Eşeklerle su taşıyorlar!

21’inci yüzyılda Diyarbakır’ın Hazro ilçesine bağlı Dadaş köyünde su ihtiyaçlarını eşeklerle karşılıyorlar.

Haberler 03.08.2018 - 09:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn Hazro ilçesine bal 300 haneli Dada köyünde su dalgçlar bozulan köylüler, yaklak bir aydr su sorunu yayorlar.

Köyün çocuk ve kadnlar, yaz scana aldrmadan çeme bandan su doldurarak, bunlar eeklerle evlerine götürmeye çalyorlar.

ki bin kiinin yaad köyde sularn akmamas, durumu yetkililere ilettikleri halde çözüm bulamayan köylülerin tepkisine neden oluyor.

Konuyla ilgili olarak görütüümüz Dada Köyü Muhtar Hüseyin Dalgç, köylerinde 160 su abonesi olduunu ve dalgçlar bozulduu için sularnn akmadn söyledi.

Dalgç, Eeklerle ya da yaya olarak çocuklarmz, kadnlarmz su tayorlar. çok sknt çekiyoruz. Millet de hayvanlar da susuzdur. Kaymakama bavurduk, kendisi DSKyle konutu. Diyarbakra da gidip müracaatta bulunduk, yine netice alamadk. DSK müdürü suyun geleceini söylüyor ama gelmiyor. Eski bir dalgç getirdiler. O dalgç suyu çekmiyor. Size yeni bir dalgç getireceiz. diyorlar ama hl getirmediler. Yeni dalgç getirirlerse köyümüzün su sorunu kalmaz ama getirmiyorlar, bizi kandryorlar. Susuzuz, suyun acsn çekiyoruz. K deil ki karn suyunu eritip kullanalm. u anda yazn scandayz. Bu mevsimde su sknts çekiyoruz. Yetkililere söylüyorum: Bize dalgç getirip, suyumuzu versinler. dedi.

Su kullanamyoruz, hayvanlarmz sulayamyoruz

Ameliyatl olduu halde su tamak zorunda kalan aibe Savar, unlar söyledi: Biz susuzuz, bu haldeyiz. Yolumuz uzak ve yokutur. Elle su tayoruz. Ben ameliyatlym, çok yoruluyorum. Hayvanlarla su tayoruz. Bu yaz scanda neredeyse öldük. Terliyoruz, su olmad için kokudan bunalyoruz. Skntmz çoktur. Su kullanamyoruz, hayvanlarmz sulayamyoruz. Suyu caminin yanndan getiriyoruz. Orada da adamlar olduu için utanyoruz. Bazen yere düüyoruz, ayamz krlyor. Biz nasl yapalm?

Eeklerle su tayoruz, insan gibi yaamak istiyoruz

Sabahtan akama kadar eek ve el arabalaryla su tadklarn kaydeden Hanifi Artk, Depoya su gelmedii için biz de bir aydr su alamyoruz. Sorunlarmz söylüyoruz ama çözen yok. Ne yaptysak derdimize çare bulamadk. Bu halde ne yapmamz gerekiyor? Bize çare düünsünler. Ne halde olduumuzu görüyorsunuz. Yazn su, knsa yol sorunumuz var. Hazroya ne kadar gitsek de botur. Bize, Evet, yapacaz. diyorlar ancak döndüümüzde herkes kendi yoluna bakyor. Kimse derdimize derman bulamyor. Sabahtan akama kadar eek ve el arabalaryla su çekiyorlar. Biz de insanz, insan gibi yaamak istiyoruz. ifadelerini kulland.

Haftada bir banyo yapyoruz

Hasan Altn, yeteri kadar du alamadklarn ve bu durumun kendilerini çok zorladn anlatarak, Hiç suyumuz yok. nsanlarmz, hayvanlarmz, atlarmz, eeklerimiz bu yoldan su çeke çeke yoruldu artk. Kaymakamla çkyoruz, Gelecek. diyorlar ancak gelmiyor. Hazroya, Diyarbakra gidiyoruz, bir ey olmuyor. Günlerdir böyle azap çekiyoruz. Su olmadktan sonra her eyde sknt olur. Suyumuz olmadktan sonra nasl iyi olalm? Haftada bir zor banyo yapyoruz. çay demleyemiyoruz. çocuklarn durumu çok kötü, elbiseleri ve ayakkablar kir içinde. eklinde konutu.

Milleti her zaman aldatyorlar

Kadnlarn, su için sabahtan akama kadar çeme banda olduklarn bildiren Feyzi Demirba, Bir aydr su sknts çekiyoruz. Kadnlar geceden sabaha kadar çemenin üzerindedir. Hazrodaki yetkililer, Bir saat sonra, iki saat sonra ya da bir gün sonra su getireceiz. diyorlar. Milleti her zaman böyle aldatyorlar. Biz de muhtar sktryoruz. Muhtar, Hazroya ve Diyarbakra gidiyor, o da bir ey yapamyor. Her ey Hazrodaki DSK müdürünün elindedir. O yaparsa bir günde yapabilir ama milleti oyalyorlar. dedi.

çocuklarmz kokuyor, yanlarna yaklaamyoruz

çocuklarmz ykanamadklar için kokuyorlar. Kokudan yanlarna yaklaamyoruz. diyen Hac Ramazan isimli köy sakini de u ifadeleri kulland:

Hasta olduklarnda, hastanede kokudan rahatszlk duyulmasn diye doktora götüremiyoruz. Bizim bavurmadmz yer kalmad. Yaadmz çada bunu devlete yaktrmyoruz. Bu çada bir dalgç için bu kadar insann ve hayvann durumu hiç uygun deil. Belediye, Bizim görevimiz deil, kaymakamlndr. diyor. Kaymakamlk, DSKye bavurun. diyor. Birkaç gün önce DSK müdürünün yanna gittik. Neredeyse onunla kavga edecektik. Bizimle tartt. Biz de bu memleketin halk deil miyiz? Yer olmad için bir yere gidemiyoruz. Yaylamz olsayd oraya göçer, susuzluumuzu giderirdik. Artk çaremiz yok. Nereye gidip bavurabileceimizi bilmiyoruz, her tarafa bavurduk.

HÜDA PARdan su sorunu yaayan köye ziyaret

Köylülerin yaad sknty örenen HÜDA PAR Diyarbakr l Bakan Yardmcs Ercan enol, beraberindeki heyetle birlikte köye giderek, incelemelerde bulundu.

nsanlarn susuz bir ekilde yaamas bu çada kabul edilemez

Dadata sularn kesik olmas nedeniyle hayvanlarla ve el arabalaryla su tandna ahit olduklarn dile getiren enol, Muhtar, her yeri dolatn, DSKye, kaymakamla, Diyarbakra kadar gittiini söyledi. Herkesin halledebileceini fakat hiç kimseden 20 günden fazladr ses ve seda olmadn bize iletti. Biz de kaymakam beyle görümek istediimizi söyledik. Kendisi müsait olmadn iletti. le ilgilendiklerini ancak bu durumun kendilerini atn, DSK ve belediyeyle alakal bir durum olduunu, onlarla görüülmesinin daha salkl olacan söyledi bize. Temmuz ay gibi scak bir zamanda, hemen hemen herkesin her gün du almas gerektii bir zamanda bu insanlarn susuz bir ekilde yaamas bu çada kabul edilebilecek bir durum deil. Bu insanlarn da bir erefi, izzeti, haysiyeti var. Bu insanlarn 20 günden fazla susuz braklmas, bu köye deer verilmedii anlamna geliyor. Biz öyle yorumluyoruz. HÜDA PAR olarak, sonuna kadar bunun takipçisi olacaz. Gördüümüz durumu raporlatrp, Ankarada merkezimize göndereceiz. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git