"Fabrikasyon ürünü olan gıdalardan uzak durmalıyız"

Gıda denetimleriyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Doç. Dr. Mikdat Şimşek, fabrikasyon ürünü gıdalardan uzak durulması gerektiğini belirterek, denetimlerin sıkılaştırılması gerektiğini ifade etti.

Haberler 27.01.2018 - 01:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Gda denetimi ve fabrikasyon ürünlerle ilgili deerlendirmelerde bulunan Dicle Üniversitesi (DÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öretim Üyesi Doç. Dr. Mikdat imek, katk maddelerinin gelecek nesillere verecei zararlara dikkat çekti.

Aldatc reklamlarla insanlar için elzem olarak sunulan ilenmi ve içerisine binlerce katk maddesi konulmu olan baz gdalarn insanlarn salna ciddi zarar verdiini söyleyen imek, gdadaki sahteciliin önüne geçmek için denetimin gerekli olduunu vurgulad.

Tarihi geçmi, krk ve GDOsu deitirilmi gdalardan uzak durulmas gerektiini belirten imek, Dünya Salk Örgütü ayn zamanda Tarm Bakanl tarafnda belirlenen gda kontrol denetim mekanizmalar ve kurulular ad altnda belirlemitir. E kodlar dediimiz kodlar bulunmaktadr. Gdalarn içerisine katlan katk maddelerin neler olduunu ve içeriklerin ne kadar olmas gerektiini ifade edebilmektedir. Bitkililer açsnda incelediimiz de genetii deimi mikro organizmalar akla gelmektedir. Laboratuvar ortamnda bitkililerin genetik yaplaryla uraarak, bunlarn genetii deitirilerek zaman içerisinde piyasaya sürülmeleri ilerde toplumun zararna yol açmaktadr. Mesela çilek, ananas, muz gibi deiik meyve türlerini biz örnek verebiliriz ve bunlara kar tedbirler almamz gerekir. Mümkünse bu meyvelerin salkl bir ekilde alnmas gerekir. Yumurtay aldmz zaman krk veya çatlak ise alnmamz lazm yoksa zamanla zarar görmü oluruz. Bundan dolay bilinçli bir ekilde gda tüketmemiz lazm. dedi.

DENETMLER YETERNCE YAPILMIYOR

Denetimlerin yeterinde yaplmadna dikkat çeken imek, Denetimlerin yeterince yapldna pek inanmyorum. çünkü yurtdnda getirilen deiik ürünlerin uluslararas standartla uygun bir ekilde denetim cihazlarndan geçirilerek denetlenmesi ve o ekilde insanlarmzn huzuruna sunmas gerekir. Alnan gdalarn ne derecede salkl olduunu nereden biliriz. Bunun tarafsz bir ekilde gerçekten denetlenmesi lazm. Ama bunun ötesinde asl hedefimiz olan helal gda alanna yönelmemiz lazm. Bu iin fabrikatörü, üreticisi ve tama iiyle uraanlar bunlarn tümünün slami, kurallar içerisinde i birliinde bulunarak bir sertifika düzenlemesi ve bunlarn üretiminin yaygnlamas ayn zamanda GDOlunun da ikinci plana kalmasna yola açar. Gda zehirlenmesinin olumasna da engel olabilirler. ifadelerini kulland.

FABRKASYON ÜRÜNÜ OLAN GIDALARDAN UZAK DURMAMIZ LAZIM

Fabrikasyon ürünlerin tüketilmemesi gerektiine dikkat çeken imek, Toplum bilinçli bir eitimden geçerse gda zehirlenmesi, gda terörü, helal gda konularnda daha fazla bilinçlenmi, gelecek nesil ksrlamam ve salkl toplum haline gelmi olur. Ülkenin zihinsel açsndan da fiziksel açsndan da teknik açsndan da kapasitesi kat kat artar gelecee ümit veren bir millet bir toplum olarak ortaya çkm oluruz. Fabrikasyon ürünü olan gdalardan uzak durmamz lazm. Buna karda zeytinyan Hindistan cevizini benzeri doal olan organik ürünlere yönelmemiz lazm. Organik ürünlere yönelmesi toplumun daha salkl bir olumasna ve kendileri dizayn edip baarl olmasna yol açyor. eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git