"Fakir kebabı"nın iştah kabartan yükselişi

Güneydoğu'da 20 yıl öncesine kadar "fakir kebabı" olarak nitelendirilen ciğer kebabı, son yıllarda yöre halkının ve ziyaretçilerin en çok tercih ettiği lezzet haline geldi.

Haberler 16.01.2018 - 09:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Güneydou Anadolu Bölgesinde 20 yl öncesine kadar fakir kebab olarak nitelendirilen cier kebab, yöre halknn ve ziyaretçilerin gözde lezzetine dönütü.

Binlerce tarih ve kültür varlna sahip Güneydou, bünyesinde barndrd farkl kültürler sayesinde zengin mutfayla da ziyaretçilerinin büyük beenisini alyor. Damak çatlatan lezzetler arasnda yer alan cier kebab, son yllarda gördüü büyük ilgi sonucunda lokantalardaki menülerin ilk srasna yerleti.

- lk tercih edilen yemek oldu

Eskiden düük gelirlilerin zorunlu tercihi olduu için yöre halknn kendi arasnda fakir kebab olarak isimlendirdii cier kebab, hzl nüfus art, kentleme, tüketim alkanlnn deiimi ile cierin bol miktarda vitamin ve mineral içerdiine ilikin uzman görüünün skça gazete ve televizyonlarda haber olarak yer almasnn ardndan artan talebe bal olarak gözde lezzet oldu.

Yöre insann yan sra Güneydoudaki tarihi ve kültürel mekanlar görmeye gelen ziyaretçiler de yemekte ilk tercihini cier kebabndan yana kullanyor.

- 10 bini akn kii çalyor

Eskiden sadece bir kaç kiinin seyyar tezgahta sata sunduu bu kebap çeidinin son yllarda ilk tercih edilen yemek olmas dolaysyla Diyarbakr, anlurfa, Gaziantep, Mardin ve Batman bata olmak üzere bölge genelinde bini akn cier salonu açld. Bu salonlarda 10 bini akn kii çalrken, müterilerinin cier kebabna ilgisi sayesinde geliri artan iletmecilerin yüzü gülüyor.

Daha gün aydnlanmadan mangal ateini közleyen kebapçlar, kahvalt yapmak için gelen müterilerine cier kebab servisine balyor. Öle ve akam yemeklerinde de tercih edilen cier kebab, gece yarsna kadar müterilere sunuluyor. Bölgede günlük yaklak 15 ton cier, kebap olarak tüketiliyor.

Ramazan aynda da çou kii iftar ve sahurda bu kebap çeidini yemeyi tercih ediyor. Artk lüks restoranlar da müterilerden gelen talep üzerine menüsüne cier kebabn dahil etti.

Talep art dolaysyla baz dönemlerde yörede cier bulmakta sknt yaayan kebapçlar, ihtiyaçlarn Balkesir ve Konyadan getirilen cierlerle gideriyor.

- Et kebabn yar fiyatna satardk

Tarihi Sur ilçesinde cier salonu iletmecisi Mehmet Cengiz (68), 48 yldr cier kebab sattn söyledi.

Eskiden sadece 4-5 kiinin seyyar tezgahta cier kebab sattn belirten Cengiz, Geliri düük olanlar da kimse görmesin diye gizlice yerdi. Talep olmad için çou zaman cier çöpe atlrd. O dönem et kebabnn yar fiyatna satardk. imdi çok youn talep var. Bölgede imdi bini akn salon var. ifadelerini kulland.

- Talep artnca fiyat da yükseldi

letmeci Vedat Günaydn ise baba meslei olarak balad iini 38 yldr sürdürdüünü söyledi.

Eskiden cier kebabn müterilerin tercih etmediini, bu nedenle çou zaman çöpe atldn anlatan Günaydn, Diyarbakrda cier kebab satanlar çok azd. Talep olmad için cier çöpe dökülürdü, kimse yemezdi. Talep artnca fiyat da et zgaralaryla eit oldu. Bölgede cier kebab en gözde yemek haline geldi. Son dönemde bölgeyi gezmeye gelen gelen yerli ziyaretçiler de çounlukla cier kebab yiyor. Cier kebab, adeta bölgemiz ile özdeleti. dedi.

- Yaklak 20 bin kii çalyor

Younlaan talep üzerine Diyarbakrda ikinci ubeyi açtklarn vurgulayan Günaydn, bu iletmelerin bölgede istihdama büyük katk sunduunu kaydetti.

ki ubelerinde 70 personelin çaltn aktaran Günaydn, Bu salonlarn her biri adeta fabrika niteliindedir. Bölgede bini akn cier salonunda yaklak 20 bin kii çalyor. Küçük iletme gibi görünüyoruz ama istihdamda büyük katkmz var. diye konutu.

- Eskiden fakirler yerdi imdi zenginler yiyor

48 yldr kebapçlk yapan Halim Eli (70) ise yaklak 25 yl öncesine kadar tezgahta sat yaptn, müteri saysnn artmas üzerine iyeri açtn söyledi.

Geçmite cier kebabnn, et zgara çeitlerinin yar fiyatna satldn kaydeden Eli, Eskiden fakirler yerdi imdi zenginler yiyor. Cier kebabnn porsiyonu Diyarbakrda 15-30 lira arasnda satlyor. O tarihte Diyarbakrda 6-7 kii ancak satard. imdi bölgede bini akn yerde satlyor. Diyarbakr gezmeye gelen ziyaretçiler de en çok cier kebab tercih ediyor. eklinde konutu.

- Yemeye devam edeceiz

Kahvaltda cier kebab tercih eden Muzaffer Kamç (32), cier kebabn çok sevdiini vurgulayarak, Bölge insan sabah uyandnda aklna cier kebab geliyor. Cier kebabndan vazgeçemiyoruz. Fiyat ne kadar yükselirse yükselsin cier kebabn yemeye devam edeceiz. Porsiyonu 30 lira da olsa yemeye devam edeceim. dedi.

- Yemeyi çok seviyorum

Öretmen Elif Bakr, ölen aras staj yapan örencilerle cier kebab yemeyi tercih ettiini belirterek, Cier kebab yemeyi çok seviyorum. Zaman zaman sabah kahvaltsnda cier kebab yiyoruz ancak 3 öün de satlyor. Haftada en az bir kez cier kebab yiyorum. ifadesini kulland.

- Hamburger yerine cier kebabn tercih ediyoruz

Salih Batmaz (58) da gençlik yllarnda cier yemeyi tercih etmediklerini vurgulayarak, O dönem ciere talep yoktu, talep artnca güzel restoranlar açld. Eskiden düük gelirliler imdi ise gelir seviyesi yüksek olanlar yiyor. eklinde konutu.

Yldz Timurtekin (18) bölge gençlerinin cier kebabn sevdiini belirterek, Hamburger yerine cier kebabn tercih ediyoruz. dedi.

Ana Sayfaya Git