"Erken aile kurmayı düşünenler, genç yetişkinlikte başarılı olmakta zorlanıyor"

Çok erken aile kurmanın genç yetişkinlikte başarılı olmayı açıkça zorlaştırdığını belirten Psikolog Dr. Öğretim Üyesi Aman Sado Elemo, “Erken ebeveynlik, yüksek boşanma riski ve düşük tam zamanlı işte çalışma riski taşır. Üniversiteyi tamamlamaya engel olur. Annenin iyi oluşunu etkiler ve çocuk için kötü sonuçlar doğurur” dedi.

Haberler 13.03.2021 - 00:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yetikinliin üç ana geliimsel basamaktan olutuunu söyleyen Psikolog Dr. Ör. Üyesi Aman Sado Elemo, Bunlar genç yetikinlik, orta yetikinlik ve son yetikinliktir. Genç yetikinlik, dier insanlarla uzun zamanl yakn ilikiler kurma, hayat tarz seçme ve ona uyma, meslek seçme ve bir ev ve aile yönetme dönemidir dedi.

GENçLER KM OLDUKLARINI KEFEDER

Ergenlerin yetikinliin zorluklarna hazrlanrken, bir gelime ve büyüme periyoduna da girdiine vurgu yapan Dr. Elemo, Bu zamanlarda gençler kim olduklarn ve ne yapmak istediklerini kefederler. Bu dönem hayatlarn etkileyen yönlerden deiimin sk olduu bir dönemdir. Ev, aile, i, okul, kaynaklar ve roller de etkendir. Bütün bu kararlar, genç yetikinlerin hayatlarnda stres kayna olabilecek deiiklikler yaparlar. Bu yüzden ben kimim ve nereye gidiyorum sorular pek çok genç yetikin için bunaltcdr diye konutu.

EV SAHB OLMAK STEMEYEBLRLER

Önceki nesillerde yetikin olmak için belli bir srayla yaplmas gerekenler olduunu belirten Dr. Elemo, Üniversite mezuniyeti, kariyer, evlilik, ev satn almak, çocuk sahibi olmak. Bugünün genç yetikinleri için ise bunlar artk tahmin edilebilir deil. Genç yetikinler erken veya geç evlenebilir hatta hiç evlenmeyebilirler, çocuklar olabilir veya olmayabilir, ev sahibi olmak istemeyebilirler. Bunun yannda eitim, i, evlilik, ebeveynlik, barnma gibi alanlarda iki deiik yol izleyen yetikinler de var dedi.

Dr. Elemo konumasn öyle sürdürdü:

Birinci ana grup kendi ailelerini kurmak için erkenden ayrlanlar ve lise sonras eitim için çok az yatrm yapanlardr. kinci ana grup ise eitimine, iine ve kariyer geliimine yatrm yapp aile kurmay erteleyenlerdir. Bu iki yol önemli derecede cinsiyete göre ayrr. Kadnlar erkeklere göre daha erken aile kurma eilimindedir.

Ana Sayfaya Git