Ergenekon Davasında karar açıklandı

ÜMRANİYE'deki bir gecekonduda 12 Haziran 2007'de ihbar üzerine 27 el bombasının ele geçirilmesiyle başlayan ve Yargıtay'ın bozma kararının ardından 235 sanık yönünden yeniden görülen Ergenekon davasında karar çıktı. Mahkeme, Ergenekon terör örgütü kurma, yönetme ve üyelik suçlarından tüm sanıklar hakkında beraat kararı verdi. Mahkeme heyeti en ağır cezayı sanık Alparslan Arslan'a verdi.

Haberler 02.07.2019 - 11:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Heyet, tutuklu sank Alparslan Arslan Anayasay ihlal suçundan arlatrlm müebbet hapis cezasna çarptrd. Sanklardan Osman Yldrm, Erhan Timurolu ve smail Sar ise Anayasay ihlal suçundan ayr ayr müebbet hapis cezasna çarptrldlar.

stanbul 4. Ar Ceza Mahkemesinde görülen durumada, tutuklu sank Alparslan Aslan, baka suçlardan tutuklu sanklar Erhan Timurolu ve Bedirhan inal getirildi. Aralarnda Erol Mütercimler, Oktay Yldrm, Emin irinin aralarnda bulunduu 30u akn tutuksuz sank ve çok sayda avukat da durumada hazr bulundu. Durumada önceki celse savunmasn hazrlamas için süre verilen tutuklu sank Bedirhan inalin avukat, mazeret dilekçesi sundu. Mahkeme, avukatn savunma hakkn kötüye kulland gerekçesiyle mazeretini reddetti. Daha sonra sank Bedirhan inal, savunmasn yapt. inal, Ergenekon kumpastr, ben de bu kumpasta kullanlan figürdüm. Ergenekonun kumpas olduunu itiraf edince FETÖcü hakimler bana ceza verip yllarca içeride tuttular. 20 yl hapis verdiler. Cumhuriyet saldrsyla alakam yok. Vicdani bir karar verilsin. Bu sefer de kurban edilmemeyi diliyorum dedi. inalin savunmasnn ardndan mahkeme bakan tüm savunmalarn tamamlandn belirtti. Bunun üzerine sanklarn son sözlerinin sorulmasna geçildi.

SANIKLAR SON SÖZLERN SÖYLED

Sank Ferudun Refik Nuholu son sözünde, Eski bir özel harekatç olarak üzerimdeki terör damgasnn silinmesini talep ediyorum. Beraatimi talep ediyorum dedi.

Sank Hasan Ataman Yldrm ise Hakim savc kumpas kuranlar ve dier emniyet mensuplar dahil örgüt üyeleri hakknda suç duyurusunda bulunulmasn talep ediyorum diye konutu. Sank Hayri Bildik, Olmayan bir örgüt üyeliinden yarglandm beraatimi talep ediyorum. dedi. Sank Osman Yldrm ise Devlet bakannn istei ile AK Partiyi kapatlmaktan kurtardmz bu dava somut kanttr. 2007 ile 2019 tarihleri arasndaki medya arivi basn ve vatandalar bu davann tandr, kurtardm AK Parti iktidarn devirmekle suçlanmam çelikidir. Bu nedenle yüce mahkemenizden 14 yllk esaretime son verilerek daha önce beraat ettiim bu davadan beraatime karar verilmesini talep ediyorum. dedi. Sank Kemal Kerinçsiz, isnat edilen dört ayr suçtan ayr ayr beraatini talep etti. Sank Serdar Öztürk, Umarm bu davann soruturma ve yarglamas Türk yargsna ve milletine ders olur dedi. Dier sanklar da beraatini talep etti. Son sözlerin ardndan mahkeme, kararn açklamak üzere saat 14.00a kadar ara verdi.

MAHKEME KARARINI AçIKLADI

Arann ardndan mahkeme kararn açklad. Mahkeme, Ergenekon terör örgütü kurma, yönetme ve üyelik suçlarndan delil yetersizliinden tüm sanklar hakknda beraat karar verdi.

EN AIR CEZAYI ALPARSLAN ARSLAN ALDI

Sank Alparslan Arslan, Cumhuriyet Gazetesine üç kere bomba atlmas ve Dantayda nitelikli öldürme ve birden fazla kiiyi nitelikli öldürmeye teebbüs eylemleri sabit olduundan Anayasay ihlal suçundan arlatrlm müebbet hapis cezasna çarptrld. Arslan, Tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurma suçundan ise 5 yl 3 ay hapis ve 12 bin TL adli para cezasna ve Cumhuriyet Gazetesine bomba atmak suretiyle mala zarar verme suçundan 2 yl hapis cezasna çarptrld.

Üç SANIA MÜEBBET HAPS

Sanklar Osman Yldrm, smail Sar ve Erhan Timuroluna, Cumhuriyet Gazetesine üç kere bomba atlmas ve Dantayda nitelikli öldürme ve birden fazla kiiyi nitelikli öldürmeye teebbüs eylemleri sabit olduundan Anayasay ihlal suçundan ayr ayr müebbet hapis cezas verildi. Mahkeme müebbet alan sanklarn hükümle birlikte tutuklanmasna da karar verdi. Sank Osman Yldrm ayrca Tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurma suçundan 4 yl 4 ay 15 gün hapis ve 8 bin TL adli para cezas ile Cumhuriyet Gazetesine bomba atmak suretiyle mala zarar verme suçundan 2 yl hapis cezasna çarptrld. Sanklar smail Sar ve Erhan Timurolu da Cumhuriyet Gazetesine bomba atmak suretiyle mala zarar verme suçundan 2er yl hapis cezasna çarptrldlar.

14 SANIA DEK SUçLARDAN CEZA

Sanklar Oktay Yldrm, Bedirhan inal, Gürbüz çapan, brahim ahinin da aralarnda bulunduu 14 sana deiik suçlardan 10 ay ile 11 yl 4 ay arasnda ceza ald. 8 sana verilen cezalarn ise hükmün açklanmas için geri brakld. 2 sann davas düürüldü, bir sann ise dosyas ayrld.

206 SANIA BERAAT

Aralarnda Dou Perinçek, Bedreddin Dalan, Veli Küçük, Tuncay Özkan, Dursun çiçek, Emin irin, Erol Mütercimler, Sedat Peker, Sinan Aygün, Yalçn Küçük, Kemal Alemdarolu, Mehmet Ali çelebi, Mehmet Haberal, Kemal Kerinçsiz, Hasan Isz, Mustafa Balbay ve Hurit Tolonun da bulunduu 206 sank beraat etti. Hakknda yakalama karar olan sanklardan Saipir Debzlelvidze ve Turhan çömez de beraat edenler arasnda yer ald. Bu sanklar hakkndaki yakalama yazlarnn iadesine karar verildi.

Ana Sayfaya Git