FETÖ ihanete böyle hazırlandı: Darbe sinyalleri, sosyal medyayla verildi

FETÖ'nün darbe girişiminin örgütle ilgisi olmadığına yönelik algı çalışması yürütenlerin kalkışma öncesi açıklamaları ve sosyal medya paylaşımları, Türkiye tarihinin en kanlı terör saldırısından aylar önce haberdar olduklarını ortaya koyuyor.

Haberler 25.04.2019 - 10:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bazlar darbe giriimi öncesinde veya sonrasnda yurt dna kaçan ya da tutuklanan FETÖnün sivil ayann önemli isimlerinin sosyal medya hesaplarndan yaptklar paylamlar, hain kalkmadan, önceden haberdar olduklarn ortaya koydu.

Türk Silahl Kuvvetleri içine szm FETÖcü askerler, Türkiye tarihinin en kanl terör saldrsnn gerçekletirildii 15 Temmuz 2016daki darbe giriimi öncesi plan yaparak igal edilecek kritik alanlar, görevlendirilecek üst düzey sorumlu personel, el konulacak kurumlar gibi hazrlk faaliyetlerini yürütürken örgütün propaganda aygtn oluturan FETÖcü medya organlarnda da Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan ve hükümetin devrileceine yönelik alg operasyonlar yapld.

FETÖ üyesi askerlerce 15 Temmuz 2016da gerçekletirilen ve 250den fazla insann ehit olduu, binlerce vatandan yaraland darbe giriimi öncesi, terör örgütü üyesi medya mensuplar, sosyal medya hesaplar ve dier platformlardan darbe ifadesini de kullanarak seçilmi Cumhurbakan ve hükümete yönelik tehditlere balad.

Kalkma öncesinde kullandklar medya unsurlar vastasyla darbe isteklerini dillendirerek giriimin gerçekleeceini beyan eden FETÖnün sivil alg ekibi, darbe giriimi srasnda da toplumun askerlere kar koymamasn telkin eden yorumlarda bulunarak hazrlklar çok önceden yaplm plann akamete uramamas için youn çaba gösterdi.

Kumpas davalar ile zemin hazrland

FETÖnün, darbe giriimine giden süreçteki ilk hazrl, örgüt mensubu olmayan subaylarn çeitli kumpas ve yöntemlerle TSKdan atlmalaryla balad.

Balyoz soruturmas ad altnda kurulan kumpasla TSK içerisindeki FETÖ/PDY mensubu olmayan subaylar tasfiye edilerek yerlerine FETÖcü askerler getirilirken devam eden süreçte ordu içerisindeki kritik öneme sahip mevkilere de örgüt mensuplar yerletirilip 15 Temmuz darbe giriimine zemin hazrland.

Sosyal medya kanallarnda alg operasyonu için binlerce trol hesab yöneten FETÖ, sosyal medyadan verdii provokatif mesajlar ve devlet srlar niteliindeki bilgileri paylamasnn yan sra darbe giriimi gecesi vatandalarn sokaa çkmamas ve askerlerin talimatlarna uymas çarlar yapt.

FETÖnün sosyal medya lejyonerleri

FETÖ eleba Gülenin talimatyla kurulan ve himmet paralaryla beslenen bu trol hesaplarn yöneticileri, kendilerini takipçilerine, ülkücü, sac, solcu, Atatürkçü, Kemalist göstererek oluturduklar imajla darbe giriimi öncesi ve sonrasnda siyasi iktidar aleyhine youn propaganda faaliyetleri yürüterek adeta darbenin sosyal medya lejyonerleri olarak hareket etti.

Hain darbe giriimi öncesi ve gecesi, örgütün sosyal medya ve hakim olduklar dier medya mecralarnda, Yatakta basp afakta alacaklar yi bir çk yok artk! Kötü, daha kötü, en kötü çk var, Kötü olan darbe diyelim, gerisini siz tahmin edin, Sürgündeki Erdoan ve Erdoan sonras döneme hazrlk, Tümsek çoktan alm aydnlk günler de yakndr, Cumhurbakan için iki ihtimal vardr. Ya saraydadr ya hapishanededir, Ben profesör olacama keke albay olsaymm mesela bu süreçte daha fazla katkm olurdu, Yani çok güzel günler geliyor ya. Hizmet hareketindeki arkadalar çok youn günler bekliyor gibi çok sayda mesaj, paylam ve açklamalar yapld.

Terör örgütü, ayrca darbe giriiminden 9 ay 10 gün önce yaynlanmaya balanan, kapatlan Zaman gazetesinin reklamnda, yeni doan gülen bir bebek ve siren sesleri eliinde terk edilmi sokaklar, bombalanan yerleim yerleri gibi darbe ann çartran mesaj içerici görseller dolama sokularak alg çalmas yürütüldü.

Kötü olan darbe diyelim, gerisini siz tahmin edin

Eski Todays Zaman Genel Yayn Yönetmeni firari Bülent Kene, darbeden 9 gün öncesine denk gelen 6 Temmuz 2016da Twitter hesabndan yi bir çk yok artk! Kötü, daha kötü, en kötü çk var, Kötü olan darbe diyelim, gerisini siz tahmin edin eklinde paylamda bulunarak darbe ifadesini kulland.

Bu tür paylamlarla planl kalkmadan önceden haberdar olduu belirlenen Kene, 2015 ylnda stanbulda Cumhurbakanna hakaret suçundan gözaltna alnp serbest brakldktan sonra da Hakim beyin, savcnn, Babakann ve Cumhurbakannn da ismini koyacam. Yaptklarna piman edeceim. Serbest braktklarna da piman olacaklar. ifadeleriyle devlet organnn tüm yetkililerini tehdit eden üslubuyla hesap sorma planlar kurduunu dillendirmiti.

Sürgündeki Erdoan ve Erdoan sonras döneme hazrlk yazs

Kapatlan Zaman gazetesinin logosu bulunan bir internet sitesinde, Kerim Balc adyla köe yazarl yapan Abdulkerim Balc, darbe giriiminden bir gün önce yaymlad köe yazsna, Sürgündeki Erdoan ve Erdoan sonras döneme hazrlk bal atmas dikkati çekti.

Yazsnn içeriinde Beden kafeslerinde tutsak olmayanlar için bütün gelecekler yakndr ne de olsa.. Ne kadar uzak olursa olsun, muttakilere vad olunmu olan o gelecek, madem ki gelecektir, yakndr. Madem ksadr, ona deil, ondan sonrasna bakmal insan. Azn Erdoan sonras döneme hazrlamal ifadeleriyle hayal ettikleri gelecein darbeyle gerçekleeceine olan inancn ortaya koydu.

Ya saraydadr, ya hapishanededir

Youtube üzerinden yayn yapan STV Medya isimli sayfada, Özgürlük Zaman 15 Temmuz 2016 Canl Yayn balyla yaynlanan 4 saat 8 dakika süren ve emseddin Efenin hazrlayp sunduu, FETÖcü Abdulkerim Balc ve ükrü Turul Özengülün konuk olarak balandklar programda, darbe giriimi faaliyetlerinin balad ve devam ettii srada askeri darbeyi övücü söylem ve açklamalar yapld.

Bu programda Abdulkerim Balc, Türkiyede hiçbir zaman ordunun karsna çkacak bir polis gücü yoktur. dahas Türkiye Cumhuriyetinin ordusu en az üç defa baarl. Birkaç defa postmodern anlamda baarl, darbe giriiminde bulunmu baarm bir ülkedir. dedi.

Balc konumasnn devamnda Cumhurbakan Erdoann halk sokaklara davet eden çarsna tepki göstererek, Anladm kadaryla Cumhurbakannn, korktuu ey sadece iktidar kaybetmek deil, çünkü Cumhurbakan için iki ihtimal vardr. Ya saraydadr, ya hapishanededir. çünkü eminim Türk ordusunun elinde, bu darbeyi yapanlarda herhalde dokümanlarn tamamn ellerinde bulunduruyorlardr. Cumhurbakann ömür boyu hapse attracak dokümanlar vardr. ifadelerini kulland.

FETÖ kapsamnda hakknda soruturma yürütülen firari Emrullah Uslu, darbe giriiminden 4 ay önce Twitter hesabndan 14 Mart 2016 tarihinde, Bilet param ödemek isteyen Twitçiler lütfen 22 Temmuz 12 Austos arasnda DC- stanbul için bilet aln? Emailimi biliyorsunuz.. eklinde paylam yapt. Uslu, söz konusu mesajna bir kullancnn dönmen kaç yl sonra olur sorusuna 2016 Temmuz... yantn verdi.

Profesör olacama keke albay olsaymm

FETÖ soruturmas kapsamnda hakknda yakalama karar bulunan firari Osman Özsoy da darbe giriiminden bir gün önce Özgürlük Zaman isimli programda, u ifadeleri kulland:

Ben profesör olacama keke albay olsaymm, mesela bu süreçte daha fazla katkm olurdu... Bir albay olacaktm ben tamam m, bu ülkeye daha fazla hizmet ederdim u an....Ya alt yaz geçin TV kanallarna yarn sokaa çkma yasa var diye, bakn sokaa çkyorlar m? Bütün darbeler cuma günü oluyor... çok güzel günler geliyor ya. Hizmet hareketindeki arkadalar çok youn günler bekliyor.

Yatakta basp afakta alacaklar

Terör örgütü üyelii ve çeitli suçlardan hakknda yürütülen soruturma kapsamnda firari olan Tuncay Opçin de darbe giriiminden iki gün önce Twitter hesabndan Yatakta basp afakta alacaklar eklinde paylamda bulunarak, tehditlerde bulundu.

FETÖnün darbe giriiminden yaklak bir yl önce örgütün yayn organ kapatlan Zaman gazetesinin reklamnda da subliminal mesajlar verildi.

Bu reklamda siren sesleri eliinde bo görünümlü binalar, insansz sokaklar, terk edilmi izlenimi veren yerleim yerinin havadan çekilmi görüntüleri ile yeni domu gülen bir bebein ekrana getirilmesinin yan sra askeriyenin kulland zrhl araçlara ait top sesi eliinde Zaman gazetesinin logosu verildi. Ksa reklam filminin sonunda duyulan top sesiyle de balangçta gösterilen yerleim yerinin bombaland algs oluturuldu.

Darbeden 9 ay 10 gün önce yaynlanan reklam filmi

15 Temmuz darbe giriiminden 9 ay 10 gün önce yaymlanan bu reklam filmindeki Yeni domu gülen bir bebek ile dier görüntüler, FETÖnün, darbe giriimi için uygun tarihi çok önceden belirlediini de subliminal mesajla verdii ortaya çkt.

FETÖ soruturmas kapsamnda hazrlanan iddianamelerde söz konusu film, darbe giriiminin bir faaliyeti olarak deerlendirildi.

Ana Sayfaya Git