Evlatlarımızı dağ için büyütmedik!

Annelerin oturma eylemi 12'inci günde devam ederken, 3 ailenin daha gelmesiyle sayısı 28'e çıktı. Aileler "evlatlarımızı dağa çıkarsınlar diye büyütmedik" diyerek tepki gösterdi.

Haberler 14.09.2019 - 10:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda ailelerin, kayp çocuklarnn bulunmas için HDP il binas önündeki oturma eylemi 12inci günde de devam ediyor. Dün 3 ailenin daha gelmesiyle oturma eylemindeki aile says 28e çkt. Daa kaçrldn iddia ettikleri kayp oullar Tuncay Bingölün (19) stanbuldan gelen ailesi evket ve Fatma Bingöl çifti, Diyarbakrn Hani ilçesinde 2015 ylnda daa kaçrlan olu Fatih Demir (24) için gelen anne Sevdet Demir (55) ve 2015 ylnda Bitliste kaçrlan olu Yeti Topun (23) annesi Saliha Mert (42) ile birlikte HDP önündeki dier ailelere katld. Bitlisten gelen anne Saliha Mert, olunun 2016 ylnda öldürüldüünün haberini aldn ifade ederek, bu habere inanmad söyledi. Mert, Olumu istiyorum. Olumun öldürüldüünü söylediler. Ben inanmyorum. Eer olum ölmüse cenazesini nerede? dedi.

stanbuldan ei ve çocuuyla gelen 43 yandaki Fatma Bingöl de 5 yl önce 14 yanda daa kaçrlan olu Tuncay Bingöl için oturma eylemine katld.

5 çocuk annesi Bingöl, aslen Erzurumlu olduklarn, 5 yldr olundan haber alamadklarn söyledi.

Olunun sabah, i aramaya gidiyorum diyerek evden çktn, bir daha da dönmediini ifade eden Bingöl, olunu aradklarn ancak ona ulaamadklarn aktard.

- Kimsenin hakk yok çocuklarmz bizden almaya

Olum sahipsiz deil, sürekli onu aryorum. Elimden ne geliyorsa yaparm, gerekirse canm da veririm. Partiden bize, çocuunuzu merak etmeyin orada diyorlar. Ama hiçbir haber alamyoruz. diyen Bingöl, öyle konutu:

Arnavutköy ilçesinde HDP binas var. çocuum oradan gönderildi. 9 yandayken çocuumu Taksimde eyleme, yürüyüe götürmüler. çocuklar yoldan çkarmaya kimsenin hakk yok. çocuklarmz daa çkarsnlar diye büyütmüyoruz. çocuklarmz ölüme göndermek istemiyoruz. çocuklarmzn kimseye zarar vermesini istemiyoruz. Biz bunun için büyütmüyoruz çocuklarmz. Kendi halinde kt kanaat geçinen insanlarz. Kimseyle sorunumuz yok. Bir evlad kaybetmek çok zor. çocuumun askere zarar vermesini istemiyorum. Kimsenin yetkisi buna yok. Allahn verdii can Allah alr. Artk bu kötülük ortadan kalksn. Artk kimse kimseyi öldürmesin. Evlatlarmz ölmesin. Evlatlarmz ölsünler diye yetitirmedik. Kimsenin hakk yok çocuklarmz bizden almaya.

Baba evket Bingöl de olunun HDP tarafndan kandrlp daa kaçrldn belirtti.

Partinin il binas önünden ayrlmayacan dile getiren Bingöl, Her HDP binasna gittiimde dadadr ama nerede olduunu bilmiyoruz diyorlar. Dada olduunu biliyorsun, nerede olduunu da biliyorsun niye söylemiyorsun? Olum 14 yandayd. çocuumu istiyorum. Her kim çocuumu kandrdysa onlarn da cezasn çekmesini istiyorum. Cezasn devlet versin. Benim çocuum gitmi, bakasnn çocuu gitmesin. Bu adamlar tutuklansn. Benim içim yanyor, bakasnn yanmasn. ifadelerini kulland.

Hani ilçesinden 4 yl önce kaçrlan çocuk

Diyarbakrn Hani ilçesinden 4 yl önce 19 yandayken daa kaçrlan olu Fatih Demire kavuma ümidiyle oturma eylemine katlan Sevda Demir, çocuunun daa kaçrlmasndan HDPyi sorumlu tuttuunu belirtti.

Olundan 4 yldr haber alamadn ifade eden Demir, (HDP ve PKK) Onlara lanet olsun. Allah onlara en büyük cezay versin. Bizden ne istiyorlar? çocuklarmz daa niye götürüyorlar? çocuklarmz istiyoruz. Olumu istiyorum. Biz onlar (HDP) sevmiyor, onlar desteklemiyoruz. Allah kahr perian etsin. diye konutu.

Oluna kavumak için elinden gelen mücadeleyi vereceini dile getiren Demir, oluna seslenerek, Fatih olum eve gel. Olum bizim onlarla alakamz yok, ayn davada deiliz. Olum ben senin için buraya gelmiim. Ey cierim çk gel. Kimse seni kandrmasn. Hadi gel olum, kurtul onlardan. ifadelerini kulland.

14 yanda iken kaçrld

stanbulda 2015 ylnda 14 yandayken HDPliler araclyla kaçrlarak daa götürülen olu Yakup için eyleme katlan anne Saliha Edizer, 9 Eylülde katld eylemi oluna kavuuncaya kadar sürdüreceini söyledi.

Kendi isteiyle eyleme katldn belirten Edizer, HDPlilerin çocuunu kandrdn, bu nedenle onlardan evladn getirmesini istediini anlatt.

çocuu getirilinceye kadar eylemine devam edeceini dile getiren anne Edizer, Olum 15 gün boyunca seçim döneminde HDP için çalt. Seçim çalmalarndan sonra HDPnin bürosuna gitti. Oradan da onu kandrarak PKKya gönderdiler. çocuumu istiyorum. çocuum gelmeyinceye kadar buradan kalkmayacam. Eylemim devam edecek. Anneleri gördüm, burada eylemdeydiler. Ben de katlmak istedim. ifadelerini kulland.

- Yüreim paramparça oldu

Daa 14 yandayken kaçrlan kz Mekiye Kaya için oturma eyleminde yer alan Hüsniye Kaya (55) da 8 gündür oturma eyleminde bulunduunu, kzndan hiç haber alamadn söyledi.

Eylemlerini çocuklarna kavuuncaya kadar sürdüreceklerini ifade eden Kaya, Hastaym. Artk dayanamyorum. Yüreim paramparça oldu. Kzma kavuuncaya kadar buradan ayrlmyorum. diye konutu.

- Olum sadece rüyalarma giriyor

Bugün eyleme katlan Sevda Demir de 4 yldr olu Fatih Demirden haber alamadn vurgulad.

Bizimkileri niye gönderdiler. Kendi çocuklarn göndersinler. Niye benim olumu gönderdiler? 4 yldr cierim yanyor. Uyuyamyorum. Hep gözya döküyorum. Hiç haber alamadm. Olum sadece rüyalarma giriyor. diyen Demir, eylemine sonuna kadar sürdüreceini kaydetti.

Fatma Akku da kz 15 yandaki Songül Akku için eyleme katldn anlatarak 2015ten bu yana evladndan haber alamadn, 4 gündür eylemde bulunduunu aktard.

Hiçbir annenin keyfinden buraya gelmedii dile getiren Akku, kiminin olu kiminin kz kiminin yeeni kiminin torunu için eylemde olduunu belirtti.

Olu Yeti için eyleme katld

stanbuldan gelerek, 4 yl önce 18 yanda daa kaçrlan olu Yeti için oturma eylemine katlan anne Saliha Mert, yapt açklamada, çocuunun daa kaçrlmasnda HDPnin arac olduunu öne sürdü.

Olumu 2015 ylnda kaçrdlar. Önce, Olun çatmada öldü. dediler. Cenazesini isteyince de, Suda kayboldu. dediler. Ben aramaya devam edince, Olun ölmemi, yaral kurtulmu ama nerede bilmiyoruz. dediler. ifadelerini kullanan Mert, öyle konutu:

Niye kullanyorlar gençleri? Allah cezalarn versin inallah. Bizim çektiimiz acy bir Allah bilir. çocuklar annesinin kucandan alp dalara götürüyorlar. çocuumu versinler.

Ana Sayfaya Git