmn, 5inin de proje çalmasn tamamlyoruz. Okullarmzda sporu yaygnlatrmak için 1 milyon çocuumuzu sportif yetenek taramasndan geçiriyoruz. dedi.

Bakan Erdoan, gençlerin ilgi, ihtiyaç ve beklentilerine yönelik bilimsel, kültürel, sanatsal ve sportif faaliyetlerin düzenlendii Gençlik Merkezlerin saysn 64ten 279a çkardklarn, gençlik kamplarnda misafir edilecek 56 bin gencin kiisel ve sosyal geliimine katk salanacan anlatt.

Karar alma süreçlerine katlmlarn salamak için 20 bin okulda gençlik temsilcileri belirleneceini bildiren Erdoan, yüksekörenim gören gençlerin eitimlerini daha iyi artlarda sürdürebilmeleri için yurtlarn kapasitesini 182 binden 633 bine yükselttiklerini kaydetti.

100 Günlük craat Programmz kapsamnda, yüksekörenim yurtlarnn yatak kapasitesine 75 bin ilave yapyoruz. diyen Bakan Erdoan, kamu yararna çalan dernek ve vakflarn yurtlarndaki 50 bin örenciye verilen beslenme yardmna barnma yardmnn da ekleneceini açklad.

Erdoan, sivil toplum kurulularnn gençlik ve spor alanndaki 400 projesine destek vereceklerini belirterek, lise ve üniversite örencisi 1001 gencin projelerinin hayata geçirilmesine yardmc olacaklarn aktard.

30 kütüphane, millet kraathanesine dönütürülecek

Turizm yeni pazarlara açlacak, çinin turizm pazarndaki payn artrmak için eylem plan hazrlanacak.

stanbul Atatürk Kültür Merkezinin ihalesi sonuçlandrlarak, kütüphaneye dönütürülen Rami Klasnn birinci etabndaki fiziki gerçekleme yüzde 45e çkartlacak.

Kuleli Askeri Lisesinin müzeye dönütürülmesi için gereken rölöve projeleri tamamlanacak.

30 kütüphane, millet kraathanesine dönütürülecek.

Yurt içi ve yurt dnda devam eden 9 restorasyon çalmas tamamlanacak, zmir-Bornova, Sinop ve Tekirdadaki 3 yeni kültür merkezinin inas bitirilecek.

OBEZTEYLE MÜCADELE YAYGINLATIRILACAK

Salk alannda youn bakmlardaki skkl gidermek için 500 yeni yatak daha hizmete alnacak. Kronik hastalklar ve risk faktörlerini azaltarak salkl nesiller yetitirmeye yönelik çalmalar balatlacak.

Türkiyeyi salk turizminde marka haline getirmek için bu alanda faaliyet gösteren kurumlarn says artrlacak, Uluslararas Salk Hizmetleri Anonim irketi kurulacak.

Salk Market uygulamasyla, bu alandaki sarf malzemelerinin temini kolaylatrlacak. Kamu hastanelerinin acil servislerindeki ylmay engellemek için gereken önlemler alnacak.

Obeziteyle mücadele yaygnlatrlacak, acil ihtiyaç olan ve yaygn kullanlan alarn ülkede üretimi için proje çarsna çklacak. laçta ve tbbi cihazda, çok uluslu irketler için yerellemeyi, Türk firmalar için de yerlilemeyi ve millilemeyi tevik edecek bir sistem kurulacak.

Evde salk hizmetlerinden yararlanan hasta says yüzde 20 artla, 1 milyon 200 bin kiiye çkarlacak. 112 merkezlerinin says 32den 42ye çkarlacak.

30 KÜTÜPHANE, MLLET KIRAATHANESNE DÖNÜTÜRÜLECEK

Yurt içi ve yurt dnda devam eden 9 restorasyon çalmas tamamlanacak, zmir-Bornova, Sinop ve Tekirdadaki 3 yeni kültür merkezinin inas bitirilecek.

- HER OKULDA EN AZ BR POLS MEMURU OLACAK

Eitimin içerii konusunda hassasiyetle durulacak. Tüm okullarda tam gün eitim gören örenci says yüzde 68den yüzde 71e yükseltilecek.

Okullar daha güvenli hale getirmek için 700 eitim kurumu daha Kent Güvenlik Yönetim Sistemine entegre edilecek. Güvenlik öncelii olan 30 bin okuldan balayarak, her okulda en az bir polis memuru görevlendirilecek.

Öretmenlerin mesleki ehliyet ve liyakatini güçlendirmek için yüksek lisans oran artrlacak. Eitim yöneticiliinde profesyonel sisteme geçilecek.

Yabanc dil eitimini etkin ekilde verebilmek için hem öretmenlere hem de örencilere yönelik yeni yöntemler devreye alnacak. Okul öncesi eitiminden üniversiteye kadar her aamada örencilerin ilgi, yetenek ve becerilerinin geliimini izlemek ve yönlendirmek için yeni bir sistem kurulacak.

Milli Eitim Bakanlnn yapsn, mevzuatn ve insan kaynan yeniden yaplandrmak için büyük bir veri sistemi oluturulacak. Her okulun kendi artlar içinde gelitirilmesini salamak için kriterler belirlenecek, destekler buna göre salanacak.

Yüksek örenime kaytl örencilerin askerlik durumlaryla ilgili ilemlerin e-Devlet sistemi üzerinden yaplabilmesi temin edilecek.

- 1 MLYON çOCUK, SPORTF YETENEK TARAMASINDAN GEçRLECEK

150 mahalle tipi spor sahas, 20 okula spor salonu ve 10 futbol altyap merkezi faaliyete geçirilecek. Yeni yaplacak 9 stadyumdan birinin yer teslimi, 3ünün ykm, 5inin de proje çalmas tamamlanacak.

Okullarda sporu yaygnlatrmak için 1 milyon çocuk sportif yetenek taramasndan geçirilecek.

Karar alma süreçlerine katlm salamak için 20 bin okulda gençlik temsilcileri belirlenecek.

Sivil toplum kurulularnn gençlik ve spor alanndaki 400 projesine destek verilecek. Lise ve üniversite örencisi 1001 gencin projelerini hayata geçirmelerine yardmc olunacak.

Yüksekörenim yurtlarnn yatak kapasitesine 75 bin ilave yaplacak. Kamu yararna çalan dernek ve vakflarn yurtlarndaki 50 bin örenciye verilen beslenme yardmna, barnma yardm da eklenecek.

BÜTçE DSPLNNDEN TAVZ VERLMEYECEK

e-Devlet sistemi etkinletirilecek, Cumhurbakanl Külliyesinde icraat, plan ve proje takip sistemi kurulacak. stanbul Uluslararas Finans Merkezi Projesi balatlacak.

Bütçe disiplininden taviz verilmeyecek, kamunun borçlanma maliyetleri düürülecek. Yaklak 40 milyar liralk kamu kayna tek hesapta yönetilerek, ylda 3-4 milyar lira arasnda ilave gelir elde edilecek.

D borçlanmada çin piyasasna yönelinecek, Kalknma Bankas yeniden yaplandrlacak, KOBlere verilen destek artrlacak, 1000 lirann altnda emekli maa brakmama sözü yerine getirilecek.

2019-2023 dönemine ilikin stratejik plan, kasm sonuna kadar tamamlanacak.

- ÖNCELK çN, MEKSKA, RUSYA VE HNDSTAN PAZARLARI

Sanayi ve D Ticaret sektöründe ihracat gelitirmek, yeni dönemde de önceliklerin banda yer alacak.

Eximbankn müteri says ve bunun içindeki KOB pay artrlacak. Yeni dönemde öncelik çin, Meksika, Rusya ve Hindistan pazarlar olacak. Bunun için gereken ülke stratejileri ve eylem planlar hazrlanacak.

hracatçlarn ilemlerinin kendi tesislerinde yaplmas uygulamas balatlacak. Hava, deniz ve demiryoluyla transit tamalarda beyanname zorunluluu kaldrlacak, karayolunda ise ihracat refakat belgesine geçilecek.

hracat için gereken belgelerin bir bölümünün daha elektronik ortamda düzenlenebilmesi salanacak. Ticaret hacmini artrmak için Türkiye Ticaret Merkezi açlabilecek 35 yeni ülke ve ehir belirlenecek.

Yazlm, biliim, salk, eitim, film yapm arlkl yeni nesil ihtisas serbest bölgeleri kurulacak. Ürün htisas Borsasnn gelecek yl iler hale getirilmesine yönelik çalmalar tamamlanacak.

ÜRETCYE 50 BN KOYUN VERLECEK

Krsal kalknmaya yönelik 7 projeye 710 milyon lira destek salanacak. Damzlk koyun projesi kapsamnda üreticilere, Ziraat Bankas kredisiyle 50 bin koyun verilecek.

8 bin 300 hektar alan daha sulamaya açlacak, 8 bin 500 kiiye ilave istihdam salanacak.

Kralkz-Dicle, Mardin-Ceylanpnar Ovalar, Suruç, Bozova gibi önemli sulama projelerinde biten ksmlar hizmete sunulacak. Diyarbakr-Ergani, Edirne çokal Baraj 5inci Ksm, Sivas-Divrii ve Alanya çmesuyu Projeleriyle 344 bin vatandaa temiz ve yeterli içme suyu salanacak.

Yaklak 40 bin hektar alanda daha arazi toplulatrma çalmalar bitirilecek.

Ergene Nehrinin suyunu temizlemek için yürütülen proje kapsamnda Marmara Derin Dearj Sistemi tamamlanacak. Sudanda ülkeye tahsis edilen 780 bin hektar tarm arazisini yatrmclara açmak için 12 bin 500 hektarlk alanda kurulacak örnek çiftlikle ilgili ortak irket faaliyete geçirilecek.

Bakan Erdoann, Betepe Millet Kültür ve Kongre Merkezinde gerçekletirilen Cumhurbakanl 100 Günlük craat Program toplantsnda açklad ilk 100 günlük hedeflere göre, stanbuldaki yeni havaliman 29 Ekimde hizmete girecek.

120 KLOMETRE DAHA LAVE EDLECEK

Kanal stanbul Projesinin, çED ve etüt proje ileri tamamlanacak. Üç katl Büyük stanbul Tünelinin yap-ilet-devret modeliyle inas için ihaleye çklacak. Bölünmü yol ana 328 kilometre, otoyol ana 120 kilometre daha ilave edilecek.

Toplam 246 kilometre uzunlua sahip Aydn-Denizli ve Mersin-Taucu otoyollarnn ihalesi gerçekletirilecek. Karayollarndaki güvenlii ve konforu yükseltmek için 893 kilometre daha bitümlü scak karm kaplama yaplacak.

Tünellere 30 kilometre daha ilave edilecek, Halkal-Kapkule Hzl Demiryolunun ihalesi yaplacak, Konya Yüksek Hzl Tren Gar hizmete sunulacak. Van Gölü için ina edilen dris-i Bitlisi Feribotu seferlere balayacak.

Mersin ve Konyada 2 milyon 596 bin ton kapasiteye sahip 2 lojistik merkezi faaliyete geçecek. Konya, zmir, stanbul, Ankara ve Kayseride toplam 73 kilometre ehir içi rayl sistem hatt yapmyla, 248 araç alm için ihaleye çklacak. 13,4 kilometre uzunlua ve 10 metre çapa sahip Silvan Tünellerinin ihalesi tamamlanacak.

4 ANKA ve 6 SHA ordunun kullanmna sunulacak

Savunma ve güvenlik alannda ise Emniyete 3 bin polis amiri, 22 bin 500 polis memuru, 7 bin bekçi; Jandarmaya 500 subay, 4 bin 156 astsubay, 10 bin 175 uzman erba Sahil Güvenlik Komutanlna 44 subay, 98 astsubay, 300 uzman erba alnarak güvenlik birimleri güçlendirilecek.

Snrlardaki mayn ve patlamam mühimmatlar sebebiyle kullanlamayan 1,6 milyon metrekare alann temizlik çalmalar balatlacak.

MLGEM Projesinin 3üncü gemisi Burgazada Korveti, 27 Eylülde Deniz Kuvvetleri Komutanlna teslim edilecek.

Yerli ve milli eitim uça HÜRKU, Hava Kuvvetleri Komutanlnn envanterine alnacak. Milli insansz uçak ANKAdan 4, SHAlardan da 6 adet daha ordunun kullanmna sunulacak.

Yurt dnda yaayan vatandalardan bugüne kadar askerlie müracaat edememi olanlarn da dövizle askerlik hizmetinden faydalanabilmesi salanacak.

Harita Genel Müdürlüünün yerli harita-görüntüleme sistemleri olan HGM-Küre ve HGM-Atlas, tüm internet kullanclarnn hizmetine sunulacak.

Düzensiz göçün önlenmesi çalmalar için stanbul-Tuzla, Kocaeli, Idr ve Krkkalede 4 yeni geri gönderme merkezi daha kurulacak.

Elaz ve Vana ilave olarak Gaziantepte de Jandarma Taktik HA Komutanl kurulacak, Jandarmaya 2 genel maksat helikopteri ve 6 SHA daha kazandrlacak.

YERL VE MLL 5G çN çALIMALARA BALANACAK

Yüksek teknolojili ürünlere destek salamak için fon irketleriyle protokoller imzalanacak. Türkiye Uzay Ajans kurulacak, yerli ve milli 5G ve ötesi için çalmalara balanacak.

Yerli uydular için projeler gelitirecek, Uzay Teknolojileri Optik Sistemler Aratrma Merkezi açlacak. Yüksek güçlü lazer silah sistemlerinin araca takl testlerine balanacak. Milli Güvenli Veri Depolama Sistemi, üniversitelerin ortak kullanmna sunulacak.

Milli güvenli mesajlama sisteminin testlerini, TAI, TÜBTAK, BLGEM, MAM gibi kritik kurumlarda gerçekletirilecek. 3,5 milyon metrekare alanda kurulan Biliim Vadisinin ilk etabnn ikinci ksm tamamlanacak.

Ar-Ge merkezlerinin says yüzde 10, tasarm merkezlerinin says yüzde 8 artrlacak.

TÜRKYE UZAY AJANSINI KURUYORUZ

110 yeni organize sanayi bölgesiyle 1 milyon 370 bin vatandamza istihdam saladk. Toplam patent bavurular saysn 10 kattan, yerli patent bavuru saysn 21 kat artrdk. Tasarm bavurularnda 2,5 kata varan art oldu. KOBlere verdiimiz destei artryoruz. KOBleri ekonomimizin gücü haline getirdik. Savunma sanayi projeleri firmamza her aamada destek verdik. Yüksek teknoloji ürünler noktasnda destek salamak için fon irketleriyle protokoller imzalyoruz. KOBlere verdiimiz destei artryoruz. Stratejik ürünler bata olmak üzere her alanda KOBlerimizin yannda olacaz. Türkiye Uzay Ajansn kuruyoruz. TSKnn ihtiyac olan füzeler, hassas güdüm kitleri gibi savunma sanayii projelerinin teslimini hzlandryoruz. Uzay teknolojileri optik sistemler aratrma merkezini açyoruz.

Milli, güvenli veri depolama sistemini üniversitelerin ortak kullanmna sunuyoruz. Milli, güvenli mesajlama uygulama testlerini kritik kurumlarmzda gerçekletiriyoruz. En büyük tematik parkmz olan biliim vadisinin de ikinci etabn tamamlyoruz. 81 ilimizde dene yap atölyemizin kuruluunu imzalyoruz. Kara araçlar test merkezlerinin fizibilite çalmalarn bitiriyoruz. Kamu ihalelerinde yerli ürünlere getirdiimiz yüzde 15lik fiyat avantajnn tüm kurumlarmz tarafndan en etkin ekilde uygulanmasn salyoruz. Sanayicilerimizin üzerindeki finansman yükünü azaltmak için de çalmalar tamamlyoruz.

Ana Sayfaya Git