Estetik caiz değil

Salgın hale gelen "estetik" ameliyatlarına Diyanet İşleri Başkanlığından uyarı geldi. "Tedavi dışındaki estetik operasyonu caiz değil" diyen Diyanet, "Kaş kaldırıp, Paruk takmanın da kınandığını3 bildirdi.

Haberler 03.04.2021 - 01:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyanet Din leri Yüksek Kurulu, Salkla lgili Fetvalar Kitabnda estetik bamllar ve estetik cerrahlara ilikin önemli uyarlarda bulunuldu. Dünyada en çok estetik ameliyat yaptran ülkeler listesinde Türkiye 11. srada bulunuyor.

Diyanet kitabnda, Tedavi amac tamayan estetik operasyon yaptrmak caiz midir? bal altnda yaplan açklamada Kuran- Kerime göre insann, yeryüzünde en güzel biçimde, ölçülü ve dengeli bir ekilde yaratld ve güzelliklerle donatldnn alt çizilerek, nsan en güzel ekilde yaratan Yüce Allah, onun makul ve mutedil ölçüler içerisinde süslenmesine, güzel görünmesine ve güzelliklerini korumasna da izin vermitir. Dikkat çekmek, daha güzel görünmek amacyla, yaratltan verilmi olan özellik ve ekillerin deitirilmesi slam dininde, ftrat bozma kabul edilerek yasaklanmtr denildi.

KA ALDIRIP, PERUK TAKANLARA KÖTÜ HABER

Daha önce dövme yaptrmann dinen doru olmadn açklayan Diyanet leri Bakanlndan, ka aldran ve insan saçndan peruk takp, saç eklettirenlere de kötü haber geldi. Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed (S.A.V) tarafndan, vücuda dövme yaptrmak, dileri incelterek seyrekletirmek ve ka aldrmann yaratl deitirmek, ftrat bozmak olarak deerlendirildii belirtilerek, bunlar yapanlarn ve yaptranlarn knand bildirildi.

Hz. Peygamberin, saç eklemeyi ve ekletmeyi yasaklad yönündeki rivayetlerin sahih kaynaklarda yer ald vurgulanarak, Konuyla ilgili hadisleri deerlendiren slam limleri, bir kimsenin, saçna bakasnn saçn eklemesini veya bakasnn saçndan imal edilen peruu takmasn caiz görmemilerdir. çünkü bu gibi ilemlerde saygn olan insann bir parças kullanlmaktadr ki; bu, zorunlu hller dnda caiz deildir. Ancak insan saç dnda ipek, iplik, yün ve benzeri maddelerden yaplm peruun taklmasn, fakihlerin çounluu caiz görmektedir açklamas yapld.

Diyanet leri Bakanl, sadece kanser hastalarnn peruk takmasn caiz görülürken, saç ekimi ise kendi saçndan alnp saç kaybna urayan bölgeye nakledilmesi yasak kapsam dnda tutuluyor.

SADECE TEDAV AMAçLI ESTETE ZN VAR

Fetvalar Kitabna göre, estetik yaptrmak ve yapmann caiz saylmas için tedavi amaçl olmas art kouluyor. Hastalk sebebiyle veya kaza sonucu burun, kulak, göz gibi organlarn kaybedenler veya vücudunda doutan ya da sonradan meydana gelen ekil bozukluklar bulunanlarn estetik ameliyat yaptrmalar bir tür tedavi olup, ftrat bozmak kapsamnda deerlendirilmiyor. Vücudun herhangi bir organnda, dier insanlar tarafndan ar derecede yadrganan, insann psikolojik olarak etkilenmesine sebep olan bir anormallik veya fazlalk bulunursa, bunun ameliyatla düzeltilmesini ftrat bozmak deil, bir tedavi, normalletirme ilemi olarak görülerek, dinen caiz olarak nitelendiriliyor.

GÖÜS ESTET YAPTIRMADAN ÖNCE BR DAHA DÜÜNÜN

Tp ve Salkla lgili Fetvalar Kitabnda, Göüs estetii caiz midir? sorusuna da yant veriliyor. Doutan veya sonradan göüslerinde anormallik bulunan bir kadnn salna zarar vermeyecekse tbben uygun görülen tedavi yöntemleriyle göüslerini düzelttirmesi caiz bulunurken, tedavi amac tamayan, daha güzel görünmek veya dikkat çekmek için göse müdahale edilmesi caiz kabul edilmiyor.

BOTOKS YAPTIRMAK CAZ M?

Diyanet leri Bakanl Fetva Kurulu, kadnlarn en fazla uygulad estetik müdahalelerin banda gelen botoks uygulamalar ve ya aldrma ilemleri de beden ve ruh sal açsndan gerekli olmadkça estetik kaygyla yaplmasnn dine uygun olmadn bildirdi.

ESTETK CERRAHLARA UYARI

Din leri Yüksek Kurulunun, estetik ameliyatlara ilikin ald kararlar dorultusunda, estetik yaptranlara ve estetik cerrahlara da önemli uyarlar madde madde u ekilde sralanyor:

Estetik ameliyatn, düzgün ve salim olan ftrat bozmak kastyla yaplmam olmas,

Ameliyatn yaplmasnda, bir yarar salama veya mevcut bir zarar giderme ihtimalinin yüksek olmas,

Tedavi amaçl yaplm olmas,

Ameliyatn bir hile veya aldatma amacyla ya da kar cinse benzeme kastyla yaplmam olmas artlaryla caizdir.

Ana Sayfaya Git