FETÖ'cü Albaya Müebbet Geldi

FETÖ evinden 4 kez aranarak talimat aldığı iddiasıyla yargılanan dönemin Diyarbakır Bölge Jandarma Kurmay Başkanı eski albay Şamil Türk Özkan, müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

Haberler 26.04.2018 - 09:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR Jandarma Bölge Komutanl Kurmay eski Bakan Kurmay Albay amil Türk Özkan, 15 Temmuz darbe giriimine ilikin tutuklu yargland davada, Anayasal düzeni ortadan kaldrmaya teebbüs suçundan ömür boyu hapis cezasna mahkum oldu. Türkiyenin Romanya Askeri Ataesi olarak da görev yapan Özkan, Diyarbakrdaki FETÖ/PDY davalarnda bugüne kadar verilmi olan en ar cezaya çarptrld.

Diyarbakr Jandarma Bölge Komutanl Kurmay Bakan olarak görev yaparken 15 Temmuz darbe giriiminin ardndan tutuklanan ve TSKdan ihraç edilen eski Kurmay Albay amil Türk Özkann yarglanmasna devam edildi. Diyarbakr 8inci Ar Ceza Mahkemesinde görülen durumaya tutuklu sank Özkan, avukat ve Babakanlk avukat Seyit Rza Karaka katld. Durumada ara karar kuran mahkeme, sank ve avukatnn yarglamann geniletilmesi yönündeki taleplerini reddetti.

FETÖ MAMI LE 9 DAKKALIK GÖRÜME

Durumada esas hakkndaki görüünü açklayan savc, 15 Temmuz gecesi FETÖ/PDYnin üst düzey yöneticileri ve baz jandarma personelinin topland örgütün Diyarbakrdaki gaybubet evinden, baz askerlerin arandn ve darbe giriimine ilikin talimatlar verildiini söyledi. 15 Temmuz günü saat 23.36dan itibaren gaybubet evindeki Yüzba Serkan Alemdarn telefonundan, sank Özkann telefonunun 4 kez arandn belirten savc, tank ifadesine göre bu telefon görümelerini halen firari olan FETÖ/PDY imamlarndan Saffet kod adl kiinin yaptn kaydetti. Saffet Kod adl kiinin arad askerlere Ceyhun ve amil Albayn emrine girmeleri talimatn verdiine dikkat çeken savc, FETÖ/PDY yöneticilerinin 15 Temmuz gecesi san aradn ve gerekeni yapmas konusunda talimat verdiini ifade etti.

amil Türk Özkann gelen skyönetim emirlerini eski ve yeni Jandarma Özel Harekat Tabur komutanlarna tebli ettirdiinin tank ifadesi ile belirlendiini kaydeden savc, Sann darbe giriiminin yaand gece darbeciler tarafndan çekilen mesajlarn iletildii harekat merkezine kendisi ve Binba Eref Frat dnda kimsenin girmeyecei, giren olursa zor kullanlaca yönünde emir vermitir. Sank, darbeciler tarafndan gönderilen ilk mesajlardan sonra, bu dorultuda yeni bir mesaj beklemitir. Skyönetim direktiflerini o srada raporlu olmasna ramen JÖH Tabur Komutan Mehmet Fatih Bilgeçe bizzat teslim edilmesini salamtr. Mehmet Fatih Bilgeç, Baçavu Murat Koçyiite Jandarma Bölge Komutannn tutuklamas emri vermitir. Sann darbe gecesi FETÖ/PDY üst yöneticisi tarafndan 4 kez aranarak toplamda 9 dakikay aan bir süre konumu, skyönetim emirlerine uyulmamas talimatn darbe giriimi sonrasnda saat 05:15 sralarnda bal birliklerine göndermitir dedi.

TALMATLARIMIN HEPS DARBE KARITIDIR

Esas hakkndaki savunmasnda suçlamalar reddeden sank amil Türk Özkan, Tank ifadeleri, 15 Temmuz gecesi darbeye kar olduumun açk ispatdr. Bölge Komutan Musa çitil bata olmak üzere, 15 Temmuz gecesi muhatap olduum 10 jandarma personeli darbeye kar olduumu belirtmilerdir. 15 Temmuz gecesi, yasa d hiçbir söz, fiil, eylem veya talimat olmad, yasa d bir imada dahi bulunmadm. Diyarbakr Jandarma Bölge Komutanl klasnda hiç bir olumsuzluk yaanmad. FETÖcü itirafçlar dahil, dosyada ifadesi olan hiçbir ahs, benim FETÖ ile ilgim olduunu ifade etmemilerdir. Musa çitil, benim bu yönde bir davranm olmadn ifade etmitir. Jandarma Genel Komutanl, neden ihraç edildiimi izah edememektedir. Dijital inceleme sonuçlar, Bylock sorgusunda hakkmda bir olumsuzluk yoktur. Serkan Alemdarn telefonundan 4 kez arandm ve bu görümeleri Saffet isimli bir imamla yapldm iddia edilmektedir. Serkan Alemdarn 3 ifadesinde de böyle bir iddia yoktur. fadesi alnan itirafçlar bile benim FETÖ ile bir iltisakm olduuna ilikin bilgilerinin olmadn söylemilerdir. 15 Temmuz gecesi sabaha kadar Bölge Komutan ile en az 10 kez darbe kart görüme yaptm. Aldm tedbirlerin ve verdiim talimatlarn hepsi darbe kartdr. Yaptm her eylem darbe kartdr. Adaletinize ve vicdannza güveniyorum dedi.

Kararn açklayan mahkeme, sank amil Türk Özkan Anayasal düzeni ortadan kaldrmaya teebbüs suçundan ömür boyu hapis cezasna çarptrd. Mahkeme, sann tutukluluk halinin de devamna karar verdi.

Daha önce Romanya Askeri Ataesi olarak görev yapan Özkan, 14 Austos 2015 tarihinde bu görevini tamamlayarak, Diyarbakr Jandarma Bölge Komutanl Kurmay Bakanlna atanmt.

Ana Sayfaya Git