FETÖ ihanetine 204 davada ceza yağdı

Darbe girişimine yönelik açılan ve karara bağlanan 204 davada, 1760'ı ömür boyu olmak üzere darbeci 2619 sanık hakkında hapis cezasına hükmedildi

Haberler 19.08.2018 - 11:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ömür boyu hapis cezas alan sanklardan 803ü arlatrlm müebbet, 957si müebbet hapis cezasna mahkum edildi. Karara balanan davalarda 859 sank hakknda 1 yl 2 ay ile 20 yl arasnda deien hapis cezalar verildi.

Fetullahç Terör Örgütünün (FETÖ) 15 Temmuz 2016daki darbe giriimine ilikin açlan 289 davadan bugüne kadar tamamlanan 204ünde, 1760 ömür boyu olmak üzere darbeci 2619 sank hapis cezasna mahkum edildi.

FETÖnün darbe giriiminin ardndan cumhuriyet basavclklar tarafndan çok sayda soruturma açld. Soruturmalarn tamamlanmasyla Türkiye genelinde açlan davalarda aralarnda darbe giriimini yöneten askerlerin de bulunduu sanklar, hakim karsna çkarak hesap vermeye balad. Darbe giriimiyle ilgili bugüne kadar açlan 289 davadan 204ü tamamland. Bu davalardan 29u Ankarada, 42si ise stanbulda karara baland.

Ar cezalar verildi

Sona eren davalarda 803 sana arlatrlm müebbet hapis cezas verildi. 31 sank dörder kez, 4 sank ise üçer kez arlatrlm ömür boyu hapis cezasna çarptrld. Arlatrlm müebbet hapis cezas alanlar arasnda eski generaller, subaylar ve astsubaylar da yer ald.

Sanklardan 957si için müebbet hapis cezas veren mahkemeler, 859 san 1 yl 2 ay ile 20 yl arasnda deien hapis cezalarna çarptrd.

Mahkeme heyetleri, tamamlanan davalarda aralarnda çok sayda erin ve baz rütbeli askerlerin de bulunduu sanklarn beraatine hükmetti.

Açlan davalardan 85inde ise yarglamalar sürüyor. Bu davalardan 27si Ankarada, 10u stanbulda görülüyor.

Son kararlar

Sakaryada, FETÖnün darbe giriimine ilikin 86s tutuklu, 222 sann yargland davada, 15 Austosta karar verildi. Bu davada, iki sank Anayasay ihlal suçundan arlatrlm müebbet hapis cezasna, 56 sank da çeitli suçlardan deien oranlarda hapis cezasna çarptrld.

stanbulda dün sona eren Harp Akademileri davasnda da sanklara ar cezalar verildi. Mahkeme heyeti, 35 san arlatrlm müebbet, 67 san da müebbet hapis cezasna çarptrd. Ayrca 99 sana ise kiiyi hürriyetinden yoksun klma, konut dokunulmazln ihlal, silahla tehdit ve silahl terör örgütüne üye olmak suçundan süreli hapis cezalar verildi.

Öne çkan davalar

Mulada, darbe teebbüsü srasnda Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoana yönelik suikast giriimi ve iki polisin ehit edildii saldrya ilikin davada, suikast giriimini planlayan ve saldry yöneten eski tugeneral Gökhan ahin Sönmezate ve FETÖnün çili üs imam olarak anlan Paa lakapl eski baçavu Zekeriya Kuzunun da aralarnda bulunduu 31 sana 4er kez arlatrlm müebbet hapis cezas verildi.

Ankaradaki ilk karar, Cumhurbakanl Genel Sekreteri Fahri Kasrgann alkonulmasna ilikin davada çkt. Ankara 13. Ar Ceza Mahkemesi, 27 sankl davada 18 san anayasal düzeni ortadan kaldrmaya teebbüs suçundan arlatrlm müebbet ve kiiyi hürriyetinden yoksun klma suçundan 12er yl, 5 san ise ayn suçlardan müebbet ve 10ar yl hapis cezasna mahkum etti.

Ankara 14. Ar Ceza Mahkemesi, Gölbandaki TÜRKSAT yerlekesinde yaynlar kesmeye çalan 5i sivil 17 kiinin yargland davada 13 san anayasay ihlale teebbüs suçundan arlatrlm müebbet hapis cezasna çarptrd. Asker sanklar, TÜRKSAT personeli Ahmet Özsoy ve Ali Karslnn ehit edilmesi nedeniyle ayrca ikier kez arlatrlm müebbet hapse mahkum eden mahkeme, firari 4 sann dosyasn ayrd.

Özel Kuvvetler Komutanln (ÖKK) ele geçirmek isteyen darbeci general Semih Terziyi vurarak darbe teebbüsünün seyrini deitiren Astsubay Ömer Halisdemirin ehit edilmesine ilikin davann karar durumas, 19 Nisanda Sincan Ceza nfaz Kurumlar Kampüsünde görüldü.

Ankara 14. Ar Ceza Mahkemesince karara balanan davada, 18 sann tamam Halisdemire yönelik nitelikli kasten öldürme suçundan arlatrlm müebbet hapis cezasna çarptrld. Sanklar hakknda takdir indirimi uygulamayan mahkeme heyeti, bütün sanklara, anayasal düzeni ortadan kaldrmaya teebbüs suçundan da arlatrlm müebbet hapis cezas verdi ancak fiilden sonraki davranlarn dikkate alarak sanklarn 13ünün cezasn takdiri indirimle müebbet hapse çevirdi.

stanbuldaki ana darbe davas

FETÖnün darbe giriimine ilikin stanbuldaki ana darbe davasnda, tutuklu 14 sanktan 12si anayasay ihlal suçundan arlatrlm müebbet hapis cezasna çarptrld.

stanbulda FETÖnün darbe giriimi srasnda 15 Temmuz ehitler Köprüsündeki eylemlere ilikin görülen davada, aralarnda tutuklu sanklar eski yarbay Turgay Ödemi ve eski binba Ahmet Tatann da bulunduu 72 sank, anayasal düzeni ortadan kaldrmaya teebbüs suçundan arlatrlm müebbet hapisle cezalandrld.

Mahkeme, 22 sana anayasal düzeni ortadan kaydrmaya teebbüse yardm suçundan 17 yl 7er ay, 5 sana da ayn suçtan 15er yl hapis cezas verdi.

stanbul Büyükehir Belediyesi Lojistik Destek Merkezi ve Arclar Camisinin igal edilmesine ilikin stanbul 23. Ar Ceza Mahkemesindeki davada tutuklu 7 sanktan 5i anayasal düzeni ihlale teebbüs suçundan arlatrlm müebbet hapis cezasna çarptrld.

zmirde 104 sana arlatrlm müebbet

Malatyada darbe giriimine ilikin davada 14 sank arlatrlm müebbet, iki sank ise müebbet hapis cezasna mahkum edildi.

Sanklardan dönemin 2. Ordu Komutan Adem Hudutiye anayasal düzeni ortadan kaldrmaya teebbüs suçuna yardm etmekten 15 yl hapis cezas verilirken, eski 2. Ordu Kurmay Bakan Tümgeneral Avni Angun ise beraat etti.

zmirde ise darbe giriimine ilikin 280 sankl davada 104 sann arlatrlm müebbet hapse mahkum edilmesine karar verildi.

Ana Sayfaya Git