Fetö'nün ideolojisi Nedir?

Emniyet Genel Müdürlüğü Terörle Mücadele Daire Başkanlığı, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in tüm kitap ve vaazları ile soruşturmalarda elde edilen belgeler, mağdur, müşteki ve tanık ifadeleri doğrultusunda 181 sayfalık "FETÖ'nün ideolojisi" raporunu hazırladı.

Haberler 30.01.2018 - 09:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Raporda, her zaman hasm cephe bulan yoksa da icat eden ve kendisini bu düman üzerinden tanmlayarak hedefleri için hakllk gerekçesi salayan FETÖnün, bir yandan da mensuplarn bu düman üzerinden motive ederek, altn nesil adn verdii kadrolarla sistemle çatmak yerine sisteme sahip olma ilkesiyle devletin klcal damarlarna szd belirtildi

FETÖnün, güce hükmetmek amacyla insan kaynaklar ve mali yönden güçlenmeye öncelik verdii ifade edilen raporda, örgütün her aamaya uygun bir tez gelitirerek, din, devletçilik, milliyetçilik, liberalizm veya ran dümanl, yolsuzluk ve hukuk gibi kavramlar kulland bildirildi

Emniyet Genel Müdürlüü (EGM) Terörle Mücadele Daire Bakanl, Fetullahç Terör Örgütü (FETÖ) eleba Fetullah Gülenin tüm kitap ve vaazlar ile soruturmalarda elde edilen belgeler, madur, müteki ve tank ifadeleri dorultusunda 181 sayfalk FETÖnün ideolojisi raporunu hazrlad.

Vatandalarn dini duygularn istismar ederek toplumda meruiyet kazanan ve deifre olmasnn ardndan mensuplarn yeni kadrolara yerletirmek bir yana, mevcut kadrolarn korumakta zorlanan FETÖ, devletin etkin mücadele kararnn ardndan tasfiye sürecine girdi.

17-25 Aralk sürecinde balayan operasyonlar sonras ekonomik ve siyasi yönden hzla zayflayan örgütün, demokrasi, hukuk devleti ve özgürlük gibi kavramlar kullanarak madur edebiyatna snmas da sonuç vermedi.

Kaybettii gücü kazanmak ve nihai amacna ulamak için Türk Silahl Kuvvetleri (TSK) bünyesine yuvalanan mensuplar araclyla yapt son darbe giriimi hamlesiyle de baarl olamayan FETÖ üyeleri, gerçekletirdikleri tüm yasa d faaliyetler nedeniyle Türk adaleti önünde hesap veriyor.

Örgütün devleti ele geçirmek amacyla izledii yol haritasnn deifre edildii 181 sayfalk FETÖnün ideolojisi raporunda, Gülenin dini kavramlar kullanarak igal için gerekli insan potansiyeline ulamak ve bu potansiyel ile devleti ve dünyay ele geçirme stratejileri gözler önüne serildi.

Rapora göre FETÖ, kanunlarn ve hukukun arkasndan dolanarak mevcut anayasal sistemde vatandalarn sahip olduu haklar, haklarn kötüye kullanlmas metoduyla felç etme ve halka sormadan egemenlii elde etme stratejisi izledi.

Yasa d yollardan ülke siyasetine çkarlar dorultusunda yön vermek ve yeterli güce kavutuunda da ülkeyi anahtar teslim almay hedefleyen örgüt, bu hedef dorultusunda önce devlete deil, kendisine çalan polis, asker, yarg, mülkiye personeli ve sahip olduu medya araclyla kamuoyunda bilgi kirlilii oluturdu ve hedefe ulamada engel gördüü memurlar tasfiye ederek devleti igal projesini hayata geçirdi.

- Devleti teknik nakavt etmeye çalm

Bu projede devleti ykma emellerini teknik nakavt olarak nitelendiren FETÖ eleba Gülen, bunu örgüt elemanlarna Bence çok teknik olmak lazm çünkü asl, esas, nakavt etmek, kar taraf teknik nakavttr. Bu iin tekniini örenirseniz öbür türlü karambole, karakucak bir sen onu, bir o seni yapar filan. Önemli deil esas. Yani bir teknik gelitirilmeli. Bu çevreye mal edilmeli. sözleriyle empoze etmeye çalt.

20. yüzyln en baarl pazarlama teknikleriyle mistik karizmas ina edilen Fetullah Gülen, zaman içinde örgüttekiler ve sempatizanlar tarafndan seçilmi kii olarak kabullenildi.

Bu dorultuda FETÖnün her eyi düzeltecei ve daha iyi bir yaam, daha iyi bir düzen tesis edecei, kendisine verilen söz konusu kutsal görevin icra edilebilmesi için örgüt mensuplarna mutlak otoriterizm içinde itaat ve teslimiyet kültürü benimsetildi.

Örgüt üyelerine takiyye, tedbir ve gizlilik içinde hareket etmeleri gerektii benimsetilirken alt kadronun üst düzey yöneticilerin talimatlarn yerine getirmeleri ve her türlü fedakarl yapmaktan kaçnmamalarnn salanmasnda da slamiyet suistimal edildi ve istismar arac olarak kullanld.

- Örgütü 4 saç ayann üzerine kurmu

Gülenin kitap ve video kasetlerinde yaplan incelemelerde mesaj içeriklerinin dört ayak üzerine kurulu olduu anlald.

Bunlar raporda, yüzde 35-50si örgüt içinde gelitirilen gizli ve özel iletiim dili vastasyla açklanan siyasi, ekonomik ve sosyo-kültürel yeni bir düzen kurmaya yönelik taktik, strateji ve açklamalar, yüzde 34-49u din ile uyumlu görünüp hedef kitleden eleman kazanma ve dinin ümit-korku, ödül-ceza ile ilgili olan ksmlar, adanm peygamber ve sahabe hayatlar gibi moral-motivasyon salayan ve adanmlk ruhunu üreten mekanizmalarnn, örgüt mensuplarnn moral-motivasyonunu salama ve adanmlk ruhunu artrma amacyla istismar edildii tarihsel olaylar, yüzde 10-15i Fetullah Gülenin kendisinin ilahi olarak seçilmi, olaanüstü bir kii, bir süper kahraman gibi olduunu göstermek amacyla kurgulad, bandan geçen insanüstü olaylar, muameleler, gelecei görerek konuan bir kahin olduu intiban uyandrma ve reklam, pazarlama tekniklerine dayal PR çalmalar gibi mistik karizma inas ve yüzde biri net siyasi mesajlar olarak sraland.

Kendisini ksaca Hizmet olarak tanmlayan FETÖ, hedeflerine ulamak için stratejik yol izledi.

Güce hükmetmek amacyla insan kaynaklar ve mali yönden güçlenmeye öncelik veren FETÖ, her aamaya uygun tez gelitirerek din, devletçilik, milliyetçilik, liberalizm veya ran dümanl, yolsuzluk ve hukuk gibi kavramlar kulland.

- Kendisine düman icat etti

Emellerine ulamak için konjonktürel artlara göre hareket eden FETÖ, d dünyay Hizmet erleri ve Ötekiler olmak üzere keskin ayrmla belirlerken Ötekileri de Kazanlabilecekler ve Hasm Cephe olarak ikiye ayrd.

Her zaman hasm cephe bulan yoksa da icat eden ve kendisini bu düman üzerinden tanmlayarak hedefleri için hakllk gerekçesi salayan örgüt, bir yandan da bu düman üzerinden mensuplarn motive ederek, altn nesil adn verdii kadrolarla sistemle çatmak yerine sisteme sahip olma ilkesiyle devletin klcal damarlarna szd.

Söz konusu kadrolarn salad avantajlarla devlet içinde belli bir güce ulatktan sonra kendisinden olmayanlar çeitli hukuki görünümlü hukuk d yöntemlerle tasfiye eden terör örgütü, ele geçirdii kamu gücünü de kullanarak toplumsal dönüümü salamay amaçlad.

- Siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel ideoloji

Amaçlarn eleba Gülenin fikir ve düünceleri dorultusunda ekillendiren FETÖ, siyasi, ekonomik ile sosyal ve kültürel alanda belirledii ideolojiyle hareket etti.

Örgüt, Türk Devletinin yasama, yürütme, yarg erklerini ele geçirerek siyasi gücü yönetmek ve ayn zamanda uluslararas düzeyde büyük ve etkili siyasi bir güç haline gelmeyi amaçlad.

Toplumun dini duygularn suistimal ederek himmet ad altnda paralel vergi sistemi oluturan örgüt, en tepedeki elit kadronun nimetlerinden en çok faydaland, alttaki kadrolarn adanmlk ruhu pompalanarak bu nimetlerden daha az veya hiç faydalanmad bir sistem oluturdu.

Örgüt, ekonomik ideoloji olarak yurt içi/dndaki eitim müesseseleri, finans, medya, STK ve salk kurulular ile büyük holding ve irketler kurarak siyasi ideolojinin hayat bulmasnda insan ve mali kaynaklar ayakta tutmay ve ekonomik gücü mutlak itaat kültürüyle yetitirilen kadrolar eliyle yönetmeyi hedefledi.

Emniyetin raporunda, örgütün sosyal ve kültürel ideolojisi ise Özellikleri Fetullah Gülenin söylemlerinde saylan ve hizmet eri denilen yeni bir insan modeli üretmek, tek tip kiilie sahip bu yeni insan modelinden oluan yeni bir toplum oluturmak, sosyal ve kültürel ilikileri yeni insan-toplum balamnda tanmlamak, böylece toplumsal gücü yönetmek. olarak nitelendirildi.

Ana Sayfaya Git