Eylem parti faliyeti değil

Hakkari Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma kapsamında 4 Kasım 2016 tarihinde tutuklanan ve yargılandığı davada 10 yıl hapis cezasına çarptırılan HDP Hakkari Milletvekili Selma Irmak'a verilen cezanın gerekçeli kararı açıklandı. Diyarbakır 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nin gerekçeli kararında, Irmak'ın eylemlerinin siyasi parti faaliyeti olarak değerlendirilemeyeceği belirtildi.

Haberler 27.12.2017 - 09:10 Son Güncelleme : 27.12.2017 - 09:11

HDP Hakkari Milletvekili Selma Irmak, Hakkari Cumhuriyet Basavclnn yürüttüü soruturma kapsamnda 4 Kasm 2016 günü tutukland. Irmak hakknda terör örgütü yöneticilii ve 6 kez terör örgütü propagandas yapma suçundan 52.5 yl hapis cezas istendi. Selma Irmak, güvenlik gerekçesiyle Diyarbakra nakledilen davada 10 yl hapis cezasna çarptrld. Irmak Toplant ve Gösteri Yürüyüleri Kanununa muhalefet etmek suçundan beraat ettiren ve tutukluluk halinin devamna karar veren Diyarbakr 5inci Ar Ceza Mahkemesi, gerekçeli kararn açklad.

DOKUNULMAZLIKLAR USULÜNE UYGUN KALDIRILDI

HDP milletvekillerinin yasama dokunulmazlnn TBMM tarafndan usulüne uygun kaldrlmad, bu nedenle de yarglanamayacaklar iddialarna ilikin açklamalar da yaplan gerekçeli kararda, öyle denildi:

Sann dokunulmazln Anayasaya eklenen geçici 20nci madde ile kaldrlm olmas ve belirtilen düzenlemenin Anayasa deiiklii suretiyle yaplm olmas ve ayn statüdeki normlarn birbirine aykr düzenlemeler getirmesi durumunda, bunun Anayasaya aykrlk olarak deil, birbirinin istisnas eklinde düzenleme addedilmesinin gerekmesi nedeniyle sann dokunulmazlnn 6718 sayl yasa ile Anayasaya eklenen geçici 20nci madde ile kaldrld kanaatine varlmtr.

DURUMADA BULUNMASI GÜVENL AçISINDAN TEHLKE

Sann Ses ve Görüntü Biliim Sisteminden (SEGBS) savunmasn etkin bir ekilde yapt ifade edilen kararda, limizde meydana gelen terör olaylar gözetildiinde, sann mahkemede bizzat bulunmasnn kendi güvenlii açsndan tehlike oluturmas, daha önce ayrntl sorgusunun yaplmas, sana SEGBS ile durumaya katlma imknnn salanmasna karn, SEGBS ile durumaya katlmak istemediini beyan etmesi nedeniyle bizzat durumaya katlmas talebinin reddine karar vermek gerekmitir denildi.

5 GÜNLÜK SAVUNMA SÜRES YETERL

Irmakn avukat Erhan Ürkütün bilirkii raporuna kar savunmak yapmak için süre talebinin reddedilmesinin gerekçesini açklayan mahkeme heyeti, unlar kaydetti:

Sank müdafii, 3 Kasm 2017 tarihli celsede bilirkii raporuna kar beyanda bulunmak üzere süre talep etmi, raporun 30 Ekim günü UYAPa taranm olmas, raporun daha önce yaplan çeviriden farkl olmamas, sank müdafiinin ilk kez karlat bilgi ve belge olmamas, sank müdafiinin daha önceki çeviriden farkl bulunmayan bilirkii raporuna kar beyanda bulunmak üzere yeterince süresinin bulunmas nedeniyle yarglamann sürüncemede kalmasn sonuçlayacak bu talebin reddine karar vermek gerekmitir.

EYLEMLER SYAS PART FAALYET OLARAK DEERLENDRLEMEZ

Sank Selma Irmakn çounluu konuma ve basn açklamalarndan oluan 18 ayr eyleme katld, ancak bunlardan 3 eylemin suça konu olmad belirtilen kararda, 15 eylemin terör örgütü propagandasna dönütüü kaydedildi. Kararda, sann eylemlerinin siyasi parti faaliyeti olarak deerlendirilmesi mümkün olmadndan, eylemlerin terör örgütü propagandasna dönüen örgütsel eylemler olduu ifade edildi. Irmakn baz konumalarnn sözde direnie çarda bulunmas dikkate alndnda, amacnn terör örgütünün iddet içeren faaliyetlerini merulatrmak olduu ve konumann bütün halinde örgütsel eylem olduu vurguland. Irmakn, terör örgütünün hendek eylemlerini öz savunma olarak nitelendirmesi ve ayr devlet kurma talebini dile getirmesinin dikkate alnmas gerektiini kaydeden mahkeme heyeti, gerekçeli kararda u ifadeleri kulland:

PKK terör örgütünün öz yönetim ilan sonras kazd hendeklerin Kürtçe dilinin sözde özgürlemesi ile herhangi bir alakasnn bulunmayp, dilin özgürletirilmesi kisvesi altnda sann terör örgütünün hendek faaliyetlerini merulatrmaya çalmas, konuma içeriinde yine canl kalkan olma çarsnda bulunmas dikkat çekmitir.

TERÖR ÖRGÜTÜNÜ YÖNETTNE DAR DELL YOK

Irmakn 15 eyleminden 9unun, Sur operasyonlarnn devam ettii döneme denk geldii belirtilen kararda, propagandaya dönüen eylemlere katlm, eylemlerdeki süreklilik, çeitlilik ve sklk gözetildiinde, suçun Terör örgütüne üye olmak olarak vasflandrld kaydedildi. Cumhuriyet savcsnn, Selma Irmakn Terör örgütü yöneticisi olmak suçundan cezalandrlmasn istedii belirtilen kararda, sann terör örgütünde karar alp emir ve talimat vererek örgütü yönlendirdiine dair somut delil elde edilemedii vurguland.

MAHKEME: YASAMA FAALYETNDEN ALIKONULMADI

Mahkeme heyeti, Irmakn hapis cezasnn onanmas durumunda Türkiye Büyük Millet Meclisi üyelii ile seçme ve seçilme hakknn da aralarnda bulunduu baz haklardan mahrum braklmasna karar verildiini belirtti. Mahkeme heyeti, sann tutuklukta geçirdii süre gözetildiinde tutuklama tedbirinin ölçülü olmas ve adli kontrolün yetersiz kalmas, tutuklama karar verildikten sonra geçen süre göz önünde bulundurulduunda adil yarglanma hakknn ihlal edilmesinin yahut uzun tutukluluk durumunun söz konusu olmamas, bu nedenle sann Meclis çalmalarndan uzun süre mahrum braklmak suretiyle yasama faaliyetinden alkonulmam olmas gözetilerek, tutukluluk halinin hükmen devamna karar verildii belirtildi.

Ana Sayfaya Git