Eşekler sokak hayvanı oldu!

Veteriner Hekim İçen: "Eşekler de artık sokak hayvanı"

Haberler 18.07.2018 - 11:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hayvan Bakm ve Rehabilitasyon Merkezi Sorumlu Hekimi Kader çen, son zamanlarda kedi ve köpek dnda eek, at ve katrlarn da artk sokaa atldn belirterek, Bunlar da artk sokak hayvan haline geldi. Yazn gücünden yaralandmz bu canllar k aylarnda sokaa atyoruz. Bunlar sokakta yapamyor. Bu canllar sokaa atlnca trafikte çok ciddi skntya neden oluyor dedi.

Hayvan Bakm ve Rehabilitasyon Merkezi Sorumlu Hekimi Kader çen, yaz aylarnda yük tattrlan ve gücünden yararlanlan eeklerin k aylarnda sokaa atldn ifade etti. Sokak hayvan denilince akla sadece kedi ve köpekler geldiini dile getiren çen, Doada yaayan tüm canllar kular, böcekler, sincaplar, atlar, eekler ve katrlar da artk sokak hayvan haline geldi. Bu canllar sokaa atlnca trafikte çok ciddi skntya neden oluyor. Ayn zamanda caddelerimiz, karayollarmz, ana yollarmz bu canllarn seyahat etmesi için çok uygun deil. Bu hayvanlar genelde trafik kazas nedeniyle bize geliyor. Suistimalle gelenler de oluyor. Güçten dütükten sonra köpeklerin saldrsna uram ekilde gelenler oluyor. Bunlar çok ar canllar olduu için trafik kazalar da krkl oluyor. Krklarn çok zor tedavi edebiliyoruz diye konutu.

Yük tayamayacaklar için doaya salamyoruz

Rehabilitasyon merkezlerinde 7 tane eek olduunu ve onlar doaya salamadklarn vurgulayan Veteriner Hekim çen, Dönem dönem katr ve at da geliyor. Sahiplendirme de yapyoruz. Geçen gün Erganiden aldmz gebe bir eei stanbuldan bir çiftlie sahiplendirdik. Fakat yük hayvanlar dediimiz bu canllar genelde bacaklar kazal ve çatlak olduu için artk yük tayamyorlar. Köylüler yük tattrmak için bizden istiyorlar, sahiplenmek istiyorlar. Artk hayatlarnn dier dönemlerinde yük tayamayacaklar için bunlar genelde doaya salamyoruz. çok ar hareket ettiklerinden tekrardan bir trafik kazasna kurban gitme ihtimalleri de var. çift tarafl can kaybna neden olabiliyorlar. Lütfen köyünüzde, çiftliinizde baktnz yük hayvannz sokaa atmayn. Bunlar sokakta yapamyorlar. Anayollar ve caddeler onlar için uygun yerler deil. Nasl ki evinizde bir köpek besliyorsanz ve ömür boyu kapya balayacaksanz eek de yükten dümü bile olsa size hizmet etmi bir canldr. Onu yannzda barndrn lütfen. Sokaa ya da köyünüze salvermeyin. Sahip çkn bu canllarnza, çünkü doa onlar için uygun deil. Burada ömür boyu kalma ihtimalleri yüksek. Sahiplenmek isteyen de genelde yük tattrmak için istiyor ama burada çok salkl eek yok. Hepsinde bacak problemi olduu için geri kalan hayatlar boyunca yük tayamayacaklar ama çiftlii olan, çiftlikte olsun diyen çiftlik sahipleri alabiliyor. Onlara sahiplendirme yapyoruz ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git