Eroğlu iddiası; Silvan bitiyor!

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, GAP'in kilit tesisi olan Silvan Barajı'nın yüzde 70'ni tamamladıklarını iddia etti.

Haberler 15.03.2017 - 09:01 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Orman ve Su leri Bakanl Devlet Su leri (DS) Genel Müdürlüü tarafndan Diyarbakrda ina edilen Silvan Barajnda çalmalar hz kesmeden devam ediyor.

Ülkemizde Atatürk Barajndan sonra en büyük sulama baraj olan ve GAPn kilit tesisi durumunda bulunan Silvan Barajnn yüzde 70ini tamamladklarn belirten Orman ve Su leri Bakan Prof. Dr. Veysel Erolu Baraj ile 2 milyon 350 bin dekar zirai araziyi modern sulama sistemine kavuturacaz dedi.

Atatürk Barajndan Sonra kinci Büyük Baraj

Silvan Baraj 175,5 metre yükseklii ile bölgede Atatürk Barajndan sonra en büyük sulama baraj olma özellii tayor. Yüzde 70 fiziki gerçeklemesi salanan baraj hiç sulama tesisi olmayan Silvan Ovasn suyla buluturacak. Ayn zamanda Batman snrndaki köylerin arazilerini de suya kavuturacak olan Silvan Baraj ile toplam 2 milyon 350 bin dekar zirainin sulanmas hedefleniyor. 268 milyon TL yatrm bedelli baraj 160 MW kurulu gücünde olacak.

Silvan letim Kanal 1. ve 2. Ksm çalmalar Hzla Devam Ediyor

Silvan letim Kanal 1. Ksm Projesi kapsamnda bulunan 2 milyon 350 bin dekar arazi için ihtiyaç duyulacak ve Silvan Barajndan alnacak 212 metreküp sulama suyunu ovalara aktaracak olan Babakaya Tüneli ve letim Kanal naatnda çalmalar devam ediyor.

240 milyon TL yatrm bedelli projenin 2018 ylnda tamamlanmas planlanyor.

Silvan letim Kanal 2. Ksm Projesi kapsamnda ise Silvan Barajndan alnacak 212 m3/s sulama suyu bu tünel ve iletim kanal vastas ile sulanacak ovalara aktarlacak. Yüzde 25 fiziki gerçekleme salanan Silvan Tünelinin 2018 ylnda tamamlanmas hedefleniyor.

Ülke Ekonomisine Ylda 1,1 Milyar TL Katk

Silvan Baraj hizmete alndnda Güneydou Anadolu Bölgesinin en önemli ikinci sulama projesi olacan vurgulayan Bakan Prof. Dr. Veysel Erolu Silvan Projesi 4 aamal olarak planland. Her aamada Silvan Baraj rezervuarndan sulamaya verilen su miktar artarken, Silvan Hidroelektrik Santralinde üretilen elektrik enerjisi azalacak. Proje muhtevasnda Silvan Baraj bata olmak üzere 8 adet baraj ve 23 adet sulama tesisi olmak üzere toplam 31 adet i kalemi mevcut. Projenin 2016 yl fiyatlaryla maliyeti 6,8 milyar TLdir dedi.

Silvan Projesi çerçevesinde Diyarbakr Merkez, Silvan ve Bismil lçelerine ait ovalarda toplam 2 milyon 350 bin dekar alan suya kavuturacaklarn kaydeden Prof. Dr. Veysel Erolu öyle devam etti:

Proje kapsamnda bulunan Silvan Baraj, ara depolamalar ve sulama tesislerini hizmete aldmzda ülke ekonomisine ylda 1,1 milyar TL katk salanacak ve 305 bin kiiye de istihdam alan oluturulacak.

Ana Sayfaya Git