Evler turizme kazandırılıyor

Sur ilçesinde bazalt taştan yapılan avlulu evler devlet desteğiyle yöre mimarisine uygun restore edilerek, işletmeye dönüştürülüyor.

Haberler 22.03.2019 - 09:51 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tarihi Diyarbakr evleri devlet desteiyle restore edilerek turizme kazandrlyor.

Diyarbakrn merkez Sur ilçesinde bazalt tatan yaplan, bir dönem kalabalk ailelerin yaamn sürdürdüü avlulu evler, devlet katksyla yöre mimarisine uygun restore ediliyor.

Kültür ve Turizm Bakanlnn sunduu proje ve onarmn yan sra TOKden de kredi destei alan vatandalar, öz sermayelerini de katarak, mülkiyeti kendilerine ait olan evlerini yaamla yeniden buluturuyor.

Turizmin canland ilçede restorasyonu tamamlanan evler kafeterya, restoran olarak yerli ve yabanc turistleri arlarken, konuklarn tarihe yolculua çkaryor.

- Turizm için ideal bir yatrm

Evini devlet desteiyle restore ederek iletmeye veren brahim Ezilmez, yapt açklamada, evinin restorasyondan önce çok kötü durumda olduunu söyledi.

Tescilli tarihi evini TOKden ald düük faizli uzun vadeli 160 bin lira kredi katksyla yaklak 400 bin liraya restore ettiini anlatan Ezilmez, evinin turizme kazandrlmasndan mutluluk duyduunu belirtti.

Ezilmez, evin tapusunun kendisine ait olduunu ancak bu tarihi yaplarn devletin ve halkn da mal olduunu bildirerek, Yaptmz turizm için ideal bir yatrmdr. Tarihi evlerin tümünün restorasyonunun yaplmasn ve turizme kazandrlmasn isteriz. Yeter ki; masraf edilsin, can gönülden çallsn ve aslna uygun restore edilsin. dedi.

Surun dünya mirasnda yer alan önemli bir ilçe olduunu aktaran Ezilmez, Surdaki çalmalar düündüümüz gibi sonuçlanrsa buras Türkiyede turizmin kalbi olur, buras güllük gülistanlk olur. ifadelerini kulland.

- Cumhurbakanmz Sura büyük önem veriyor

Devletin Sura yapt yatrmlardan duyduu memnuniyeti dile getiren Ezilmez, öyle konutu:

Cumhurbakanmz Sura büyük önem veriyor. çok sayda yatrm var. Suru canlandrmak, turizme kazandrmak, burann ekonomisini canlandrmak istiyor. Vatanda olarak gerekli yatrm yaptk. Cumhurbakanmzdan tek bir isteimiz var turizm belgesi alabilmemiz için kolaylk salanmas.

- Yarnlarmz için çocuklarmz için güzel eserler brakmay istiyoruz

Doduu evini yaamla buluturmak için çalma yürüten eyhmus Güzel de zaman içinde tahribata urayan evinin restore edilmesi amacyla hazrlad projenin onaylanmasnn ardndan ie baladn söyledi.

Yaklak 1,5 yldr çalmalarn sürdüünü, yl sonuna kadar restorasyonun tamamlanmasn umut ettiini dile getiren Güzel, amaçlarnn kente güzel bir eser kazandrmak, gelen turistleri güzel ekilde arlamak olduunu vurgulad.

Sura yaplan çalmalarn hzl ekilde devam ettiine deinen Güzel, Sonuçta her ey Diyarbakr için. Burann tarihiyle ilgili herkesin elini tan altna koymas gerektiini düünüyorum. Bizler faniyiz, eserler yerinde kalacak. Yarnlarmz için çocuklarmz için güzel eserler brakmay istiyoruz. Bu açdan biz de özen gösteriyoruz. Devletin Sura yaklam çok iyi ve gereken yaplyor. ifadesini kulland.

Güzel, Sur halk olarak da ellerinden gelen gayreti esirgemediklerini, evinin restorasyon maliyetinin yaklak 650 bin lira olduunu aktararak, Bakanlktan 80 bin lira hibe, TOKden 160 bin lira kredi destei alarak ie baladn kaydetti.

Kentte restore edilmeyi bekleyen çok sayda evin bulunduunu anlatan Güzel, bu evlere yönelik yaplacak çalmalar için insanlarn tevik edilmesinin önemine deindi.

Güzel, Diyarbakrn tarihine sahip çkmak gerekiyor. u anda turizm için hazrlk yaplyor. Gün gelecek buras parmakla gösterilecek bir ehir olacak inallah. dedi.

- Geçmie merak balad

letmeci Ahmet enyiit, böyle bir mekann turizme kazandrlmas için çok çaba harcandn aktard.

Kentin gelenek ve göreneklerinin geçmite bu evlerde yaatldna dikkati çeken enyiit, yerli ve yabanc turistlerin bu mekanlar merak ettiini söyledi.

Geçmite birkaç ailenin bir arada yaad bu evlere ilgi gösterildiini dile getiren enyiit, Bu evlerde her tan kendine göre bir anlam var. nsanlar bu gelenei örenmek için geliyor. nsanlar modern yaam tercih etti ama geçmie bir merak da balad. ifadelerini kulland.

enyiit, tarihi evlere yönelik büyük talebin olduunu anlatt.

Müterilerden zzet Akdamar, kent için bu tarihi yaplarn turizme kazandrlmasnn önemli olduunu söyledi.

Herkese bu yaplar görmelerini tavsiye eden Akdamar, Keke bu restorasyon çalmalar yllar önce yaplm olsayd. diye konutu.

Akdamar, Diyarbakrn bu çalmalar hak ettiini vurgulayarak, Restorasyonlar ve devletin bu yönde adm atmas, Surun tekrar halka açlmas güzel. nsanlar imdi Diyarbakr konuuyor. eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git