Ev, araba takaslı tespihler şaşırtıyor

Diyarbakır’da bir tespihçi, ev ve araba takasıyla tespih satıyor. Osmanlı kehribarından yapılma ürünlerin de olduğu koleksiyonun tamamının toplam fiyatı 2 buçuk milyon lirayı buluyor.

Haberler 05.08.2018 - 11:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda tespih ve gümü satan Abdulkadir Yakkl, dükkannda birbirinden deerli ürünleri müterilere sunuyor. El emei göz nuru tespihleri dükkannn camna yerletiren Yakkl, tamamnn deerinin 2 buçuk milyonu bulduu ürünlere gözü gibi bakyor. Birçou uzun emekler sonucu ortaya çkan tespihler için yurt içi ve yurt dndan gelen müteriler, Abdulkadir Yakklnn kapsn çalyor. 100 liradan balayan tespih fiyatlar, ikinci el araba fiyatlarna kadar çkyor. Yakklnn u an elinde bulunan Osmanl kehribar tespihin fiyat ise 53 bin lira.

Tespihlerin deeri günden güne artyor Dükkanda bulunan tespih koleksiyonu ile ilgili hlas Haber Ajans (HA) muhabirine açklamalarda bulunan Yakkl uzun yllardr Diyarbakrda tespih sattklarn söyledi. Dükkanlarnda Osmanl kehribarndan yaplan tespihleri sattklarn belirten Yakkl, bu tespihlerin üretiminin artk yaplmadn bu nedenle günden güne deerlendiini söyledi. Her tespihin kendisine has ustasnn olduuna dikkat çeken Yakkl, u an ellerinde bulunan 1946 ylndan kalma Osmanl kehribar bir tespihi 53 bin liradan sata sunduklarn dile getirdi. Yakkl, u an elimizde bir Osmanl kehribar var ve 53 bin lira fiyat biçtik. Dükkanmzn en deerli parças ve bunu topuzunu Halil usta yapm, Ulvi skender yapm bir tespihimiz var, onun da fiyat 5 bin dolar civarnda. Bu tespihleri deerli klan, piyasada bulunmamalar, üretimi yok, 1946 ylnda tespihlerin yapm fabrikas bombalandktan sonra bir daha yaplmad. Objelerimiz var, fakat bunu tespihe dönütürmek çok zahmetli bir i. Osmanl kehribarndan yaplan fil var, pipolar var, bunlarn da fiyat 2-3 bin dolar arasnda deiiyor. Dediimiz gibi hem tespihin malzemesi hem de bunu yapan tespihe deer katyor dedi.

Türkiyenin bakenti Ankara, tespihin bakenti ise Diyarbakrdr 245 gram tek parça Osmanl kehribarnn hiçbir yerde bulunamayacan kaydeden Yakkl, unlar söyledi: Elimizde her tanesi en az iki gün çallarak Cumali nanç usta tarafndan yaplm gül ilemeli tespihimiz var. Bu tespihin üretimi u anda yok, deyim yerindeyse yapan kör oldu. Türkiyede 6 adet var, Diyarbakrda tek bizde mevcut. Eve, arabaya takasla tespih satyoruz. Köyde yaayan bir çiftçi, tespihimizi çok beenmiti, paras çkmad, traktörüyle tespihimizi takas yaptk. Türkiyenin bakenti Ankara ise tespihin bakenti Diyarbakrdr.

500 tespih 2 buçuk milyon Dükkanlarnda Osmanl kehribar skma gibi deerli talardan yaplan tespihlerin olduuna dikkat çeken Yakkl, konumasn öyle sürdürdü: yerimizde özel ustalarn aylarca urap yapt tespihler var. u anda dükkanmzda 500e yakn koleksiyon tespihi var ve bunlarn fiyat 2 buçuk milyon civarndadr. Özellikle sosyal medyada youn talep var, Türkiyenin 81 ilinden sipari alyoruz. Bunun yannda Katar ve Dubaiden de sipari aldmz günler oldu. Beendikleri tespihleri sertifikas ile birlikte kutusunu yapp kargoyla tespihlerimizi ulatryoruz. Güneydou Anadolu Bölgesinde bizim kadar iyi, güzel, tespih satan ve koleksiyon tespihi barndran yoktur, hiçbir yerde bizdeki gibi tespih koleksiyonunu bulamazsnz.
Ana Sayfaya Git