Ev işini yapmayan kadına "eşit kusur"

Yargıtay, boşanma davasında erkek şiddeti ile ev işlerinin yapılmamasını 'eşit kusur' sayan bir karara imza attı.

Haberler 08.12.2020 - 00:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yargtay 2. Dairesi boanma davasnda kadn aleyhinde bir karar verdi. Mahkeme, erkek iddeti ile ev ilerinin yaplmamasn eit kusur sayd.

Aile Mahkemesine bavurarak boanmak isteyen bir çift karlkl boanma davas açt. Boanmak isteyen kadn gerekçe olarak einin iddet ve hakaretine maruz kaldn söyledi.

Erkek ise kadnn üzerine düen görevleri yerine getirmediini, evinin ilerini yapmadn, çocuklarla ilgilenmediini, sk sk evini terk ettiini, güven sarsc davranlarnn bulunduunu ifade etti.

Mahkeme; erkein daha fazla kusurlu olduunu kabul ederek taraflarn boanmalarna, kadn yararna aylk 250 TL tedbir, 250 TL yoksulluk nafakasna, kadn lehine 10 bin TL maddi ve 10 bin TL manevi tazminata hükmetti. Erkein maddi ve manevi tazminat taleplerinin reddine karar verildi.

Habertürkte yer alan habere göre verilen hüküm erkek tarafndan; kusur belirlemesi, kadnn kabul edilen boanma davas, reddedilen tazminat talepleri ve aleyhine hükmedilen nafaka ve tazminatlar yönünden istinaf edildi. Bölge adliye mahkemesi de erkein istinaf bavurusunun esastan reddine karar verdi. Karar temyiz edilince konu Yargtay 2. Hukuk Dairesine tand.

TARAFLAR ET KUSURLU, KADINA TAZMNAT ÖDENMEZ

Aile Mahkemesince daval-davac kadna kusur olarak yüklenilen üzerine düen görevleri yerine getirmeme, evinin ilerini yapmama, çocuklarla ilgilenmeme, sk sk evini terk etme ve güven sarsc davranlarda bulunma vakalar istinaf kanun yoluna bavurulmayarak kesinletii hatrlatld.

Kararda öyle denildi:

stinaf kanun yoluna bavuruda bulunan erkek aleyhine ilk derece mahkemesince kusur olarak yüklenilmeyen hakaret etme ve eini evden kovma vakalarnn da kusur olarak yüklenilmesi mümkün deildir. O halde, ilk derece mahkemesince davac-daval kadna yüklenen ve istinaf kanun yoluna bavurulmakszn kesinleen kusurlu davranlara kar daval-davac erkein üzerine düen görevlerini yerine getirmeme, evine bakmama, evinin ihtiyaçlarn karlamama ve eine fiziksel iddet uygulama eklinde gerçekleen kusurlar nazara alndnda, boanmaya sebebiyet veren olaylarda taraflarn eit kusurlu olduunun kabulü gerekir. Bu husus gözetilmeden yanlgl deerlendirme sonucu davac-daval erkein ar kusurlu olduunun kabulü doru olmam ve bozmay gerektirmitir. Boanmaya sebebiyet veren vakalarda taraflar eit kusurludur. Boanmaya sebep olan olaylarda eit kusurlu e yararna maddi ve manevi tazminata karar verilemez. Daval-davac kadnn maddi ve manevi tazminat isteklerinin reddine karar vermek gerekirken, hatal kusur belirlemesinin sonucu olarak yazl ekilde hüküm kurulmas doru olmayp, bozmay gerektirmitir.

Ana Sayfaya Git