Et ve tavuk dönerde tadarak anlaşılamayan hileler

Et ve tavuk dönerde hile ya da tağşiş yapan işletmeler tüketicinin hem sağlığına hem de cebine zarar veriyor. Bazı tavuk döner işletmeleri 100 gram fiyatına 50 gram verip, içeriğinde de tavuk derisi kullanıyor. Et dönerde ise hileci işletmeler et dönerin içine kıyma, kırıntı et, sakatat hatta tek tırnaklı eti koyabiliyor. Üstelik bunları tadımla anlamak mümkün değil.

Haberler 02.02.2021 - 11:51 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Et döner üretim tesisinde çalanlarn hijyenden uzak görüntülerinin sosyal medyada paylalmas üzerine gözler et ve tavuk döner sat yapan restoranlara çevrildi. Dönerin ne kadar hijyenik ortamda üretilip tüketicinin tabana geldii kadar hilesiz ve katksz gelmesi de tartlan bir baka konu oldu. Restoranlardan bazlar tai ve hilenin önüne geçmek için anlatklar kasap ya da et üretim tesislerindeki karkas etleri kendileri seçip mutfaklarnda ilerken bazlar ise kendi çiftliklerinde yetitirdikleri dana ya da kuzu etini kullanmay tercih ediyor.

FYATI çOK DÜÜKSE MUTLAKA HLE VARDIR

Et dönere göre tavuk dönerin daha çok tercih edilmesinin sebebi ise fiyatnn düük olmas. 100 gram tavuk döner 10-13 lira arasnda alnabilirken ayn gramajda et dönerin fiyat 18 liradan balyor. Tavuk ya da et döneri bu fiyatlar altnda satan baz restoranlar ise maliyeti düürüp daha çok kazanmak adna hileye bavuruyor. Tavuk dönerde baz restoranlar gramaj hilesini uygulayarak 100 gram fiyatna 50 gram satyor. 50 gramlk tavuk dönerin içine de büyük oranda tavuun yal ksm olan derisi eklenerek maliyeti düürüp daha çok kar etmek amaçlanyor.

ET DÖNERE KIYMA, SAKATAT VE TEK TIRNAKLI ET KARITIRIYOR

Gda Mühendisleri Odas Antalya ube Bakan Ali Manavolu, Tarm ve Orman Bakanlnn gda iletmelerini sklkla denetlediini belirtti. Denetimlere ramen baz iletmelerin hileye bavurduunu anlatan Manavolu, Et dönerin içerisine kyma konulabiliyor. Tek trnakl ve domuz eti gibi ürünlerin konulduunu biliyoruz. Bu hileleri tadarak anlamak mümkün deil. Güvenilir firmalardan alveri yapmak lazm. Görmediimiz arka planda neler olduu ise laboratuvar testiyle tespit edildi. Hile açsndan et döner daha riskli. Tavuk dönerde en fazla ya oran artrlabilir, et dönerde ise farkl ürün ve tek trnakl hayvanlarn eti kullanlabilir. Hangi etin kartrldn tadmla anlayamayacanz için asl risk grubu et dönerdir diye konutu. Manavolu, 3-5 liraya 100 gram tavuk dönerin satlamayacan, 10-15 liralara satlan tavuk dönerin ya da 15 liradan balayan et dönerin fiyatnn makul olduunu söyledi.

KAREKOD UYGULAMASIYLA ETN Z SÜRÜLÜYOR

Hileli ürün ve taiin önüne geçmek ve tüketicinin ne yediini bilmesi için baz iletmeler teknolojiden faydalanyor. Karekod sistemini uygulayan bu iletmeler, danann yetitirildii çiftlii, 100 gram et dönerdeki besin deerlerini, kullanlan yan ne olduunu, danann küpe numarasn, kalite belgelerini, karkas halde danann etinin hangi koullarda saklandna kadar tüm bilgileri sisteme yüklüyor. Restorana giden tüketici, mönüdeki karekodu cep telefonu kamerasyla taratt zaman tüm bu bilgiler karsna çkyor. Böylece tüketici sipari verdii et dönerin izini tabaktan çiftlie sürmü oluyor.

TAVUK DÖNERDE GRAMAJ VE DER HLES

Yalnzca et dönerde deil tavuk dönerde de hileye bavuran iletmeler var. Bu iletmeler tavuk etine herhangi bir karm yapamasalar da tavuun yal olan derisini kullanyor. Baz iletmeler ise 100 gram diye aslnda tüketicinin önüne 50 gram tavuk döner getiriyor. 22 yldr tavuk döner restoran ileten Ali Demirbilek, Maalesef tavuk dönerde de hile oluyor. Teraziyle oynuyorlar. 100 gram yerine 50 gram tartp veriyorlar. Birçok kii bunu anlamyor. Tavuun eti yerine yal olan derisini tüketiciye veren iletmeler de var dedi.

TÜKETC NE DYOR?

Et döner siparii veren Dudu Özer, yllardr ayn yerden et döner yediini, lezzete, temizlie çok dikkat ettiini söyledi. Özer, hile ve hijyenden uzak iletmeleri gördüünü, ancak bildii iletmelerden alveri yapt için içinin rahat olduunu anlatt.

Fiyatlarn biraz yüksek olduunu söyleyen Atilla Bozkurt, döner tarz ürünlerin fabrikasyon olmasnn her zaman risk tadn belirterek, Butik tesislerin eti kendi mutfaklarnda ileyip odun ateinde piirmeleri fiyat etkiliyor ama buray seviyoruz ve güvenle yiyoruz dedi.

Tavuk döner siparii veren Orhan Karada, sklkla et döner tükettiini, tavuk döneri de zaman zaman tercih ettiini söyledi. Restoranda ilk olarak temizlie dikkat ettiini belirten Karada, Restoranda fiyat düük üründen her zaman üphelenirim. 5 liraya et ya da tavuk döner yemem diye konutu.

Ana Sayfaya Git