Evden Çıkan Yok!

Tüm Türkiye'yi etkisi altına alan sıcak hava dalgası Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde de yaşamı olumsuz etkilerken, vatandaşlar özellikle güneşin kavurduğu saatlerde dışarı çıkmamaya özen gösteriyor.

Haberler 02.07.2017 - 09:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tüm Türkiyeyi etkisi altna alan scak hava dalgas Güneydou Anadolu Bölgesinde de yaam olumsuz etkiledi.

Vatandalar 40 dereceyi aan scakta özellikle günein etkili olduu saatlerde dar çkmamaya özen gösteriyor.

Diyarbakr Meteoroloji 15. Bölge Müdürlüünden alnan bilgiye göre, bölge genelinde geçen hafta ortalama 40 derece düzeyinde seyreden scaklk tüm illerde artt.

Scaklk dün Diyarbakr ve anlurfada 43, Batmanda 40, Siirtte 38, Mardinde 37 ve rnakta 35 derece olarak ölçülürken, yarn anlurfada 45, Diyarbakrda 44, Batmanda 42, Mardinde 40, Siirtte 41 derece olmas bekleniyor.

Uzmanlar, yüksek scaklklardan dolay vatandalarn yaanabilecek olumsuzluklara kar dikkatli olmasn isterken, scak havadan bunalan vatandalar, klimal mekanlarda oturmay ve günein etkili olduu saatlerde dar çkmamay tercih etti.

Ar scaklar dolaysyla il ve ilçe merkezlerindeki cadde ve sokaklar özellikle öle saatlerinde adeta boald.

Diyarbakrda vatandalar tarihi Sur diplerinde gölgede serinlemeye çalrken, çocuklar süs havuzlarna akn etti.

Sur ilçesinde bulunan Anzeledeki süs havuzlarna giren çok sayda çocuk, bir yandan serinlerken bir yandan da arkadalaryla oynayarak elendi.

Baz vatandalar ise güneten korunmak için emsiye ile dolat.

- Mardin

Mardinin Kzltepe ilçesinde de çobanlar kavurucu scaktan bunalan hayvanlarn sulama kanalnda serinletti.

Hayvanlarnn sulama kanalnda serinlemesini salayan Ramazan Kzl, scaktan bunalan koyun ve keçilerinin bu sayede rahatladn söyledi.

Kzl, 15 yldr hayvanclkla uratn ve yaz aylarnda anzlarn yaklmas nedeniyle otlatma sorunu yaadklarn belirterek, 45 derece scakln altnda hayvanlar otlatmaya çalyoruz. Hayvanlarla uzun süredir uratm için bunaldklarn dillerini çkardklar zaman anlyorum. Koyun ve keçileri sulama kanalna koyuyorum. Kendi ellerimde yüzlerine ve vücutlarna su dökerek, onlar serinletmeye çalyorum. dedi.

- Siirt

Siirt Meteoroloji l Müdürü Onur Bal, yurtta scaklklarn hissedilir derecede arttn, baz il ve ilçelerde scaklklarn son yllarn en yüksek deerlerine ulamasnn beklendiini söyledi.

Vatandalarn scak havaya kar dikkatli olmas gerektiini ifade eden Bal, Ar yüksek scaklklarn meydana getirecei olumsuzluklara kar bata yallar, çocuklar ve kronik hastal olanlar olmak üzere vatandalar dikkatli olmal. Güne nlarnn dik geldii 10.00-16.00 saatlerinde güne nlarna direkt maruz kalmamalar hususunda dikkatli olmalar ve scaktan korunmak için gerekli önlemleri almalar büyük önem tamaktadr. dedi.

Scak hava dolaysyla kentte baz sokak hayvanlar, aaçlarn altnda ve park halindeki araçlarn altnda serinlemeye çalt.

Scak havalara ramen çalan demir ustas Frat Honaz, yaklak 80 derece scakla ramen çalmak zorunda olduklarn belirtti.

çocuklarna bakmak için çalmaya mecbur olduunu aktaran Honaz, çaltmz zaman deil, ii braktmz zaman scakl hissediyoruz. Atein önünde çalmama ramen scakl hissetmiyorum. dedi.

Vatandalardan Hayrettin Ayk da köyde yaadn, günein altnda tarlada çalrken, her yarm saatte balarna su dökmek zorunda kaldklarn kaydetti.

çay bahçesi iletmecisi Mehmet Benek de, gün içerisinde belirli aralklarla süs havuzundaki su ile elini ve yüzünü ykarak serinlemeye çaltn aktard.

Ana Sayfaya Git