Ezidilerin kampı taşınıyor

IŞİD'in Sincar'ı ele geçirmesinin ardından Diyarbakır’a kaçan Ezidilerin barındıkları piknik alanı, koşullarının yetersiz olması yüzünden boşaltılıyor. Ezidiler, kendilerinin seçtikleri bir mülteci kampına nakledilecekler. Bir daha Sincar'a dönemeyeceklerini söyleyen Ezidilerin esas hedefledikleri yer ise Avrupa ülkeleri.

Haberler 05.01.2017 - 09:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Musulun Sincar ilçesinin 3 Austos 2014te ID tarafndan igal edilmesinin ardndan kaçarak Türkiyeye gelen Ezidi Kürtlerin, Diyarbakr Büyükehir Belediyesi tarafndan yerletirildikleri Yeniehir Belediyesine bal piknik alan boaltlyor. Yeniehir Belediyesine kayyum atanmasnn ardndan, Ezidilerin kaldklar alan, AFADa devredildi. Kampn barnma kriterleri tamadn tespit eden AFAD ekipleri tahliye karar ald. Sincarn Kasm 2015te IDden geri alnmasna ramen ülkelerine dönmeyen Ezidiler ise imdi kendi aralarnda ne yapacaklarn tartyor.

Türkiye ülkemiz, Diyarbakr memleketimiz

Yeniehir Piknik Alannda kalan Ezidilerden Ahmet Haci, Türkiye ve Diyarbakrn gösterdikleri misafirperverlikten çok etkilendiini söylüyor. Ancak bir daha engale (Sincar) dönmek istemediklerini belirtiyor:

2,5 seneden beri burada yayoruz. Skntlarmz da oldu güzel zamanlarmz da. Sonuçta çok büyük bir zulme uradk ve kaçarak canmz kurtardk. Allah herkesten raz olsun. Türkiye artk bizim ülkemiz, Diyarbakr da memleketimiz. Artk gittiimiz yerlerde Nerelisiniz diye sorduklarnda biliyorum ki pek çoumuz Diyarbakrlyz diyecektir. Ezidiler, sakin bir millettir, kimseye zararmz dokunmaz. Ancak ID gelip 5 bin insanmz öldürdü. Bir o kadarn kaçrd. Daym ailesiyle birlikte ellerinde tutuyorlar hl. Frsat bulduklarnda telefonla aryorlar bizi. Durumlar çok kötü ve ar ikence altndalar. Psikolojimiz bozuk ve kendimize gelebilmemiz çok zor. Acmz bitmek bilmiyor.

Avrupaya gitmek istiyoruz

Piknik alanndaki yetersizlik nedeniyle baka kamplara nakledilmelerini istiare ettiklerini söyleyen Haci, esas gitmek istedikleri yerin Avrupa olduunu söylüyor.

ID geldiinde yllarca yan yana yaadmz Arap komularmzdan bazlar onlara yardm ettiler ve bizi srtmzdan vurdular. Bu nedenle bir daha engale dönmemiz mümkün deil. çünkü gittiimizde bizi aclarmz karlayacak. AFAD ekipleri burann piknik alan olarak düzenlendii için kamp olarak kullanlamayacan belirttiler. çadrlar kullanm ömrünü tamamlam, su ve altyap skntlar var. Biz de bir heyetle Midyattaki kamp ziyaret edip baktk. Bir süre sonra Malatya ve baka kamplara da bakacaz. Sonrasnda seçtiimiz yere göre nakil gerçekleecek. Ancak bizim gitmek istediimiz yer Avrupa ülkeleri. lk geldiimiz zaman yaklak 6 bin kiiydik. 1150 kii kaldk. Dierleri Avrupaya gittiler. Bizim de gitmek istediimiz yer Avrupa ve Türkiyeden bize bu konuda yardmc olmasn bekliyoruz.

Buraya altk

Diyarbakra ailesiyle birlikte gelen Halef Yusuf da dierleri gibi Avrupaya gitmek istiyor. O zamana kadar eksiklikleri olsa da Diyarbakrdaki piknik alannda kalmak istediini söylüyor:

ID, bizim insanmz kesti, yakt, parçalad. Kaçanlar kaçt, kaçamayanlar zorla kendilerine asker yaptlar. Biz ölümden kaçp geldik ve buras kurtulduumuzu anladmz yer oldu. Onun için Diyarbakr halkna sevgimiz var. Kampta skntlarmz olsa da Avrupaya gidinceye kadar kalmak isterim ben. AFADdan gelenlerle konuup istiare ediyoruz. Bizi zorlamyorlar. Ortak bir yol bulmak için karlkl görüüyoruz. Midyattaki kamp güzel bir kamp, imknlar iyi. Ama rahat dar çkamayz diye endieleniyorum. Bazlarmz zaman zaman Iraka gidip geliyoruz. AFADn kamplarna girdiimizde rahat gidip gelememekten korkuyorum.

Avrupa için kendimizi denize atmak istemiyoruz

Tahsin Haci Musa, Ezidilerin ileri gelenlerinden. Televizyonda izledii mültecilerin dramn hatrlatarak Avrupa için kendilerini denize atamayacaklarn söylüyor:

Geriye dönmemiz mümkün deil, ileriye bakmamz gerekiyor. Kendimize gelmeye ve psikolojimizin düzelmesine ihtiyacmz var. çok büyük bir travma yaadk hepimiz. Onun için ne geriye dönmek ne de Araplarla bir arada yaamak istiyoruz. Bu nedenle Avrupa tek ansmz. Türkiye bize sahip çkt, insanlar ekmeini bölütü. Minnettarz. Kimse bizi istemediimiz bir eye zorlamyor. AFAD ekipleri ile istiare halindeyiz. Bizim için en iyisinin ne olacan tartyoruz. Sonra kamp boaltlacak. Buras AFAD kamp olmad için mülteci statüsünde deiliz. Öyle olunca doktor, ilaç ve baz haklardan yararlanamyoruz. Kalabileceimiz bir kamp bize bu imkn da salayacak. Mülteci kimlii aldktan sonra Avrupaya gidiimiz daha kolaylaacaktr. Yoksa gidip kendimizi denizin suyuna atp boulmak istemiyoruz.

Ezidi heyet kamplar geziyor

Diyarbakrda Ezidilerin kaldklar piknik alan artk AFADn kontrolünde. Alandaki eksiklikleri tespit için çalma yürüttüklerini belirten bölgedeki AFAD yetkilileri her admn Ezidiler ile istiare edildikten sonra ortak kararla atldn belirtiyorlar.

AFAD ekipleri yaptklar çalma sonucu piknik alannda sondaj suyu içildiini, altyapnn ise yetersiz olduunu tespit etmi. K koullarna uygun olmayan çadrlarn üç yldr kullanldn, ayrca kampn dört parçaya bölünerek her bir parçasnn bir belediyenin kontrolüne verilmesi nedeniyle standardn bulunmad belirlenmi.

Ezidiler arasndan kurulan bir heyet de kamplar geziyor. Hangi kamp seçerlerse oraya nakledilmeleri planlanyor.

ID, Musulun Sincar ilçesini ele geçirmesinden bölgede bir katliam yapm, 4 bini akn kiiyi de kaçrmt. Katliamdan kaçarak Türkiyeye gelen yaklak 6 bin Ezidi, bu süre içerisinde Diyarbakrda Yeniehir Belediyesine ait piknik alanndaki çadrlarda kaldlar. Kampn giderleri belediye bütçesinden ve halktan toplanan yardmlarla karland. Yeniehir Belediyesine kayyum atanmasnn ardndan Ezidilerin kaldklar piknik alan da AFADa devredildi.

Ana Sayfaya Git