Evleri Sırtlarında

Diyarbakır’ın Bağlar ilçesi Karacadağ bölgesine çeltik hasadı için gelen mevsimlik işçiler, hayatlarını idame ettirebilmek için evlerini sırtlarında taşıyor. Çocuklarıyla birlikte çadırlarda yaşayan işçiler, yılın sadece 3 ayını kendi köylerinde geçiriyor.

Haberler 10.10.2017 - 10:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn merkez Balar ilçesi ile anlurfann Siverek ilçesi arasnda bulunan Karacada bölgesindeki Ziyaret köyünde çeltik hasad balad. Hasat, Kahramanmaraa bal Gölpnar köyünden gelen mevsimlik tarm içilerinin ekmek kaps oldu. Kent kent gezerek, evlerini srtlarnda tayan ve kurduklar çadrlarda çocuklaryla birlikte yaayan tarm içileri, hayatlarn idame ettirebilmek için hasatta çalyor. Yln çeitli dönemlerinde Diyarbakr, Amasya, Nide ve Adanada çalan içiler, sadece 3 ay köylerini görüyor.

9 AY ELN LERN YAPIYORUZ

Eiyle birlikte uzun yllar sonra mevsimlik tarm içisi olarak yollara dütüünü ve içerisinde bulunduklar durumun zorluklarn anlatan 4 çocuk annesi Sultan Parladomu, çocuklardan biri okuyor ikisi de burada çalyor. Eim okul servisçilii yapyordu bu sene anlaamadlar. Okul servisine gittii zaman parasn vermiyor irket sahibi. imdi çeltik biçiyor adamlar. Biz de burada 60 kiinin yemeini yapyoruz. Gece saat 20.00-21.00e kadar çalyoruz. 3 ay falan kendi köyümüzde kalyoruz, sebze falan yetitirmek için. Ondan sonra hep böyle elin ilerindeyiz dedi.

RÜZGARIN SESNDEN UYUYAMIYORUZ

Geceleri rüzgar sesinden uyuyamadklarn, sabah kadar ylan, kirpi, inek gibi hayvanlarn çadrlara geldiini anlatan Parladomu, çadr hayat böyle. Geceleri çok souk. Kendimizi idare ediyoruz ükürler olsun. 20 yl oldu herhalde ben el iine gitmezdim, eim giderdi sürekli. çocuklarla biz arada bir gidiyorduk önceden. çocuklar burada üüyor 15-20 gün daha buradayz diye konutu.

HTYACIMIZ OLDUU çN GELDK

çocuklarnn masraflarn çkarmak için gelen çalmaya geldiklerini anlatan Börü Derebeyi, muhtaç olduklar için yollar dütüklerini belirtti. Tarladan dönecek olanlarn yemeklerini yaptklarn söyleyen sekiz çocuk annesi Derebeyi, unlar kaydetti:

htiyaç olmasa gelmezdik. Burada biz kendimiz yemek yapyoruz arkadala birlikte, bulak ykyoruz, su styoruz. çiler geldiler mi banyolarn yapyorlar. Dierleri de elek çekiyor, orak biçiyor. l il geziyoruz. Yol uzak oldu mu çadrlarmz srtmzda tayoruz. Getirip kuruyorlar, rezillikle, perianlkla günlerimiz geçiyor.

KOLUMUZUN KAZANCINI YYECEZ BAKA çIKARI YOK

Sekiz çocuundan üçünün evlendiini ikisinin de okuduunu belirten Derebeyi, Tarm içileri en fazla Amasyaya giderler orada 10 ay kalrlar. Orada bahçe, sebze ii yaparlar. Oullarmz asker, kzlarmz kocaya gidiyor biz öyle dada yayoruz. yok sigorta yok. Ne yapacaz? Kolumuzun kazancn yiyeceiz. çalacaz 40, 50, 60 liraya, kafamz topraa inene kadar devam edeceiz eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git