"Fenomen olma" yolunda seyir defteri

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Bilişim Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şevki Işıklı ile aynı fakülteden öğrencisi Ulkar Gulmammadzada tarafından sosyal medyanın hızla yaygınlaşmasıyla ortaya çıkan fenomenliğe dair bilimsel bir araştırmada önemli veriler ortaya çıktı.

Haberler 07.10.2019 - 10:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Sosyal medyann hzla yaygnlamasyla ortaya çkan fenomenlik bilimsel bir aratrmada ele alnarak, fenomen olan sradan bir insanda meydana getirdii deiimler ve dönüümlere ilikin önemli veriler ortaya konuldu.

Marmara Üniversitesi letiim Fakültesi Biliim Ana Bilim Dal Öretim Üyesi Doç. Dr. evki Ikl ile ayn fakülteden örencisi Ulkar Gulmammadzada tarafndan yaplan aratrmada, sosyal alardaki beeni, paylama, yorum ve tklama gibi etkileimlerle takipçilerin fenomenler açsndan toplumsal onay makam ilevi gördüü belirtildi.

Aratrmada, takipçi etkisini fark eden kullanclarn fenomen olabilmek için kendi kiiliklerinden taviz verdii, kendilerine ters gelse de takipçilerinin beenecei içerikler paylatna dikkat çekilerek, dijital dünya ve sosyal medyada Mevlanann Ya olduun gibi görün ya da göründüün gibi ol! düsturunun çok dnda hareket edildii, paylamann yerini özünde narsistik bir davran olan share (post) etmek ile gönderi oluturmann aldn kaydetti.

FENOMANLERN RUH HAL

Doç. Dr. evki Ikl, sosyal medya platformlar üzerine yaplan aratrmada, Instagramn kullanclarn baka birine dönütürme potansiyeline dair yeni kantlar kefedildiini ifade ederek, Sosyal alardaki beeni, paylama, yorum ve tklama gibi etkileimler, aslnda kullancnn takiplerden ald feedbacktir. Instagram kullanclar, takipçilerinden istedii miktarda geri bildirimi alamazlarsa, onay ve takdiri göremediklerini ve yeterince etkili bir paylam yapmadklarn düünüyorlar. Takipçiler, toplumsal onay makam gibi oluyor. diye konutu.

Ikl, fenomenlik sürecine giren kullanclarn takipçi etkilerini bir turnusol kad gibi kullandn, kiiliklerini büyük oranda takipçilerin beenilerine, ilgisizliklerine ve yorumlarna göre yeniden biçimlendirdiini kaydederek, takipçi etkisini fark eden kullanclarn fenomen olabilmek için kendi kiiliklerinden taviz verdiini, kendilerine ters gelse de takipçilerinin beenecei içerikler paylatn aktard.

Ana Sayfaya Git