Ezidiler 40 yıl sonra Avrupa'dan köylerine döndü, yolları taşlarla kapatıldı

Mardin'in Nusaybin ilçesine bağlı Kaleli Mahallesi'ni, terör olayları nedeniyle yaklaşık 40 yıl önce terk ederek, çoğunluğu Almanya ve Belçika'ya yerleşen Ezidiler, bölgede sağlanan huzur ve güven ortamı ile birlikte ana vatanlarına dönme kararı aldı.

Haberler 25.05.2022 - 00:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

100 aile yeni villa tarz evler, ibadethane ve sosyal tesis ina etmek için çalmalara balad. Süryani vatandalarn yaad komu Taköy Mahallesi halk tapulu arazileri olduu iddiasyla 4 kilometrelik Kaleli yolunu büyük talarla kapatnca köyde inaat ve onarm çalmalarna balanamad. Ezidiler avukatlar araclyla suç duyurusunda bulunarak kapatlan yolun veya baka yeni bir yolun açlmasn istedi.

TAPULU OLSA BLE HUKUKA AYKIRI

Avukat Ömer Demir, Taköylülerin iddiasnn bir yönüyle doru olduunu ama yöntemlerinin yanl olduunu belirterek, unlar söyledi:

Kaleli köyü sakinlerinden birisinin rahatszlanmas, Allah korusun kalp krizi geçirmesi veya beyin kanamas geçirmesi durumunda bunlarn hastaneye yetitirilmesi çok ciddi skntlara neden olacaktr. Yolun tekrar açlmas için Büyükehir Belediyesine bavuru dilekçesi verdik. Taköylülerin iddialar doru aslnda, fakat öyle bir hususu da belirtmek isterim; Kaleli Köyü ile Taköy snrlar içerisinde kalan belli bir bölgede kadastro çalmalar yapld srada Kaleli köyü sakinleri Avrupada yaamaktaydlar. Aslnda u anda kapatlan yol yüzyllardr patika yol olarak kullanyordu ve geçi o yoldan Kaleli köyüne doru salanyordu. Kaleli köyü sakinleri, kadastro çalmalar srasnda hazr bulunmadklar için herhangi bir müdahalede, herhangi bir itirazda bulunamadlar. Aslnda bu yol Büyükehir Belediyesi tarafndan yapld. Büyükehir tarafndan yapld için de ayet Taköy sakinleri yolu kapatmak yerine Büyükehir Belediyesine kamulatrmasz el atma davas açabilirdi ve bu tapulu bölgelerin karl olan bedeli dava yoluyla talep edebilirlerdi ama bunu yapmadlar. Bu yol, geçi yolu olarak yüzyllardr kullanlmaktayd. Bu yol son bir haftadr kapatld. Gerçekten biz de sebebini merak ediyoruz ve biz bunun sebebini Taköy sakinlerine sorduumuzda; o yolun belli noktalarnn tapulu olduunu ileri sürdüler. Biz de tapulu olsa bile bu yol kapatmann hukuka aykr olduunu dile getirdik ve bu hususta suç duyurusunda bulunduk.

EN AZ 100 VLLA PROJEMZ VAR

Ailesiyle birlikte 17 yandayken Almanyaya göç eden ve Kaleliye geri dönen Fayik Kaleli (52), Bizim köyümüz terör nedeniyle 1989 ylnda tamamen boald. Yüzde yüze yaknmz Avrupada yayor. Köylüler olarak, köye dönü karar aldk. Bu son olay da bizim komu köy, yolumuzu kapatt. Bizim amacmz buraya atalarmzdan kalan yerlerimize geri dönmek. Yeniden bural olmak istiyoruz. Bu imkanlar da bize devlet salayabilir, salayacak da ama çevre köyler bundan biraz rahatszlar. Yeni ev ina etmek için hazrlk yapyoruz. En az 100 villa projede var. Köylülerimiz bu villalar yapmaya karar vermitir diye konutu.

VATAN HASRET HER EYDEN ÖNCELKLDR

Köye dönen zzettin Yalçn da ailesiyle birlikte 1989da Avrupaya göç ettiklerini ifade ederek, unlar söyledi:

Bu köyde atalarmz, dedelerimiz, babalarmz yaamtr. Tekrar köyümüze dönü karar aldk. Tabi devletin yardmyla, köyümüzü yeniden ina etmeye çalyoruz. nan ki vatan hasreti her eyden önceliklidir. nsan bu kadar sene yabanc ülkede, yabanc bir memlekette yaasa bile insan doduu yeri, büyüdüü yeri unutamaz. Taköylüler bizim yolumuzu kapattlar. Bizim köye giri çk kapatmlar. Girip çkamyoruz. Biz de gördüünüz gibi bu güzel köyü ina etmeye çalyoruz, devletin u anda mevcut durumda yardmc olmas için ricada bulunduk. Bu konuda biz devletimizden, gerekli mercilerden yardm istiyoruz. Bize sahip çksnlar, biz bu devletin fertleriz, vatandalaryz.

TAPULU ARAZM OLMASA BAKASININ YERNE GREBLR MYM?

Süryani Taköyde yaayan Gevriye Aslan ise, Tapulu arazim olmasa bugün ben bakasnn yerine girebilir miyim? Kii geldi, yapt tarlasn. Eve kadar da birileri yapt, tapulu arazisidir. baka bir eye girmedi, giremez zaten. Yolu devletler yapar, ne ben ne de siz. Yarn devlet buraya geldii zaman, atyorum 100 metredir, bu 100 metrenin eni boyu vesairesi bu kadardr ben veriyorum dese, benim en fazla itiraz hakkm olur. O itiraz hakkm kullanrm. Devlet ona ramen ben bu yolu yapyorum derse o baka. Bakn oradan BOTA yolu geçiyor, doal gaz borular geçiyor. Hala mahkemeliiz ama devlet geldi yapt diye konutu.

Ana Sayfaya Git