Festival tehlikede

Diyarbakır karpuzu, kuraklığın etkisi ile büyüme göstermedi. Normalde 30 kilogramı bulması gereken karpuzlar, 4-10 kilogram arasında kaldı.

Haberler 28.07.2018 - 08:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr ve çevresinde k aylarnn kurak geçmesi ve yaz mevsiminde yalarn art göstermesi karpuz üreticilerini vurdu. Normalde 40 kilogram bulmas gereken festival karpuzlar 4-10 kilogram arasnda kald.

Diyarbakrn simgesi haline gelen özelliklerini ekildii kumlu topraktan ve organik gübreden alan Diyarbakr karpuzu, bu yl önce k aylarndaki kuraklk ardndan yaz yalarnn etkisinde kald. Corafi iaret tescili bulunan dünyann en büyük karpuzlarnn yetitirildii ve tadn güvercin gübresinden alan ve 60 kilograma kadar ulaan Diyarbakr karpuzu, bu yl oldukça düük kiloda kalacaa benziyor. Normalde bu dönemlerde 30 kilograma kadar çkmas beklenen karpuzlar, 4-10 kilogram arasnda kald.

Bu sene karpuz festivalinde beklenen arla ulalamaz

Mevsimlerde yaanan deiiklikler, çiftçilik yapan vatandalar da olumsuz etkiledi. Diyarbakrn Sur ilçesine bal Erimli köyünde ikamet eden ve uzun süredir çiftçilik yapan Veysi Kurt, bu sene k aylarnn kurak geçmesi, yaz aylarnda da ya olmas nedeni ile ekinlerin zarar gördüünü söyledi. Karpuz ve kavuk yapraklarnn hastalktan yandn ve geçtiimiz yllara oranla yetimesinde azalmalarn olduunu kaydeden Kurt, Kavun ve karpuzda, yaz aylarnda sürekli yamur yad için gelime olmad. Geçen yl ile bu yl arasnda çok önemli farkllklar var. Geçen sene karpuz 50 kilogram geçti. Bu sene bu kiloya ulamas oldukça zor. Kavun ve karpuz yapraklar yanm hastalktan ve yamurdan. çok büyük zarar içerisindeyiz, araziyi kiralamtk, kiraladmz paray çkaramaz duruma geldik. Topraklarda hastalk ba gösterdi, yetkililerin zararmz karlamalarn talep ediyoruz. Bu sene karpuz festivalinde beklenen arla ulalmas çok zor. Bu yl festival ya ertelensin ya da geçtiimiz yllardaki yüksek kiloluk karpuzlar beklenmesin dedi.

Ana Sayfaya Git